Photo Credit: kunitsa/flickr

Την ώρα του σερβιρίσματος, μεταφέρετε το ντιπ σε ένα μπολ. Το πασπαλίζετε με τους ξηρούς καρπούς και το κύμινο και το ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Άπαιχτο .Photo Credit: kunitsa/flickr

Υλικά

650-700 γρ. κόκκινες πιπεριές
1-2 μικρές, καυτερές πιπερίτσες τσίλι ή 1 κ.κ. έτοιμη καυτερή πάστα πιπεριάς
180 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
125 γρ. φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο
2 κ.σ. πετιμέζι ροδιού (ή και περισσότερο)
1-2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ κ.κ. κύμινο σε σκόνη
1 γερή πρέζα αλάτι
1-2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.κ. κουκουνάρι καβουρδισμένο ή φιστίκια ψιλοκοπανισμένα κι ανακατεμένα με 1 πρέζα κύμινο και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Ψήνετε τις πιπεριές στη σχάρα, στα κάρβουνα ή στο φούρνο σας, γυρνώντας τες συχνά μέχρι να αρπάξουν και να αρχίσουν να μαυρίζουν και να ξεφλουδίζουν. Υπολογίστε πως, ανάλογα με την ένταση των εστιών σας, θα χρειαστείτε 10-12 λεπτά. Απομακρύνετε τις πιπεριές από τη φωτιά, τις βάζετε σε ένα μπολ, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε 10 λεπτά μέχρι να ιδρώσουν, ώστε να αφαιρέσετε πιο εύκολα τη φλούδα τους. Τις χαράζετε κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού, αφαιρείτε και τα σποράκια τους και τις απλώνετε από τη λεία πλευρά τους σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν.
Στη συνέχεια, τις πολτοποιείτε στο μίξερ μαζί με τα καρύδια και τη φρυγανιά ή το παξιμάδι, το πετιμέζι του ροδιού και το χυμό του λεμονιού. Ενόσω δουλεύει το μίξερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο σε συνεχή ροή. Προσθέτετε τα τσίλι και συνεχίζετε να δουλεύετε το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια εντελώς λεία πάστα. Αν σας φανεί πολύ πηχτή για ντιπ, προσθέτετε λίγο νερό. Βάζετε το ντιπ στο ψυγείο και το αφήνετε όλη την νύχτα, για δέσουν τα υλικά. Την ώρα του σερβιρίσματος, το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Το πασπαλίζετε με τους ξηρούς καρπούς και το κύμινο και το ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Tip: Το μόνο μυστικό που μου αποκάλυψε η φίλη μου ήταν πως θα έπρεπε να ετοιμάσω αυτό το ντιπ τουλάχιστον μια μέρα πριν, ώστε να δώσω το χρόνο να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.

Info: Πετιμέζι ροδιού μπορείτε να βρείτε στα deli και στις αραβικές αγορές.

 

Δοκιμάστε ακόμα: Πίτα ντοματοκεφτέ με κρέμα φάβας, από τον Ηλία Πατσέα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top