Για άλλη μια χρονιά επέστρεψε ο κορυφαίος θεσμός για την κουλτούρα των κοκτέιλ που ακούει στο όνομα «World Class». Δεν είναι απλώς ένας ακόμα διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου bartender στον κόσμο, αλλά η σημαντικότερη πλατφόρμα που έχει σκοπό να προάγει την εμπειρία του Fine-drinking. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν επιλέγοντας τα εκλεκτότερα spirits, ώστε εμείς να μπορούμε να απολαμβάνουμε ισορροπημένα ποτά και cocktails.
Η πρώτη φάση των εθνικών προκριματικών του παγκόσμιου διαγωνισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι πρώτοι 6 φιναλίστ bartenders έχουν επιλεγεί. Έφτασε λοιπόν η σειρά της δεύτερης φάσης για την επιλογή των υπόλοιπων 6, της οποίας η θεματολογία παρουσιάστηκε σε δύο εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 3 και 4 Μαρτίου αντίστοιχα.
Τα πράγματα φέτος έχουν γίνει ακόμα πιο απαιτητικά. Ύστερα από την περσινή δοκιμασία του ελληνικού τελικού, με τίτλο «Theatrical and Stars», σειρά έχει το διαγωνιστικό θέμα «Cocktails and the Written Word». Οι υποψήφιοι θα κληθούν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από κάθε λογής συγγραφικά έργα, επιλέγοντας δύο της αρεσκείας τους.
Έτσι, οι bartenders θα αντλήσουν την έμπνευση για τη δημιουργία τους από δύο βιβλία. Ένα βιβλίο αποκλειστικά για κοκτέιλ και ένα αγαπημένο τους βιβλίο από την παγκόσμια λογοτεχνία.
Για τα κοκτέιλ τους λοιπόν, θα έχουν στη διάθεσή τους τα λεγόμενα «λευκά» spirits: το gin Tanqueray No. TEN, τις βότκες Ketel One & Ciroc, καθώς και ολόκληρη τη σειρά της τεκίλας Don Julio.
Το καινούργιο, όμως, χαρακτηριστικό που προστίθεται αυτήν τη φορά είναι η εποχικότητα. Οι συμμετέχοντες bartenders θα πρέπει να τη λάβουν υπ’ όψιν τους, χρησιμοποιώντας συστατικά της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς και αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, με αποτέλεσμα ποτά που θα είναι δροσερά, με ελαφριές γεύσεις, ιδανικά για αυτές τις δύο εποχές.
Από τη δωδεκάδα των φιναλίστ που θα συμμετάσχει στον ελληνικό τελικό τον Ιούνιο μόνο ένας θα καταφέρει να πάει στον Παγκόσμιο Τελικό του «World Class», ο οποίος φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Μια εμπειρία που θα μείνει βαθιά στη μνήμη του, όπως έγινε και με τον περυσινό νικητή Τεό Σπυρόπουλο.
Διαβάστε ακόμα: Ποιος θα αναδειχθεί κορυφαίος Έλληνας Bartender τη νέα χρονιά;
Ο Τεό, λοιπόν, μιλάει μαζί μας και μας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά της τέχνης του, αλλά και πώς το κοκτέιλ δεν είναι απλώς μια ακόμα μόδα, αλλά μια φιλοσοφία που σκοπό έχει να γεμίσει τις ζωές μας με ακόμα πιο όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές.
– Πώς ήταν η εμπειρία στο «World Class» στο Λονδίνο;
Σαφέστατα ήταν μία από τις πιο έντονες εμπειρίες που έχω βιώσει στον τομέα bartending. Δεν ήταν μόνο η συναναστροφή μου με σπουδαίους επαγγελματίες, αλλά και ότι μπόρεσα να δω και κάποιες άλλες, κρυφές όψεις του επαγγέλματος.
– Τελευταία ακούγονται πολλά για το mixology, τι ακριβώς είναι; Μια ακόμα τάση;
Δεν πρόκειται για μια καινούργια τάση, αλλά για κάτι που έχει ξεκινήσει από την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική. Aπλώς τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται όλο και περισσότερο.
– Τα κοκτέιλ είναι μόδα που θα μείνει ή απλώς ζει στιγμές «προσωρινής» δόξας;
Μπορεί η μόδα των κοκτέιλ να περάσει, όμως αυτό που σίγουρα θα μείνει είναι η τέχνη πίσω από την μπάρα. Η δική μας τέχνη να σερβίρουμε ποτά.
– Ποια είναι η σχέση της γαστρονομίας και του φαγητού γενικά με τα κοκτέιλ;
Νομίζω πως η κουζίνα είναι η μητέρα του κοκτέιλ. Κατά μία έννοια μαγειρεύεις μέσα στο σέικερ. Όταν φτιάχνεις ένα κοκτέιλ ανακατεύεις υλικά, τηρείς χρόνους, θερμοκρασίες και μιλάς για συνταγές, όπως και στην κουζίνα.
– Τι μπορεί να κάνει ένα κοκτέιλ ιδιαίτερο;
Ένα κοκτέιλ είναι ιδιαίτερο όταν το περιβάλλει μια ιστορία, όταν τα υλικά του επεξηγούνται σωστά, όταν τηρείται η εποχικότητα και όταν σερβιριστεί στον σωστό άνθρωπο τη σωστή στιγμή. Αν τηρηθούν όλα τα προηγούμενα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μικρό θαύμα.
– Οι Έλληνες ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τα καλά κοκτέιλ;
Δεν υπάρχουν καλά και άσχημα κοκτέιλ. Υπάρχουν αυτά που μας αρέσουν και αυτά που όχι. Πιστεύω πως ο καθένας μας είναι ικανός να αναγνωρίζει τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί και τι όχι.
– Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να ξεχωρίσεις ένα καλό κοκτέιλ;
Το να κουβεντιάσεις πρώτα με τον bartender είναι κάτι που βοηθάει. Στο κοκτέιλ παίζει σημαντικό ρόλο το βιωματικό κομμάτι.
– Είναι εύκολο να τα φτιάξει κάποιος στο σπίτι του ή χρειάζονται ιδικές γνώσεις;
Ασφαλώς και είναι εύκολο, αρκεί να δώσει σημασία σε κάποιες βασικές τεχνικές και να μη φοβηθεί να πειραματιστεί.
– Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να φτιάχνει κοκτέιλ στο σπίτι του;
Να χρησιμοποιεί υλικά που ήδη γνωρίζει καλά.
– Τι πρέπει να έχει ένας καλός bartender;
Χρυσά σέικερ, μεγάλα barspoon και θήκες για iceball (γέλια). Α, και φυσικά περίεργη ποδιά.
– Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
Ο πάγος. Ένα απλό και βασικό υλικό!
– Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;
Από την εποχή του χρόνου, τις προσωπικές στιγμές, τα ταξίδια μου και, γενικότερα, από ό,τι μπορεί να διεγείρει τις αισθήσεις μου.
– Μπορείς να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου μέσα από 3 κοκτέιλ;
Είμαι γλυκός σαν το Boulevardier (bourbon, italian bitters και γλυκό βερμούτ), ευχάριστα «ξινός» σαν το Sidecar (μπράντι, triple sec, χυμός λεμόνι) και «σατανικός» σαν το Satan’s Whiskers (τζιν, Grand Marnier, γλυκό και ξηρό βερμούτ, χυμός πορτοκάλι).
– Ποιο κοκτέιλ θα ετοίμαζες για να «ρίξεις» μια γυναίκα;
Το αντίθετο από αυτό που θα μου ζητούσε!
Διαβάστε ακόμα: Πες μου τι πίνεις να σου πω ποιος είσαι.