Ο καφές είναι μια απόλαυση υπερβολικά συχνή για να την αφήνει κανείς στην τύχη. Αντίθετα, όποιος δώσει λίγη προσοχή στην καλή επιλογή της πρώτης ύλης και στη σωστή παρασκευή του ροφήματος, θα ανταμείβεται καθημερινά με μικρές στιγμές μεγάλης απόλαυσης για τον ίδιο και τους φίλους του.
Στο Athens Coffee Festival στην Τεχνόπολη η ομάδα του Andro επισκέφθηκε το περίπτερο της πρωτοποριακής ελληνικής εταιρείας Taf για να δοκιμάσει τα νέα χαρμάνια της, καθοδηγημένη από τον ρέκτη καφεποιό Γιάννη Ταλούμη, head of quality και CEΟ της εταιρείας που εδώ και χρόνια αποτελεί συνώνυμο του καλού καφέ.
Πολλοί είναι οι Αθηναίοι που γνώρισαν τον καλό εσπρέσσο από το κατάστημα της Εμμανουήλ Μπενάκη 7, σημείο αναφοράς του κέντρου για ανάκτηση δυνάμεων σε μια δύσκολη επαγγελματική μέρα πάνω από ένα φλιτζάνι μιας υψηλής ποιότητας ποικιλίας καφέ. Αναζητώντας τους καλύτερους σπόρους ανά τον πλανήτη μέχρι το επίπεδο της εξειδικευμένης φάρμας και του μεμονωμένου παραγωγού, ο Γιάννης Ταλούμης δεν σταματά ποτέ να δοκιμάζει και να προτείνει νέες ποικιλίες.
Στον τομέα του εσπρέσο οι νέες αφίξεις έρχονται από την Αιθιοπία με τον κωδικό To – La reserve, και από τον Παναμά από τη φάρμα Elida. Το πρώτο είναι μια μείξη τοπικών ποικιλιών με πλούσια αρώματα φρούτων και το δεύτερο ανήκει στην ποικιλία Catuai. Και τα δύο έχουν περάσει από την παραδοσιακή φυσική αποξήρανση στον ήλιο. Οι έμπειροι ουρανίσκοι θα εκτιμήσουν στον πρώτο την ισορροπημένη γεύση του και στον δεύτερο την ελαφρά πιο τονισμένη οξύτητα.
Μας τους σέρβιραν ζεστούς και κρύους οι έμπειροι baristi της Taf και της Cultivos, της θυγατρικής franchise της Taf που επιτρέπει σε όποιον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον καφέ να θεμελιώσει τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα επάνω στην πολυετή πείρα του Γιάννη Ταλούμη.
Αυτή δεν αφορά μόνο την επιλογή των χαρμανιών, αλλά και την εκπαίδευση ικανών συνεργατών, ανθρώπων που γνωρίζουν να φτιάχνουν σταθερά τον τέλειο καφέ με την ίδια αγάπη και φροντίδα για τον κάθε πελάτη.
Σε αυτή την επίσκεψη η προσοχή εστιάστηκε στο slow bar και το cold brew. Αν ο espresso που προσφέρει ο barista είναι ο “βεβιασμένος” καφές μιας εποχής υψηλής πίεσης, ο χειροποίητος καφές φίλτρου ξαναδιδάσκει την υπομονή και τους αργούς χρόνους της φυσικής διήθησης, ενώ αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα πιο λεπτά αρώματα και τις ποιότητες του ροφήματος.
Η δική μας υπομονή επιβραβεύτηκε με ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου της παναμέζικης ποικιλίας Geisha, παρασκευασμένου στο Πορσελάνινο Dripper Brewista Gem – ένα “διαμάντι” σχεδιασμένο από τον Στέφανο Δωματιώτη, head trainer της Τaf και world brewers cup champion το 2014.
Ο καφές καλλιεργείται στον Παναμά και πήρε το όνομά του από την περιοχή της Αφρικής Γκέσα, από την οποία προήλθαν οι αρχικοί σπόροι. Από παρανόηση όμως φτάνοντας στην Αμερική μετονομάστηκε σε γκέισα, καθώς συχνά συμβαίνει μια νέα λέξη να μπερδεύεται με κάποια καθιερωμένη σχεδόν ομόηχη.
Αναρωτιέμαι αν το ιαπωνικό όνομα αυτού του αφρικανογενούς καφέ που καλλιεργείται στην κεντρική Αμερική επηρεάζει και την πρόσληψη κατά τη γευσιγνωσία, αφού δοκιμάζοντάς τον διακρίνει κανείς υπέροχους τόνους πράσινου τσαγιού μέσα στα πλούσια αρώματα του καφέ.
Για να επιτευχθεί η πλήρης ανάδειξη των αρωμάτων, ο καφές παρασκευάζεται στο χέρι με το ειδικό πορσελάνινο σκεύος Brewista Gem (το σετ συμπληρώνεται με το Brewista Gem Γυάλινο Server και τον Brewista Artisan Ηλεκτρικό Βραστήρα Νερού). Ο εξαγωνικός υποδοχέας του φίλτρου (λειτουργεί με απλό φίλτρο τύπου V60) καλύπτεται με αντίστοιχο εξαγωνικό καπάκι με κυκλικό άνοιγμα στο κέντρο.
Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε το νερό να χύνεται κατευθείαν στο κέντρο και να απλώνεται ομοιόμορφα σε όλους τους καλοαλεσμένους κόκκους. Για να φτιάξετε έναν καφέ πλούσιο σε άρωμα και σε γεύση ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες, θερμάνετε το νερό ως λίγο πριν το βρασμό στους 90 βαθμούς και στη συνέχεια σερβίρετε το με αργές κινήσεις και αφήστε το να περάσει για δύο λεπτά τους αλεσμένους κόκκους. Είναι σχεδόν σαν την τελετουργία του τσαγιού, και εξίσου ενδιαφέρουσα στο αποτέλεσμα.
Στον αντίποδα, ως θερμοκρασία, παρασκευή, γεύση, είναι ο παγωμένος καφές iced brew. Είναι κρύος καφές φίλτρου φρεσκοφτιαγμένος και κρυωμένος σε μικρό γυάλινο μπουκάλι. Πίνεται σκέτος, αλλά εμάς μας ενθουσίασε ο συνδυασμός του με με τόνικ (και πάγο).
Δομικάστε Taf iced brew με τόνικ της Ελληνικής εταιρείας Three Cents: Το γλυκόπικρο αναψυκτικό με τον αρωματικό, ελαφρα τανικό και ορεκτικά όξινο καφέ, συνθέτουν ένα πρώτης τάξεως μη αλκοολικό απεριτίφ.
Αν και ακούγεται τουλάχιστον περίεργο, πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη και τονωτική γεύση, που συνδυάζει την καφεΐνη με εκείνο το ευχάριστο γαργάλημα στον ουρανίσκο, κάτι ανάμεσα σε καφέ, κοκτέιλ και αναψυκτικό. Για αυτό ακριβώς είναι μια ιδανική επιλογή για εκείνη την απογευματινή έξοδο που είστε μεταξύ του να διαλέξετε ένα από τα τρία και δεν είστε σίγουρος τι από όλα θέλετε πραγματικά.
Όλα τα προϊόντα της Taf προσφέρονται στο Taf coffee shop της Εμμανουήλ Μπενάκη 7, το Taf roastery και τα Taf point σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Μιλάνο, για να τα απολαύσετε επιτόπου ή στον χώρο σας, και στο διαδικτυακό κατάστημα.
Επίσης, μπορείτε ήδη να επισκεφτείτε και τα πρώτα καταστήματα Cultivos, που ακολουθώντας μια λιτή, σύγχρονη αισθητική, λειτουργούν ήδη σε Άγιο Στέφανο, Νέα Σμύρνη και Άγιο Δημήτριο, ενώ ακολουθούν τα προσεχώς σε Αμπελόκηπους και Πάφο.
Διαβάστε ακόμα: Πίνοντας διπλό espresso με την Αυγή Ιατρού στο «’ΑV IT», εκεί που μαζεύονται οι vegans (και όχι μόνο…).