Το Δουβλίνο είναι ένα γεωργιανό παραμυθάκι, ζεστό και quaint που λένε οι Άγγλοι. Το περίμενα λίγο πιο ροκ αλλά το χρήμα που έπεσε τα τελευταία χρόνια στην πόλη λόγω των μεγαθηρίων της τεχνολογίας που έχουν εδώ την ευρωπαϊκή τους έδρα, στρογγύλεψε αρκετά τις «γωνίες». Μια άλλη συνέπεια της ανόδου της οικονομίας είναι ότι η πρωτεύουσα έχει γεμίσει πολυτελή εστιατόρια αλλά ευτυχώς διατηρεί και τις φιλόξενες παμπ της.
Ξέρουμε ότι η Ιρλανδία αγαπά πολύ μια σκούρα μπίρα με ανοιχτόχρωμο κεφαλάκι, όμως έχει ένα εξίσου διάσημο ποτό με παρόμοια σιλουέτα, τον περίφημο Irish coffee με κορμί από μαύρο καφέ και λευκό κεφάλι από κρέμα. Ψυχή του ποτού αυτού είναι το ιρλανδέζικο -και μάλιστα δουβλινέζικο- ουίσκι Teeling που παράγεται υπερηφάνως στο κέντρο της πόλης, σα να λέμε στο δικό μας «Γκάζι».
Σε όποια παμπ και αν μπεις θα δεις από λάβαρα μέχρι ολόκληρα βαρέλια Teeling. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση το εξής: σε αρκετές παμπ έχει μόνο ιρλανδέζικο ουίσκι (Teeling και άλλες μάρκες) και όχι σκοτσέζικο ή αμερικανικό. (Τροφή για σκέψη και για εμάς στην Ελλάδα που σνομπάρουμε τα παραδοσιακά ποτά μας…).
Πριν λίγες εβδομάδες λοιπόν, είχα τη χαρά να επισκεφτώ το αποστακτήριο και να καμαρώσω τους χάλκινους άμβυκες που έχουν τα ονόματα των κοριτσιών του ιδρυτή, Jack Teeling: Alison, Natalie και Rebecca (ναι, όπως ο Αγούδημος με τα καράβια Ρομίλντα, Νταλιάνα, Ροδάνθη κλπ.).
Γενικά, το ουίσκι εδώ είναι πιο απλό και γλυκόπιοτο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πιο σπάνιες, ακριβές εμφιαλώσεις. Ακόμα και αυτές όμως είναι κουλ προϊόντα, δεν είναι καθόλου σνομπ, όπως άλλωστε δεν είναι σνομπ οι ίδιοι οι Ιρλανδοί. Ίσως γι αυτό ενώ είμαστε στους αντίποδες της Ευρώπης, διαγωνίως, όπως κοιτάς τον χάρτη, εμείς οι Έλληνες τους νιώθουμε -και μας νιώθουν κι εκείνοι- κοντά.
Τα αδέρφια Jack και Stephen Teeling ξεκίνησαν τη δική τους εποποιία αποσταγματοποιίας το 2012 με το Teeling Irish Whiskey. Τρία χρόνια αργότερα, το 2015, άνοιξε τις πόρτες του και υπερσύγχρονο Teeling Whiskey Distillery, το πρώτο νέο αποστακτήριο στο Δουβλίνο μετά από περισσότερα από 125 χρόνια, που μπορείτε να επισκεφτείτε και εσείς.
Με τη δημιουργία του, το Teeling με σήμα τον Φοίνικα που συμβολίζει την αναγέννηση, αναβίωσε τη μακρά παράδοση της παραγωγής ουίσκι στο κέντρο του Δουβλίνου, μέσα στην ιστορική γειτονιά Liberties όπου κάποτε λειτουργούσαν δεκάδες αποστακτήρια. Και το έκανε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο, όπου ο πρόγονός του Jack και του Stephen, ο Walter Teeling ξεκίνησε πρώτος την παραγωγή ουίσκι το μακρινό 1782.
Το νέο αποστακτήριο Teeling προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Μια επίσκεψη εκεί δεν είναι απλώς μια ευκαιρία γευστικής δοκιμής από τις διάφορες εκλεκτές ετικέτες, αλλά μια περιπέτεια που σε βυθίζει στην καρδιά της παραγωγής ουίσκι στο Δουβλίνο και σου επιτρέπει να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι την τεχνική και την αφοσίωση που «μπαίνουν» σε κάθε μπουκάλι.
Οι επισκέπτες συμμετέχουν σε ξεναγήσεις, εμβαθύνουν στην ιστορία του ιρλανδέζικου ουίσκι (το οποίο παραλίγο να εκλείψει εντελώς όταν, μετά την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και μεσούσης της ποτοαπαγόρευσης και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πωλήσεις κατακρημνίστηκαν και σχεδόν όλα τα αποστακτήρια έκλεισαν), και βλέπουν από κοντά τη διαδικασία απόσταξης. Η ξενάγηση κορυφώνεται με τη γευσιγνωσία. Εδώ θα πιείτε και εξαιρετικό Irish coffee.
Οι άνθρωποι πίσω από το Teeling γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό, premium ιρλανδέζικο ουίσκι: παραδοσιακές διαδικασίες ζύμωσης των σιτηρών και τριπλής απόσταξης του «χυλού» που έχουν παραμείνει αμετάβλητες μέσα στα χρόνια, αλλά σε υπερσύγχρονα μηχανήματα. Όσο για τα συστατικά, είναι απλά καθαρά και ντόπια: κριθάρι (ή άλλα σιτηρά, όπως καλαμπόκι), νερό και μαγιά. Τίποτε άλλο.
Όπως σε όλα τα ουίσκι, το τελικό στάδιο είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά: η παλαίωση σε βαρέλια. Το Teeling έχει φέρει κι εδώ έναν αέρα ανανέωσης στο τοπίο του ιρλανδέζικου ουίσκι, εισάγοντας τολμηρές, σύγχρονες «γεύσεις», που προκύπτουν από την παλαίωση σε μεταχειρισμένα βαρέλια από τα οποία πριν είχαν περάσει Ruby Port, κρασί Madeira, ουίσκι Bourbon και φυσικά το αγαπημένο και των σκοτσέζων, Sherry. Όμως δεν σταματούν εδώ: Χρησιμοποιούν επίσης βαρέλια από Ρούμι, ακόμη και Τεκίλα (!).
Ο Jack Teeling επισημαίνει: «Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ουίσκι που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό πνεύμα του Δουβλίνου—φιλόδοξο, καινοτόμο και πάντα προσανατολισμένο στο μέλλον». Τί εννοεί ο Τζακ; Ότι, σε αντίθεση με τους σκοτσέζους αυτό που νοιάζει πιο πολύ τους Ιρλανδούς ουισκάδες δεν είναι η κληρονομιά, η γεωγραφία και η πολυπλοκότητα, αλλά οι νέες γενιές, ο ρυθμός του άστεως και η γευστική αμεσότητα.
Έτσι, το Teeling Whiskey έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία -είτε πρόκειται για το στρωτό στη γεύση και γενναιόδωρο σε αρώματα χαρακτήρα του Teeling Small Batch Blended Whiskey (που θεωρείται από τους bartender παγκοσμίως ιδανικό για cocktail), είτε για τις πραγματικά ανώτερες σε ποιότητα ετικέτες Teeling Single Malt και Teeling Single Grain. Είτε ακόμα για τις πολύ τολμηρές, καπνιστές νότες του περίφημου Teeling Blackpitts Peated Single Malt που κοντράρει όντως στα ίσια τα σκοτσέζικα «ξαδερφάκια» του.
Όλες οι κυκλοφορίες ανοίγουν νέους δρόμους στο σύγχρονο ιρλανδικό ουίσκι ενώ παράλληλα ισορροπούν την παράδοση με την καινοτομία, δημιουργώντας εγκάρδια ποτά που δεν «ψαρώνουν» τον καταναλωτή και κερδίζουν μερίδιο αγοράς και στους νεότερους (που έμοιαζαν να είχαν γυρίσει την πλάτη στα λεγόμενα «κίτρινα» ποτά). Εκτός λοιπόν από τη γεύση, βλέπουμε εδώ ότι οι φίλοι μας οι Ιρλανδοί με το επιχειρηματικό τους μυαλό, έχουν δημιουργήσει και ένα ακόμα εμπορικό success story.
Διαβάστε ακόμα, Patrón: Η ιστορία πίσω από την αναγέννηση της τεκίλας.