Ουίσκι: τα μυστικά της απόλαυσης των σπουδαίων blends

Τα blended ουίσκι προσφέρουν ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο αρωμάτων και γεύσεων. Μέσα από ένα εξαιρετικό ποτήρι Dewar's, ο Σίμος Γεωργόπουλος μας δείχνει το δρόμο -και τους κανόνες- της απόλαυσης τους.

 
Dewars

Προσωπικά, προτιμώ το ουίσκι σκληροπυρηνικά σκέτο, ωστόσο όλοι οι ειδικοί στάζουν λίγο εμφιαλωμένο νερό στο ουίσκι τους. Κι έχουν δίκιο, αφού «φωτίζει» την ένταση και αναδεικνύει τα αρώματα.

Κανονικά θα έπρεπε να μισώ τις κότες, γιατί καταναλώνουν δημητριακά σε πολύ συχνότερη βάση από ό,τι εγώ. Τουλάχιστον, όμως, όσο υστερώ σε ποσότητα το ρεφάρω, και μάλιστα με το παραπάνω, σε ποιότητα. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τα μισητά πουλερικά, απολαμβάνω το ουίσκι, την ύψιστη έκφραση των δημητριακών και ιδιαίτερα του κριθαριού.

Είναι ατελείωτη η λίστα με τα αρώματα και τις γεύσεις που προσφέρουν τα καλά ουίσκι, όμως η γευσιγνωσία τους έχει τα δικά της μυστικά. Λίγη προσοχή στα παρακάτω, πάντως, και θα διυλίσετε κυριολεκτικά… το σπόρο!

Θερμοκρασία

Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες, γιατί ενισχύουν την αίσθηση του οινοπνεύματος, ενώ παράλληλα διαλύουν τα αρώματα. Αν δεν διαθέτετε κάποιο κελάρι, προτιμήστε την πόρτα του ψυγείου ως το νέο σπίτι για το ουίσκι σας. Το υψηλό αλκοόλ δεν θα του επιτρέψει να παγώσει όσο φαντάζεστε και έτσι θα βρεθεί στο ποτήρι σας στους ιδανικούς βαθμούς (10-12° C).

Νερό και Πάγος

Προσωπικά προτιμώ το ουίσκι σκληροπυρηνικά σκέτο, ωστόσο όλοι οι ειδικοί στάζουν λίγο εμφιαλωμένο νερό (περίπου 10%) στο ουίσκι τους. Και έχουν δίκιο, αφού «φωτίζει» την ένταση και αναδεικνύει τα αρώματα.

Σε αντίθεση με τα single malt, τα blended ουίσκι, όπως το Dewar’s, μας χαρίζουν πιο απαλή γεύση και πολυπλοκότητα, αφού προέρχονται από ανάμειξη αποσταγμάτων από πολλά διαφορετικά και σπουδαία αποστακτήρια.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, υποπτεύεστε και τη σχέση μου με τον πάγο. Αν, πάντως, τον θέλετε στο δικό σας ποτήρι, φροντίστε τουλάχιστον να είναι υψηλής ποιότητας από εμφιαλωμένο νερό, ώστε να μην έχει την τύχη των εξαδέλφων του στην Ανταρκτική, γεγονός το οποίο θα αλλοίωνε την προσωπικότητα ενός σπουδαίου αποστάγματος.

Ποτήρι

Όχι, το κλασικό ποτήρι του κονιάκ είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να χαρίσετε στο ουίσκι σας (αλλά και στο κονιάκ σας)! Επιλέξετε ένα μικρό ποτήρι σε σχήμα τουλίπας, του οποίου τα χείλη να «ανοίγουν» ελάχιστα προς τα έξω. Αυτό εκτονώνει το αλκοόλ, επιτρέποντας στο ουίσκι να σας χαρίσει το πολύπλοκο μπουκέτο του. Η εταιρεία Riedel παράγει ένα εξειδικευμένο πλην ακριβό ποτήρι, ενώ η Spiegelau με το «Authentis Digestive» πετυχαίνει σχεδόν ανάλογες επιδόσεις με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Ακόμα κι αν έχετε πάρει διδακτορικό στην τοποθέτηση καραβιών μέσα σε μποτίλιες, δεν θα καταφέρετε να τοποθετήσετε παγάκι σε ένα τέτοιο ποτήρι, οπότε, αν είστε αμετανόητοι οπαδοί του «on the rocks», προτιμήστε ένα απλό, κλασικό τάμπλερ.

Και τώρα τα καλά!

Η ώρα της απόλαυσης έχει φτάσει. Και στο ποτήρι μου με περιμένει το Dewar’s White Label, το πιο πολυπουλημένο ουίσκι στην Αμερική. Ένα υπέροχο blend, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουίσκι από σπουδαία αποστακτήρια, όπως το Aberfeldy, το Aultmore και το Graigellachie.

Πρώτο στάδιο της απόλαυσης το χρώμα. Το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από το αχυροκίτρινο μέχρι το σκούρο καφέ, με το δικό μου να κινείται στους τόνους του κεχριμπαριού, οι οποίοι συνήθως με παραπέμπουν σε μεστότητα και ισορροπία.

Η μύτη είναι όλα τα λεφτά στο ουίσκι. Ώριμα κίτρινα φρούτα, μέλι και περάσματα ταμπάκο πατούν πάνω στη γλύκα της βύνης, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο μπουκέτο, απόρροια των διαφορετικών αποσταγμάτων που συμμετέχουν στο χαρμάνι. Εδώ είναι που λίγες (μόνο λίγες!) σταγόνες νερού θα μετατρέψουν το μπουκέτο σε τεράστια ανθοδέσμη!

whisky on rocks

Το Dewar’s διαθέτει γλυκόπιοτη παρουσία και μέτριο σώμα, στοιχεία που, σε συνδυασμό με το ξηρό τελείωμα και την επίγευση καπνού, δίνουν ένα ισορροπημένο, κλασάτο σκοτσέζικο ουίσκι.

Μια γουλιά, τέλος, θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε το σώμα, τη δύναμη, αλλά και την αίσθηση της γλύκας. Το Dewar’s διαθέτει γλυκόπιοτη παρουσία και μέτριο σώμα, στοιχεία που, σε συνδυασμό με το ξηρό τελείωμα και την επίγευση καπνού, έχουν ως αποτέλεσμα ένα ισορροπημένο, κλασάτο σκοτσέζικο ουίσκι.

Προσθέσετε και την απαλότητα γεύση –στοιχείο που συναντάμε σε πολλά blended ουίσκι, αλλά εδώ το βρίσκουμε στον υπερθετικό βαθμό– και το «White Label» φαντάζει ιδανική επιλογή για κάθε ώρα, εποχή και περίσταση.

 

Διαβάστε ακόμα:  Το διαχρονικό δαιμόνιο του Tommy Dewar 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro