Δίνουμε σημασία στον καφέ που πίνουμε;

Είναι μια καθημερινή απόλαυση που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε ως δεδομένη. Αν ξέραμε, όμως, πόσοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο ταξίδι από τη φυτεία έως τη μηχανή, θα ενδιαφερόμασταν περισσότερο. Ο δημιουργός της Taf Coffee Γιάννης Ταλούμης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση του τέλειου καφέ, μοιράζεται τα μυστικά του:

 
beans-10

Η συγκομιδή του καφέ παίζει τεράστια σημασία: Η χειρωνακτική μέθοδος έχει απείρως περισσότερα πλεονεκτήματα.

Ο espresso είναι το μοναδικό ίσως ρόφημα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σε 25 δευτερόλεπτα. Το πρωί ή κατά τη διάρκεια της μέρας τονώνει και ενίοτε χαλαρώνει τον οργανισμό. Δεκάδες παράγοντες έχουν επηρεάσει τη γεύση και την ποιότητα αυτού του ροφήματος που διαρκεί τόσο λίγο και σίγουρα δεν περνάνε από το μυαλό μας, στα δευτερόλεπτα που περνούν μέχρι να τον καταναλώσουμε.

Yiannis TaloumisColombiaLa palma y el tucan2014-1190

Ο Γιάννης Ταλούμης επί το -προσεκτικό του- έργον. Ένα έργο ζωής.

Το υψόμετρο, το έδαφος, το μικροκλίμα, η πυκνότητα των δέντρων στο χωράφι, η κλίση του εδάφους, η σκίαση, αυτό που αναφέρεται συνολικά ως το terroir του καφέ αποτελεί τον πρώτο παράγοντα που επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του. Γενικά, παίζει ρόλο η γεωγραφική τοποθεσία. Δυο καφέδες από ισάριθμες περιοχές παρουσιάζουν διαφορές που δεν οφείλονται στην ποικιλία ή στην επεξεργασία. Για παράδειγμα, αν μπορούσαμε να κάνουμε μια γενική θεώρηση για τους καφέδες από την Κόστα Ρίκα, θα λέγαμε πως είναι ισορροπημένοι, απαλοί και έχουν νότες κίτρου ή μούρων στην οξύτητα και σοκολάτας στη γεύση, σε αντίθεση με αυτούς από την Αιθιοπία που είναι καφέδες με νότες εσπεριδοειδών, ελαφρύ σώμα και έντονη οξύτητα.

IMG_0883-1190

Κι όμως, ο καρπός που φτάνει στα χέρια σας στο χαρακτηριστικό βαθύ καφέ -τι άλλο!- χρώμα ξεκίνησε τον κύκλο του στη φύση ως έντονο φούξια!

Σημαντικό ρόλο παίζει η συγκομιδή, με το χέρι ή με τη χρήση μηχανής. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, η χειρωνακτική εργασία προτιμάται, καθώς εκεί επιλέγονται μόνο οι πιο επιθυμητοί καρποί. Στη διαλογή μένουν οι καλύτεροι από αυτούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την επεξεργασία, θα διαμορφώσουν κάποια επιπλέον γευστικά χαρακτηριστικά. Η πιθανή ζύμωση σε νερό, η ξήρανση, η ωρίμαση, θα χαρίσουν το επιθυμητό προφίλ. Μαζί με την επεξεργασία, το ψήσιμο είναι αυτό που ολοκληρώνει τη δόμηση του χαρακτήρα του καφέ και αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία του. Πιο όξινος, πιο «στρογγυλός», φρουτώδης ή floral, με αρώματα εσπεριδοειδών, με τελείωμα σοκολάτας, δεκάδες γεύσεις μέσα σε ένα τόσο μικρό κόκκο. Τις διακρίνετε άραγε στο καθημερινό φλιτζάνι σας;

Ο καφές έχει κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, μπορείτε να το φανταστείτε μυρίζοντας το άρωμά του; Τη δροσιά των δέντρων κάτω από τα οποία μεγάλωσε, το άρωμα του νωπού φρούτου στη φάρμα, το χρώμα των ώριμων καρπών;
TAF (42 of 133)-1190

Μια τελετουργία τελειότητας, η οποία κρατά μόνον 25 δευτερόλεπτα!

Ο καφές έχει κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, μπορείτε να το φανταστείτε μυρίζοντας το άρωμά του; Τη δροσιά των δέντρων κάτω από τα οποία μεγάλωσε, το άρωμα του νωπού φρούτου στη φάρμα, το χρώμα των ώριμων καρπών, τα πρώτα αρώματα από το καβούρδισμα; Όταν πια φτάσει σε μας, είναι πράγματι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να αναδείξουμε την ποιότητά του. Όμως ένας καλός καφές μπορεί να καταστραφεί στην παρασκευή και ένας κακός  καφές να γίνει ακόμα χειρότερος, όπως τόσο συχνά συμβαίνει.

colombia (1)-1190

Προτού φτάσει στα χέρια του έμπειρου επιλογέα, το έδαφος, το υψόμετρο, το μικροκλίμα, ακόμη και τα δέντρα με τα οποία συνορεύει έχουν παίξει το ρόλο τους στον καφέ σας…

Ένας εμπορικός καφές μέτριας ποιότητας δεν μπορεί να δείξει πολλά καλά χαρακτηριστικά, ακόμα και στα χέρια ενός ικανού barista. Πως θα το καταλάβετε; Κόψτε για μια εβδομάδα τη ζάχαρη που προσθέτετε στον καφέ και δοκιμάστε να τον πιείτε. Αν μπορείτε να το κάνετε με ευχαρίστηση, τότε μάλλον όλα έχουν πάει καλά. Αν όχι, προσπαθήστε να ρωτήσετε για τη διαδρομή του, τα ίχνη του, την επεξεργασία του και, μέσα από την αναζήτηση, επιχειρήστε να βελτιώσετε όχι μόνο τη γεύση αλλά και την ποιότητα των στιγμών που αφιερώνονται στην κατανάλωσή του. Ενδιαφερθείτε για τον καφέ που σας ξυπνάει, νιώστε τη διαφορά που έχει ένας πολύ ξεχωριστός καφές που εσείς θα επιλέξετε.

 

Διαβάστε ακόμα: Miss Silvia, η καλύτερη εσπρεσομηχανή για το σπίτι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close