Tenuta Sant’ Antonio: Σπουδαία κρασιά από την πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας

Ο Σίμος Γεωργόπουλος απολαμβάνει τα κρασιά των αδελφών Castagnedi στη Γλυφάδα και καταλήγει ότι η Βερόνα διαθέτει και οινικούς έρωτες.

 
Στιγμιότυπο από τον τρύγο  του 2013 στη Valpolicella

Στιγμιότυπο από τον τρύγο του 2013 στη Valpolicella.

Η Βερόνα δεν είναι μόνο η πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά και πολλών σπουδαίων κρασιών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το όνομα της Valpolicella –του κέντρου του βερονέζικου κρασιού- σημαίνει «η κοιλάδα με τα πολλά κελάρια».

Ένα τέτοιο κελάρι μετουσιώνει το πάθος των 4 αδελφών Castagnedi σε μια υπέροχη γκάμα, η οποία ξεχειλίζει από διαφορετικότητα. Προερχόμενη αποκλειστικά από τα σταφύλια των 1.000 ιδιόκτητων στρεμμάτων στη Valpolicella και το γειτονικό Soave, βασίζεται κυρίως στις χαρισματικές ποικιλίες της περιοχής, αλλά και στους ιδιαίτερους τρόπους οινοποίησης, οι οποίοι μπολιάζουν τα κρασιά της με μοναδικά αρώματα και γεύσεις.

Η πρόσφατη δοκιμή 5 εκ των κρασιών της γκάμας του παραγωγού όχι μόνο ήταν μια εξόχως απολαυστική εμπειρία, αλλά και μια απόδειξη ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσει κάποιος μοναδικά κρασιά είναι να τιμά τις ποικιλίες και την οινοποιητική παράδοση του τόπου του.

cover2

7416ok– Telos Il Bianco 2013: Ένα ξεμυαλιστικό, φυσικό λευκό κρασί με ελληνικό όνομα από τις ποικιλίες Garganega και Chardonnay. Η απουσία θειώδους απαιτεί λίγη ώρα στο ποτήρι ή μια μισάωρη μετάγγιση. Η υπομονή, όμως, θα ανταμειφθεί με ένα εκρηκτικής έντασης άρωμα γεμάτο με τόνους μανταρινιών, γκρέιπφρουτ και μέντας. Η δύναμη στο στόμα είναι τρομακτική, παρά τους 12,5 βαθμούς, με το γλυκό ξεκίνημα να δίνει τη θέση του σε υπέροχη οξύτητα, εξαιρετικό πάχος και μακριά επίγευση αρμπαρόριζας.

 

2– Amarone della Valpolicella 2010: Η επιτομή του βερονέζικου κρασιού είναι το Amarone, το οποίο παράγεται από αφυδατωμένες σε ντιβάνια ρόγες γηγενών ποικιλιών, με βασικές τις Corvina και Rondinella. Το φρούτο δύο κλιμάτων απαιτείται για μόλις μία φιάλη απ’ αυτό το ερυθρό, ξηρό νέκταρ, με την υπέρπυκνη μύτη να χαρίζει μια πανδαισία βύσσινου, βιολέτας και μαύρης ζάχαρης. Το στόμα είναι όσο βαρύ μπορεί να είναι ένα κρασί πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, οι τανίνες διαθέτουν ωριμότητα για σεμινάριο και το κρασί αφήνει αμέτρητη πιπεράτη επίγευση, αρτυμένη με την πικράδα στην οποία οφείλει το όνομά του.

Τελικά, ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσει κάποιος μοναδικά κρασιά είναι να τιμά τις ποικιλίες και την οινοποιητική παράδοση του τόπου του.

3– Sponsa 2011: Το 3μηνο στέγνωμα των ρογών σε ντιβάνια από μπαμπού συμπυκνώνει το χυμό (όπως γίνεται και στην περίπτωση του δικού μας Vinsanto) και το αποτέλεσμα είναι τα μυθικά Amarone. H Tenuta Sant’ Antonio αποφάσισε να εφαρμόσει την ίδια μέθοδο και σε μια ξακουστή διεθνή ποικιλία και το αποτέλεσμα είναι το Sponsa. Ένα blend από Corvina και Cabernet Sauvignon, με αρώματα πολτού ελιάς και τη γλυκόπιοτη συμπύκνωση του Amarone, πουσαρισμένη με λίγες περισσότερες τανίνες.

 

4-ok– Monte Garbi Valpolicella Superiore Ripasso 2012: Τα βασικά ερυθρά κρασιά της Valpolicella είναι πολύ απλά, ενώ τα Amarone πολύ ακριβά. Όμως, υπάρχει μια μέθοδος που προσφέρει μεγάλο μέρος από τη μαγεία του τελευταίου με λίγο υψηλότερη τιμή από αυτήν του πρώτου και ακούει στο όνομα «Ripasso»: μια καλή Valpolicella αναμειγνύεται με τα υγρά στέμφυλα που έχουν περισσέψει από την παραγωγή του Amarone και ζυμώνεται 2η φορά μαζί τους, με αυτό το «ξαναπέρασμα» (repassing) να προσδίδει δομή και πολυπλοκότητα. Αν, μάλιστα, η πρώτη ύλη προέρχεται από ένα σπουδαίο αμπελοτόπι, όπως το Monti Garbi, το αποτέλεσμα είναι σαρκώδες, γλυκόπιοτο και απόλυτα ποθητό!

 

5ok– Passito Colori d’ Autunno: Ένας ακόμα λόγος να αγαπήσετε το φθινόπωρο είναι αυτό το γλυκό Chardonnay από 20χρονα αμπέλια. Εδώ, το στέγνωμα έχει μια πιο οικεία κατάληξη, αφού η οινοποίηση που ακολουθεί διακόπτεται με ψύξη, αφήνοντας αζύμωτα περίπου 140 γραμμάρια φυσικών σακχάρων στο λίτρο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο κρασί, το οποίο, αφού ωριμάσει για 3 χρόνια σε βαρέλια των 500 λίτρων, εμφιαλώνεται σε μόλις 3.000 φιάλες. Πλημμυρισμένο με νότες μελιού και αποξηραμένου βερίκοκου, το Colori d’ Autunno διαθέτει μέτριο σώμα, πλούσιο flavor και ισορροπημένη γλύκα.

 

 

//Τα κρασιά της Tenuta Sant’ Antonio εισάγονται από το Vinarte (Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 210 8941511), στο οποίο μπορείτε και να τα απολαύσετε δίπλα σε υπέροχες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, αλλά και σε πιάτα από τον ιταλικό κατάλογό του.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα κορυφαία ελληνικά κρασιά με τιμή ως 10 ευρώ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro