To ουίσκι παρουσιάστηκε μ’ αυτό γλυπτό που εμφανίζει τρία χέρια να το κρατούν (Φωτογραφία: Macallan).

Πράγματα που ξέρουμε για το ουίσκι Macallan: το αποστακτήριο στο οποίο παράγεται είναι σε λειτουργία από το μακρινό 1824. Οφείλει τη φήμη και την ποιότητά του, δε, σε δύο βασικούς παράγοντες: στη μικρής απόδοσης ποικιλία τοπικού κριθαριού (Golden Promise) που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και στο νερό, το οποίο προέρχεται από ειδικά επιλεγμένες πηγές – πηγάδια που βρίσκονται στο Morayside.

Eννοείται πως έχουμε να κάνουμε με ουίσκι με μακρά ιστορία που ελάχιστα άλλα μπορούν να συγκριθούν μαζί του. Αν μη τι άλλο, τα χρόνια -και η πάροδός τους- μετράει πολύ στην τελική «ταυτότητα» ενός αποστάγματος.

Η εμφιάλωση έσπασε το ρεκόρ για το παλαιότερο single malt Scotch στον κόσμο, το οποίο προηγουμένως κατείχε το Gordon & MacPhail.

Τώρα, η εταιρία από το Edrington της Σκωτίας παρουσίασε το The Reach, ένα single malt που γεννήθηκε το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η νέα εμφιάλωση έσπασε το ρεκόρ για το παλαιότερο single malt Scotch στον κόσμο, το οποίο προηγουμένως κατείχε το Gordon & MacPhail που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήταν 80 ετών.

Το σπάνιο «νέο» ουίσκι του Macallan προέρχεται από ένα μόνο δρύινο βαρέλι όπου έχει ωριμάσει Sherry, και εμφιαλώνεται σε μια κρυστάλλινη καράφα που υποστηρίζεται από ένα χάλκινο γλυπτό με τρία χέρια.

Τούτο το γλυπτό έχει και σημασιολογική αξία: Κάθε χέρι αντιπροσωπεύει ανθρώπους από την ιστορία της μάρκας, συμπεριλαμβανομένων των εργατών του αποστακτηρίου του 1940 που βρίσκονταν πίσω από το απόσταγμα, του προέδρου Allan Shiach και της σημερινής master whisky maker Kirsteen Campbell, η οποία επέλεξε το βαρέλι του 1940 για το The Reach.

Το The Reach εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1940 (Φωτογραφία: Macallan).

Η Κάμπελ δήλωσε: «Αυτό το ουίσκι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στον κόσμο. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την ιστορία, την εφευρετικότητα και την αδιαμφισβήτητη δύναμη του χαρακτήρα του Macallan. Το The Reach ήταν μια πραγματικά συλλογική προσπάθεια. Είναι, επίσης, ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτό το πολύτιμο ουίσκι, και στο διαρκές πνεύμα τους που δεν κλονίστηκε ποτέ.

Η βαθιά καστανοκόκκινη απόχρωσή του είναι ο πρώτος υπαινιγμός του εκπληκτικού βάθους αυτού του αξιόλογου ουίσκι.

«Η βαθιά καστανοκόκκινη απόχρωσή του είναι ο πρώτος υπαινιγμός του εκπληκτικού βάθους αυτού του αξιόλογου ουίσκι. Προσφέρει νότες μαύρης σοκολάτας, γλυκιάς κανέλας και αρωματικής τύρφης, που οδηγούν σε καραμέλα, κρυσταλλωμένο τζίντζερ και καψαλισμένο ανανά, πριν δώσει τη θέση του σε ένα έντονα πλούσιο, γλυκό και καπνιστό τελείωμα».

Φυσικά, πρόκειται για ένα συλλεκτικό ουίσκι, καθώς έχει αποφασιστεί να βγει σε μόλις 288 καράφες παγκοσμίως, με την τιμή του να ανέρχεται στις 110.000 ευρώ. Το The Reach θα εκτίθεται στο The Macallan Estate Boutique από τις 9 Φεβρουαρίου 2022, ενώ θα ακολουθήσουν επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης ανά τον κόσμο.

 

 

Διαβάστε ακόμα, «The Macallan Edition No.6»: ένα whisky εμπνευσμένο από έναν ποταμό θρύλο.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top