Μπαρ που σε προδιαθέτει να περάσεις στιγμές χαλάρωσης. Λες και έχεις μεταφερθεί σε άλλη εποχή.

Κάθε πόλη έχει τα δικά της τοπόσημα. Δρόμους, κτίρια και στέκια… Στέκια που άλλα χάθηκαν, κάποια επιβιώνουν και λίγα αναγεννώνται σαν τον μυθικό Φοίνικα.

Η ιστορία του χώρου που φιλοξενεί το ολοκαίνουριο Theatro Cafe-Bar στην Κομοτηνή πάει πολύ πίσω αφού, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την πόλη, όντας πραγματικό σημείο αναφοράς για τις νεότερες γενιές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημιουργοί του νέου Theatro Cafe-Bar προσέγγισαν τη διακόσμηση με ρετρό διάθεση, αλλά σε ολότελα φρέσκο ύφος.

Οι ανανεωμένοι χώροι, πλήρως προσβάσιμοι σε ΑμεΑ, είναι το σήμα κατατεθέν του Theatro.

Καταρχήν να πούμε ότι ο νέος χώρος φέρει τη σφραγίδα της Minas Kosmidis – Architecture in Concept, του Κομοτηναίου βραβευμένου αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη. Γι’ αυτό άλλωστε και με το που περνά κανείς την πόρτα του Theatro, τον «χτυπά» μια αστική αίσθηση άλλης εποχής όπως και στο Papillon του Ψυχικού (έργο επίσης της Minas Kosmidis – Architecture in Concept).

Το Theatro επαναλειτουργεί και ως ένα κατάστημα 100% προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία.

Η λογική του ήταν αρκούντως δελεαστική. Αυτό που θέλησε να κάνει -και εντέλει, το κατάφερε- ήταν να εστιάσει στη θεατράλε αίσθηση του χώρου και φυσικά να «παίξει» και με το όνομα του μπαρ. Οι καμάρες και οι θόλοι στις οροφές όπως και η ασπρόμαυρη ταπετσαρία στο πάνω μέρος του τοίχου, παραπέμπουν σε αντίστοιχα αρχιτεκτονικά στοιχεία Ρωμαϊκών θεάτρων.

Παιχνίδι με το φυσικό φως που κατακλύζει το χώρο και του προσδίδει περισσότερη ζεστασιά.

Τα ταμπλαδωτά ξύλινα πάνελ με τα οποία επενδύθηκε σημαντικό μέρος των κατακόρυφων επιφανειών σε ισορροπία με τα θολωτά ανοίγματα που αποκαλύπτουν την φλοράλ ταπετσαρία από πίσω, αποτελούν επίσης μία παραπομπή σε θεατρικό σκηνικό. Η χρωματική παλέτα και η χρήση υλικών όπως το ξύλο σε συνδυασμό με το θερμό μπορντό χρώμα που βρίσκει ευρεία χρήση στις επιφάνειες του χώρου, συμβάλουν στη δημιουργία μίας ιδιαίτερα θερμής, παιχνιδιάρικης και θεατρικής ατμόσφαιρας.

Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει είναι το πώς παιχνιδίζει το φυσικό φως στο εσωτερικό του χώρου. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να ανοίξουν σε κάποια στρατηγικά σημεία τους εξωτερικούς τοίχους για να επιτραπεί η είσοδος του φυσικού φωτός. Πίσω από τα ανοίγματα αυτά τοποθετήθηκαν μεγάλες γλάστρες με ψηλά φυτά, τα οποία διαγράφονται αχνά πίσω από το ημιδιάφανο γυαλί.

Οι δημιουργοί του νέου Theatro Cafe-Bar προσέγγισαν τη διακόσμηση με ρετρό διάθεση, αλλά σε ολότελα φρέσκο ύφος.

Στο Theatro συνυπάρχουν στοιχεία που σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε καφέ της Αμερικής του ’50 αλλά και μικρές λεπτομέρειες που αναδύουν μια αύρα Εγγύς Ανατολής. Άλλωστε στην Κομοτηνή βρισκόμαστε, εγγύς της… Εγγύς Ανατολής και τα συναφή στοιχεία δεν θα μπορούσαν να λείπουν έστω και σαν λεπτή πινελιά.

Οι καθρέφτες – κάτι που είχαμε δει και στο Papillon – κρέμονται σε κομβικά σημεία των τοίχων δημιουργώντας ένα οπτικό παιχνίδι που διευρύνει στο μάτι τους ωφέλιμους χώρους.  Η απαλή ταπετσαρία στον τοίχο, οι δερμάτινοι καναπέδες και σκαμπό σε συνδυασμό με τα μπακιρένια τραπεζάκια, συμπληρώνουν το «θεατρικό» διακοσμητικό δρώμενο που ισορροπεί μεταξύ στυλάτης Δύσης και εξωτικής Ανατολής.

Mε το που περνά κανείς την πόρτα του Theatro, τον «χτυπά» μια αστική αίσθηση άλλης εποχής

Γενικά το όλο concept και ο σχεδιασμός, καθιστά στο Theatro ένα ολοκληρωμένο all-day project, στο οποίο μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με καφέ και να την ολοκληρώσεις και πάλι με… καφέ, αλλά το επόμενο πρωί και αφού πρώτα έχει «διασχίσει» τα σύνορα της νυχτερινής διασκέδασης που προσφέρει το μαγαζί.

Το Theatro ισορροπεί μεταξύ στυλάτης Δύσης και εξωτικής Ανατολής.

Η ριζική ανακαίνιση του Theatro δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στο αισθητικό κομμάτι αλλά και στις ριζικά αναβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες. Ενδεικτικό της προσπάθειας που έχει γίνει είναι και το γεγονός ότι το Theatro Cafe-Bar επαναλειτουργεί ως ένα κατάστημα 100% προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία αφού στο κατάστημα έχει εγκατασταθεί ένας πρωτοποριακός μηχανισμός προσβασιμότητας στο WC ΑμεΑ.

Το Τheatro είναι ένα αυθεντικό all-day project, χωρίς καμία δόση υπερβολής, και ανεξάρτητα από την στυλιστική παρέμβαση της φωτογραφίας.

 

[Photos © Ιωάννα Ρουφοπούλου]

 

Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη; Όχι, Καβάλα! Ένα νέο μπαρ – εστιατόριο ανεβάζει τον πήχη του ντιζάιν στην ανατολική Μακεδονία

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top