Ο espresso είναι το μοναδικό ίσως ρόφημα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σε 25 δευτερόλεπτα. Το πρωί ή κατά τη διάρκεια της μέρας τονώνει και ενίοτε χαλαρώνει τον οργανισμό. Δεκάδες παράγοντες έχουν επηρεάσει τη γεύση και την ποιότητα αυτού του ροφήματος που διαρκεί τόσο λίγο και σίγουρα δεν περνάνε από το μυαλό μας, στα δευτερόλεπτα που περνούν μέχρι να τον καταναλώσουμε.
Το υψόμετρο, το έδαφος, το μικροκλίμα, η πυκνότητα των δέντρων στο χωράφι, η κλίση του εδάφους, η σκίαση, αυτό που αναφέρεται συνολικά ως το terroir του καφέ αποτελεί τον πρώτο παράγοντα που επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του. Γενικά, παίζει ρόλο η γεωγραφική τοποθεσία. Δυο καφέδες από ισάριθμες περιοχές παρουσιάζουν διαφορές που δεν οφείλονται στην ποικιλία ή στην επεξεργασία. Για παράδειγμα, αν μπορούσαμε να κάνουμε μια γενική θεώρηση για τους καφέδες από την Κόστα Ρίκα, θα λέγαμε πως είναι ισορροπημένοι, απαλοί και έχουν νότες κίτρου ή μούρων στην οξύτητα και σοκολάτας στη γεύση, σε αντίθεση με αυτούς από την Αιθιοπία που είναι καφέδες με νότες εσπεριδοειδών, ελαφρύ σώμα και έντονη οξύτητα.
Σημαντικό ρόλο παίζει η συγκομιδή, με το χέρι ή με τη χρήση μηχανής. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, η χειρωνακτική εργασία προτιμάται, καθώς εκεί επιλέγονται μόνο οι πιο επιθυμητοί καρποί. Στη διαλογή μένουν οι καλύτεροι από αυτούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την επεξεργασία, θα διαμορφώσουν κάποια επιπλέον γευστικά χαρακτηριστικά. Η πιθανή ζύμωση σε νερό, η ξήρανση, η ωρίμαση, θα χαρίσουν το επιθυμητό προφίλ. Μαζί με την επεξεργασία, το ψήσιμο είναι αυτό που ολοκληρώνει τη δόμηση του χαρακτήρα του καφέ και αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία του. Πιο όξινος, πιο «στρογγυλός», φρουτώδης ή floral, με αρώματα εσπεριδοειδών, με τελείωμα σοκολάτας, δεκάδες γεύσεις μέσα σε ένα τόσο μικρό κόκκο. Τις διακρίνετε άραγε στο καθημερινό φλιτζάνι σας;
Ο καφές έχει κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, μπορείτε να το φανταστείτε μυρίζοντας το άρωμά του; Τη δροσιά των δέντρων κάτω από τα οποία μεγάλωσε, το άρωμα του νωπού φρούτου στη φάρμα, το χρώμα των ώριμων καρπών, τα πρώτα αρώματα από το καβούρδισμα; Όταν πια φτάσει σε μας, είναι πράγματι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να αναδείξουμε την ποιότητά του. Όμως ένας καλός καφές μπορεί να καταστραφεί στην παρασκευή και ένας κακός καφές να γίνει ακόμα χειρότερος, όπως τόσο συχνά συμβαίνει.
Ένας εμπορικός καφές μέτριας ποιότητας δεν μπορεί να δείξει πολλά καλά χαρακτηριστικά, ακόμα και στα χέρια ενός ικανού barista. Πως θα το καταλάβετε; Κόψτε για μια εβδομάδα τη ζάχαρη που προσθέτετε στον καφέ και δοκιμάστε να τον πιείτε. Αν μπορείτε να το κάνετε με ευχαρίστηση, τότε μάλλον όλα έχουν πάει καλά. Αν όχι, προσπαθήστε να ρωτήσετε για τη διαδρομή του, τα ίχνη του, την επεξεργασία του και, μέσα από την αναζήτηση, επιχειρήστε να βελτιώσετε όχι μόνο τη γεύση αλλά και την ποιότητα των στιγμών που αφιερώνονται στην κατανάλωσή του. Ενδιαφερθείτε για τον καφέ που σας ξυπνάει, νιώστε τη διαφορά που έχει ένας πολύ ξεχωριστός καφές που εσείς θα επιλέξετε.
Διαβάστε ακόμα: Miss Silvia, η καλύτερη εσπρεσομηχανή για το σπίτι