IMG_3874-1190

Σουβλάκια φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα που συνοδεύονται από την θεϊκή σάλτσα φυστικοβούτυρου. Δεξιά Η σούπα Τομ Γιαμ Κουνκ με πικάντικη γεύση, γαρίδες, βλαστάρια μπαμπού, τρυφερό καλαμπόκι, καρότο και πολλά φρέσκα μυρωδικά Ταϋλάνδης.

Στην Ταϊλάνδη θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω. Δεν είναι μόνο η εξωτική ομορφιά των τοπιών της, η ιδιαίτερη, όπως και να το κάνεις, κουλτούρα της αλλά και η εξαιρετική κουζίνα της που με κάνουν θα επιθυμώ αυτό το ταξίδι όσο κανένα. Όμως, κακά τα ψέματα, σε τέτοιους καιρούς, αυτό το μακρινό ταξίδι φαντάζει ουτοπικό. Πιο κοντά μου πέφτει -και σε μένα και σε όλους- για παράδειγμα, το Μεταξουργείο, εκεί όπου τα τελευταία 3 περίπου χρόνια υπάρχει ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο που ακούει στο όνομα «Tamarind Thai».

Τα τραπεζάκια που βγάζει για το καλοκαίρι στην πλατεία είναι μια πολύ καλή επιλογή, για να κάνεις ένα όμορφο γευστικό ταξίδι μέχρι την «Ελεύθερη Γη» – έτσι μεταφράζεται στη γλώσσα τους η Ταϊλάνδη. Προτού ξεκινήσω, να πω -για όσους δεν το γνωρίζουν- ότι σε αυτήν την κουζίνα, αγαπούν πολύ τα καυτερά. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό δικαιολογείται: Είναι τα πιο κατάλληλα για το υπερβολικά ζεστό και υγρό κλίμα τους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι στο Tamarind έχουν μόνο καυτερά πιάτα.

Το δικό μου, λοιπόν ταξίδι, ξεκίνησε παραδοσιακά με μια σούπα «Τομ Γιάμ Κουνκ», με ολόκληρες μεγάλες γαρίδες, βλαστάρια μπαμπού, τρυφερό καλαμπόκι, καρότο και πολλά φρέσκα παραδοσιακά μπαχαρικά. Μυρωδάτη και ελαφρώς καυτερή έκανε τον ιδανικό πρόλογο.

Τα σουβλάκια από φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα είχαν για παρέα μια γλυκιά και ιδανικά καυτερή σάλτσα από φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας.

Τη δροσερή σαλάτα «Γιάμ Μα Μούανγκ (μάνγκο, πράσινο μήλο, αϊσμπεργκ, φρέσκο κρεμμύδι, χυμό λάιμ και μικρές πολύ μικρές λιαστές γαρίδες) που σου αφήνουν κάτι από θάλασσα στο τέλος είπα να τη συνδυάσω με ένα κοκτέιλ. Έτσι διάλεξα το «Mekhong Delta» με μάνγκο, λάιμ, βανίλια και ελαφρύ ρούμι καρύδας. Τα σουβλάκια από φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα που πρόβαλλαν στη συνέχεια είχαν για παρέα μια γλυκιά και ιδανικά καυτερή σάλτσα από φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας.

IMG_8110 copy 2-1190

Τα κοκτέιλ δένουν αρμονικά με τα πιάτα. Εδώ το El Diablo Swizzle (tequila, σιρόπι άγριου ιβίσκου, falernum, lime , πορτοκάλι, ginger, lime Bitters και βασιλικό) και το Siam Sunray (vodka, light coconut rum, lychee, lime και σπιτικό σιρόπι τσίλι).

Για να φτάσουμε μετά στα κάρι. Κόκκινο κάρι για αρχή (το παραδοσιακό πιάτο για τους γάμους) με τρυφερό κρέας από πάπια, ολόκληρα τοματίνια, μπόλικο τσίλι και φοβερή μυρωδιά. Το δεύτερο ήταν μια πραγματική έκπληξη: Μελιτζάνες, μοσχαρίσιο φιλέτο σε μικρά κομματάκια, βλαστάρια μπαμπού, κύμινο (που ίσα ακουγόταν). Το όλο, στο τέλος, σου άφηνε μια επίγευση από το απαλό γάλα καρύδας. Φυσικά, το παραδοσιακό ρύζι στον ατμό που σερβιριζόταν σε μικρά μπουκάκια από μπαμπού δεν άφησε στιγμή τα κάρι μόνα τους.

Και ενώ απολάμβανα με ευχαρίστηση όλες αυτές τις υπέροχα καυτερές γεύσεις, είπα να κάνω την υπέρβαση και να δοκιμάσω την κόκκινη σάλτσα που από την αρχή είχε έρθει στο τραπέζι, αλλά εγώ την αγνοούσα επιδεκτικά. Όσο και αν με είχαν προειδοποιήσει από την αρχή, έβαλα μια γερή δόση στο ρύζι μου και το τόλμησα. Λάθος. Μέγα λάθος! Όχι απλώς δάκρυσα, αλλά το στόμα μου έκαιγε ολόκληρο. Αυτά παθαίνεις όταν περιφρονείς μια όμορφη κόκκινη σος. Στο τέλος σε εκδικείται…

IMG_3871-1190

Το εντυπωσιακό κοκτέιλ Bloody Yum Goong με βραστή γαρίδα και η mango salad με φόντο το ελαφρώς καυτερό κόκκινο κάρυ με ψητό κρέας πάπιας,

Μπορεί το ταξίδι στην Ταϊλάνδη να μην το έκανα. Όμως, με τις νοστιμιές που δοκίμασα στο «Tamarind Thai» πήρα μια γεύση, μια καυτερή μάλιστα γεύση, από την αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Tip

Προτού φύγεις, πέρασε μια βόλτα από το εσωτερικού του μαγαζιού, γράψε μια ευχή και κρέμασέ τη στο «Δέντρο των Ευχών» ή αλλιώς «Ταμάρινδος» που τον διακοσμεί. Λένε πως οι ευχές που αναγράφονται στα χαρτιά που παρασέρνει ο αέρας θα πραγματοποιηθούν…

⇒ «Tamarind Thai», Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5225945, 6973 815690.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 φαγάδικα της Σύρου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top