Το δροσερό «Ταρατόρ», από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο

Ένας από τους πιο δημιουργικούς μας αρχιτέκτονες προτείνει μια πολύ ιδιαίτερη, κρύα νοστιμιά από την Ήπειρο, ταμάμ για το τέλος του καλοκαιριού.

 
img_5721

Το “Ταρατόρ” είναι μια δροσιστική κρύα σούπα που σερβίρεται συνήθως πριν από το κυρίως πιάτο το καλοκαίρι. Εδώ, του έχει προστεθεί και μια κοφτή κουταλιά σούπας καρυδόψιχα. photo: savoiesecrets.wordpress.com

Παραδοσιακή συνταγή της μητέρας μου Αλίκης Παλάσκα-Ποτηροπούλου, εξ Ιωαννίνων ορμώμενης (η μητέρα μου και η συνταγή):

Υλικά (για 1 άτομο)

1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 ή 3/4 αγγούρι καθαρισμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Άνηθος
Αλάτι.

Παρασκευή

– Τρίβουμε το αγγούρι στον ψιλό τρίφτη, προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τον άνηθο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολλή ώρα με ένα κουτάλι της σούπας.
– Το λάδι και το αλάτι πρέπει να “τσιμπάνε” (σημαντικό!).
– Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει (προτού ανακατέψει) και 1/4 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.
– Το βάζουμε για τουλάχιστον μισή ώρα στην κατάψυξη (πρέπει να είναι ΠΑΓΩΜΕΝΟ) και… έτοιμο.

Σερβίρεται σε λευκό μπολ και τρώγεται με κουταλάκι του γλυκού.

Tip

– Το ίδιο (με ή χωρίς σκόρδο) σερβίρεται και ως ρόφημα, αν “χτυπηθεί” στο blender και αφού προσθέσετε και γάλα, ώστε να είναι πιο υδαρές. Και πάλι προσοχή: το λάδι και το αλάτι να είναι πολύ. Δοκιμάστε και προσθέστε, αν σας φανεί ήπια η γεύση. Πάλι κατάψυξη.
– Το όνομα “Ταρατόρ” είναι βουλγαρικής προέλευσης.

“Καλή απόλαυση”, όπως λένε και στις ταβέρνες…

 

Δοκιμάστε ακόμα: H περίφημη συνταγή του κοκτέιλ με γάλα γαϊδούρας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro