Στο Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, για εκλεκτό -και αρτιστίκ!- καφέ

Mια βόλτα στο Παγκράτι για να περιηγηθούμε στα θαυμαστά εκθέματα κι ύστερα να χαλαρώσουμε στο εστιατόριο του Μουσείου. Με φαγητό από την ομάδα του Ohh Boy, και εκλεκτό καφέ Taf. O μάνατζερ της μικρής αυτής όασης, Σωτήρης Μπούτος, μας καλωσορίζει.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

«Ο πρώτος καφές είναι σκέτος americano χωρίς συνοδευτικό, γιατί δεν θέλω να επηρεάσω την δυνατή γεύση του».

– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Κάθε πρωί ξυπνάω στις 8:00 και πριν από οτιδήποτε άλλο πίνω τον πρώτο καφέ της ημέρας.

Την εκπαίδευση των baristi μας έχει αναλάβει ο συνεργάτης μας, η εταιρεία Taf και έτσι νιώθουμε ασφαλείς με την κατάρτιση του προσωπικού μας.

– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό τον συνοδεύετε;
Ο πρώτος καφές είναι σκέτος americano χωρίς συνοδευτικό, γιατί δεν θέλω να επηρεάσω την δυνατή γεύση του.

«Τον καφέ τον πίνω σκέτο, χωρίς ζάχαρη ή γάλα».

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός;
Espresso σχεδόν όλο το χρόνο, ίσως και ένας καλός καφές φίλτρου πότε-πότε. Ο δε ελληνικός είναι ο καφές των διακοπών! Αυτή είναι μία επιλογή που δεν έχει να κάνει τόσο με γευστικές προτιμήσεις όσο με βιώματα…

«Έχουμε επιλέξει ένα sustainability blend τον Pianeta Light Blue της Taf».

– Έχετε κάποια κούπα – φετίχ που δεν αποχωρίζεστε;
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο σκεύος, πίνω καφέ σε οποιοδήποτε διαθέσιμο φλιτζάνι ή κούπα.

Ουρανός Παγκρατίου. Η θέα προς τα πάνω, στο αίθριο του café.

«Πολλοί ρωτούν τι καφέ χρησιμοποιούμε, προτού καν προχωρήσουν στην παραγγελία. Η συνεργασία μας με την Taf, επιβεβαιώνει ότι δίνουμε την απαραίτητη σημασία».

– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Σκέτο, χωρίς ζάχαρη ούτε γάλα.

«Αντιλαμβάνομαι περισσότερο τα αρώματα και τη γεύση του καφέ όταν είναι ζεστός».

– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Ζεστό. Αντιλαμβάνομαι έτσι περισσότερο τα αρώματα και τη γεύση του.

Ο χώρος σε προδιαθέτει να κάτσεις ήσυχος να πιεις τον καφέ σου.

– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Σπάνια κάποιο τσάι, ή βότανο.

«Η μηχανή που έχουμε επιλέξει είναι La Marzocco καθώς θεωρούμε ότι είναι κορυφαία τόσο σε τεχνικό, όσο και σε επίπεδο design».

– Πίνετε καφέ “on the go”; Καταναλώνετε πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Δεν πίνω καφέ στο δρόμο, οπότε δεν χρησιμοποιώ καθόλου πλαστικό.

«Σπάνια θα πιω καφέ με παρέα. Είναι μία πολύ προσωπική απόλαυση».

– Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνος, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Σπάνια θα πιω καφέ με παρέα, καθώς δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο πριν το βράδυ, επομένως ο καφές έχει εξελιχθεί σε μία πολύ προσωπική απόλαυση.

Οι καφέδες στο Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνοδεύονται από εκλεκτά cookies.

– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Προτιμώ πάντα έναν καλό καφέ. Αν μπορούσα να γνωρίζω από πριν ότι ο καφές που πρόκειται να πιω θα είναι μέτριος ή κακός τότε θα τον απέφευγα.

Σοβαρή η μηλόπιτα του καταστήματος, ένας «φιλικός» συνδυασμός με εκλεκτό καφέ Taf.

– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας “κουλτούρα καφέ”;
Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στον καφέ. Η συνεργασία μας με την Taf και άρα η πρώτη ύλη που έχουμε επιλέξει νομίζω πως το επιβεβαιώνει, χωρίς να χρειάζεται περισσότερα λόγια από την πλευρά μου.

Ο καφές Taf σε περίοπτη θέση.

– Τι καφέδες σερβίρετε; Τι μηχανές καφέ προτιμάτε; Πως εκπαιδεύετε τους baristi σας; Ποια είναι η τεχνογνωσία σας και η άποψη σας γύρω από την τέχνη του καφέ;
Έχουμε επιλέξει ένα sustainability blend, τον Pianeta Light Blue. Σχεδόν όλες οι επιλογές μας είναι στην κατεύθυνση του σεβασμού του περιβάλλοντος, άρα ένας βιώσιμος καφές, που παράγεται σε βιώσιμες καλλιέργειες, ήταν για εμάς μονόδρομος. Η μηχανή που έχουμε επιλέξει είναι της La Marzocco καθώς θεωρούμε ότι είναι κορυφαία τόσο σε τεχνικό, όσο και σε επίπεδο design. Την εκπαίδευση των baristi μας έχει αναλάβει ο συνεργάτης μας, η εταιρεία Taf, και έτσι νιώθουμε ασφαλείς με την κατάρτιση του προσωπικού μας.

Η στιγμή όπου τα αρώματα και τα χρώματα του καφέ Τaf διαχέονται στο φλιτζάνι.

– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Εννοείται! Πολλοί άνθρωποι ρωτούν τι καφέ χρησιμοποιούμε, προτού καν προχωρήσουν στην παραγγελία. Το κοινό είναι πολύ ενημερωμένο και εκπαιδευμένο και αυτό είναι ιδιαιτέρως καλό, γιατί οι απαιτήσεις του μπορούν να βελτιώσουν τους επαγγελματίες εστίασης. Αρκεί να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά.

Ησυχο και αρτιστίκ μέρος για να πιεις τον καφέ σου.

– Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Οι ξένοι επισκέπτες του χώρου μας είναι ενθουσιασμένοι με τον καφέ που προσφέρουμε και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, γιατί αυτό ήταν εξαρχής το στοίχημα.

«Οι ξένοι επισκέπτες του χώρου μας είναι ενθουσιασμένοι με τον καφέ που προσφέρουμε».

– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, και αυτό κρύβει μία ομορφιά.

Στο κέντρο της Αθήνας, ένας θύλακας ηρεμίας.

 

//Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι. 

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Jar με την Μάνια Ντέλου, για tailor made γλυκά και εκλεκτό καφέ Taf.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top