Εκλεκτικές συγγένειες ουίσκι και καφέ; Ναι, αν πρόκειται για το The Macallan που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Στίβεν Μπρέμνερ.

Πώς μπορείς να προσδώσεις διαφορετικά αρώματα σε ένα single malt, στο οποίο, βάσει νόμου, δεν επιτρέπεται να προσθέσεις απολύτως τίποτα; Ενα πρόβλημα για δυνατούς λύτες ή καλύτερα whiskey makers και experts. Από αυτούς που καθημερινά δειγματίζουν –αποκλειστικά δια της όσφρησης-, από εκατοντάδες βαρέλια προκειμένου να διακρίνουν τις απαλές, διακριτικές νότες που μπορεί να ξεχωρίσουν το ένα ουίσκι από το άλλο, διαφορές που οι γευστικοί κάλυκες των περισσοτέρων κοινών θνητών δεν είναι στο ελάχιστο εκπαιδευμένοι να αντιληφθούν. Το The Macallan όμως δεν είναι ένα ουίσκι για απλούς γευστικούς κάλυκες.

Αυτό συνειδητοποιήσαμε για ακόμη μία φορά, όταν, στο πλαίσιο του Athens Rum & Whiskey Festival που διεξήχθη στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, στο υπέροχο νεοκλασικό επί της Λεωφόρου Αμαλίας, απέναντι σχεδόν από την Πύλη του Αδριανού, συμμετείχαμε στην γευσιγνωσία που διοργάνωσε το brand. Εκεί, με αφορμή την ειδική έκδοση «The Macallan Harmony Collection», περιορισμένης διαθεσιμότητας, μάθαμε, με την καθοδήγηση της Brand Ambassador Ανατολικής Ευρώπης & Ελλάδας Αννας Μεταξά, ακριβώς πώς μπορεί ένα single malt να διαφοροποιηθεί γευστικά από τα άλλα και φυσικά δοκιμάσαμε για να καταλάβουμε κι εμπειρικά τις διαφορές.

To The Μacallan που δημιούργησε ο Στίβεν Μπρέμνερ είναι ένα single malt με 44% αλκοόλη, το οποίο έχει αρκετά σκούρο χρώμα με  χάλκινες ανταύγειες και αρώματα που «δείχνουν» καπουτσίνο.

Γευστικά διακρίνονται νότες από εσπρέσο, σκούρα σοκολάτα, και brazil nuts.

Πέρυσι οι whiskey makers του Τhe Macallan πειραματίστηκαν με τη σοκολάτα, ενώ τώρα σειρά είχε ο καφές και συγκεκριμένα ο Intense Arabica που δημιούργησε ο Στίβεν Μπρέμνερ. Πρόκειται για ένα single malt με 44% αλκοόλη, το οποίο έχει αρκετά σκούρο χρώμα με χάλκινες ανταύγειες και αρώματα που παραπέμπουν νοερά σε καπουτσίνο, gingerbread, σταφίδες, αμύγδαλα, γλυκιά δρυ και φυσικά, βανίλια την οποία διαθέτουν όλα τα παλαιωμένα ουίσκι. Γευστικά διακρίνονται επίσης νότες από εσπρέσο, σκούρα σοκολάτα, και brazil nuts, ενώ η επίγευση είναι μακρά, ισορροπημένη και γλυκιά, με την διακριτική αίσθηση καβουρδισμένου καφέ να παραμένει για αρκετή ώρα στο στόμα.

Οπως μας εξήγησε η Αννα Μεταξά, ο Μπρέμνερ όλα αυτά τα δημιούργησε «παίζοντας» με τα βαρέλια: «Για την συγκεκριμένη εμφιάλωση έχουν επιλεγεί βαρέλια πιο ιδιαίτερα από αυτά που έχουμε για τις, με αναφορά ηλικίας, εμφιαλώσεις. Αυτό είναι που «ξυπνά» λίγο παραπάνω την δημιουργικότητα στους whiskey makers, οι οποίοι, αφενός πρέπει να διατηρήσουν την παράδοση και την ιστορία του αποστακτηρίου και να την αναδείξουν, αλλά από την άλλη, επειδή θέλουν να εξελίσσονται μαζί με την τεχνολογία και τις τάσεις, φροντίζουν να πειραματίζονται παραπάνω με τα βαρέλια που έχουν στα χέρια τους στο αποστακτήριο.

Η Brand Ambassador Ανατολικής Ευρώπης & Ελλάδας Αννα Μεταξά εξηγεί στους Έλληνες whisky aficionados πώς δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο Τhe Macallan.

Σε αυτό το ουίσκι, η έμπνευση ήρθε από την Αιθιοπία και από την τέχνη και την επιστήμη πίσω από τον καφέ.

Σε αυτό το ουίσκι, η έμπνευση ήρθε από την Αιθιοπία και από την τέχνη και επιστήμη (και παράδοση) πίσω από τον καφέ. Γι’ αυτό και ο Στίβεν Μπρέμνερ, συνεργάστηκε με ανθρώπους, που ο καθένας από την σκοπιά του έχει εξειδίκευση στο κομμάτι του καφέ. Εμπνεύστηκε από αυτούς, έμαθε και ο ίδιος για τον καφέ πολλά που δεν γνώριζε, βρήκε τα κοινά στοιχεία -τις εκλεκτικές συγγένειες- και με αυτή την εμπειρία αποφάσισε ποια βαρέλια από αυτά που δοκίμαζε έφερναν τις νότες που ήθελε, οι οποίες σχετίζονται εμμέσως και νοερά με τον καφέ.

Ουίσκι The Μacallan, καφές Intense Αrabica και ελαφρώς αλατισμένο ποπ κορν. Έτσι πρότειναν οι άνθρωποι του αποστακτηρίου να γίνει η γευσιγνωσία.

Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε κάποια προσθήκη από αρωματικό καφέ. Ό,τι γευόμαστε είναι στοιχεία που έρχονται από την παραμονή σε βαρέλια. Συγκεκριμένα, σε βαρέλια ευρωπαϊκής και αμερικανικής δρυός, χρησιμοποιημένα προηγουμένως 100% για sherry. Άρα έχουμε έντονο και το στοιχείο και την επιρροή του ενισχυμένου κρασιού σέρι που είναι χαρακτηριστικό των The Macallan γενικότερα, και φυσικά θα έχουμε την διαφορά μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αμερικάνικου ξύλου.

Ενώ η Άννα Μεταξά μας εξηγούσε όλα αυτά τα γοητευτικά περί whiskey making, μπροστά μας είχαμε τα σύνεργα της γευσιγνωσίας: Μία κούπα με χοντροαλεσμένο καφέ Intense Arabica –και όντως το άρωμα ήταν intense!-, μία κούπα και ένα ποτήρι με νερό, κουτάλια και, φυσικά, ένα μικρό ποτηράκι, σκεπασμένο για να «φυλακίζονται» τα αρώματά του The Macallan Harmony Collection Inspired by Intense Arabica. Σκοπός ήταν η δοκιμή να γίνει με καφέ, όπως προτείνουν και οι άνθρωποι του αποστακτηρίου, προκειμένου να βγουν ακόμη περισσότερο στην επιφάνεια τα αρώματα του συγκεκριμένου ουίσκι. Α, μαζί με αυτά, υπήρχε και ένα μπολάκι με ελαφρώς αλατισμένο ποπ κορν (!).

Οι άνθρωποι της The Macallan χρησιμοποίησαν τον φλοιό από τον καφέ για να δημιουργήσουν το κομψό, απλό και γήινο κουτί μέσα στο οποίο μπαίνει το ουίσκι τους.

Σωστά διαβάσατε: Ποπ κορν. Οπως μας είπε ο Coffee Expert της Coca-Cola HBC σε Ελλάδα και Κύπρο, Στάθης Κορέμτας, ο οποίος μαζί με την Αννα Μεταξά, έκανε την γευσιγνωσία, στην Αιθιοπία σερβίρουν τον καφέ μαζί με ποπ κορν. Οπότε ήθελε να κάνει και για εμάς πιο αυθεντική την εμπειρία. Μάλιστα, μας εξήγησε πως εκεί ο καφές είναι μια άκρως κοινωνική-ομαδική διαδικασία, και η προετοιμασία του ξεκινά στην κυριολεξία από το καφεόδεντρο. Επειδή όμως το γευστικό αποτέλεσμα του αιθιοπικού καφέ παρά την ρομαντική εικόνα που μπορεί να έχουμε δεν είναι το καλύτερο δυνατό, τον σερβίρουν με πολλή ζάχαρη ή και αρκετό αλάτι!

H γευσιγνωσία έγινε στο πλαίσιο του Athens Rum & Whiskey Festival, στο υπέροχο νεοκλασικό επί της Λεωφόρου Αμαλίας, απέναντι σχεδόν από την Πύλη του Αδριανού.

Εμείς πάντως ήπιαμε τον καφέ σκέτο, όπως αρμόζει, καθώς ήταν ένας εξαιρετικός, ήπιος –παρά το έντονο άρωμά του πριν προστεθεί σε αυτόν το ζεστό νερό-, με ωραίες οξύτητες, καφές. Οταν αργότερα δοκιμάσαμε και το ουίσκι, όντως νιώσαμε όλο αυτό που μας περιέγραφε η Αννα Μεταξά προηγουμένως. Μάλιστα, επειδή δοκίμασα το ουίσκι χωρίς καφέ την πρώτη φορά και μετά όπως έπρεπε, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πραγματικά μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, έχει να κάνει με τη συσκευασία. Οι άνθρωποι της The Macallan, προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν σύμφωνοι με τις σύγχρονες προσταγές της βιωσιμότητας, χρησιμοποίησαν τον φλοιό του ωμού κερασιού του καφέ για να δημιουργήσουν το κομψό, απλό και γήινο κουτί μέσα στο οποίο μπαίνει το ουίσκι τους. Ετσι, ο καφές υπάρχει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παντού, μέσα έξω και γύρω από το «The Macallan Harmony Collection Inspired by Intense Arabica».

 

Απολαύστε Υπεύθυνα.

 

// The Macallan Harmony Collection – Inspired by Intense Arabica θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες κάβες.

 

Διαβάστε ακόμα: The Harmony Collection – Rich Cacao. Tο Macallan «γνέφει» στη σοκολάτα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top