H βιβλιοθήκη κυριαρχεί στο χώρο.

Τα βιβλιοπωλεία καφέ είναι μια μόδα που ξεπερνάει τις μόδες. Αναπτύχθηκαν σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας προσελκύοντας τους βιβλιόφιλους, αλλά όχι μόνο. Σίγουρα είναι μια εναλλακτική μορφή καφέ όπου μπορείς να συνδυάσεις τον καφέ σου, κάποια σνακ με την ανάγνωση.

Τα έπιπλα έγιναν ειδική παραγγελία.

Επειδή, όμως, η Αθήνα δεν έχει το προνόμιο της πρωτοπορίας, το Theorist στο Ρέθυμνο είναι ένα καφέ που διατηρεί αυτόν τον διττό χαρακτήρα, καθώς σχεδιάστηκε πάνω σε δύο άξονες. Ο ένας είναι το εστιατόριο/καφέ και ο άλλος είναι η βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη ύψους 5,10 μέτρων και μήκους 6,00 μέτρων δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό «φίλτρο» στην επάνω αίθουσα.

Ο σχεδιασμός στοχεύει να δημιουργήσει μια αίσθηση συνοχής.

Το έργο ανέλαβε η αρχιτέκτονας Ελευθερία Πυρούδη κι το βασικό της σχέδιο στηρίχθηκε στη σκάλα που ορίζει την κατακόρυφη κυκλοφορία και συνάμα χωρίζει τον μπουφέ από την αίθουσα στο κάτω επίπεδο.

Ταυτόχρονα, στην επέκτασή της, μια βιβλιοθήκη ύψους 5,10 μέτρων και μήκους 6,00 μέτρων δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό «φίλτρο» στην επάνω αίθουσα χωρίς να την «κόβει» και να δίνει την αίσθηση ενός ξεχωριστού δωματίου.

Στη βιβλιοθήκη βρίσκονται πάνω από 1.000 βιβλία.

Ένας ουδέτερος καμβάς δημιουργείται επιλέγοντας υλικά όπως ο ασβέστης, το σκυρόδεμα και ένα ανοιχτόχρωμο βιομηχανικό δάπεδο.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της (δανειστικής) βιβλιοθήκης με τη δυνατότητα να φιλοξενεί πάνω από 1.000 βιβλία. Χαρακτηρίζεται από τα εναλλακτικά διαχωριστικά πάνελ με 15 μοίρες περιστροφής, τα οποία βοηθούν στη μερική αντανάκλαση του ήχου και του φωτός στους χώρους της αίθουσας.

Για τις πρωινές συναντήσεις ένα πιάτο vegan fruit toast.

Ο σχεδιασμός στοχεύει να δημιουργήσει μια αίσθηση συνοχής, επικοινωνίας και πνεύματος κοινότητας, ενώ η διαχρονικότητα επιτυγχάνεται και από πλευράς υλικών. Ένας ουδέτερος καμβάς δημιουργείται επιλέγοντας υλικά όπως ο ασβέστης στην ορατή πλέον τοιχοποιία, το σκυρόδεμα στις γυμνές κολώνες της κατασκευής και ένα ανοιχτόχρωμο βιομηχανικό δάπεδο.

Για καφέ on the go και για τραγανό ψωμί ολικής άλεσης με δημητριακά, καπνιστό τόνο, γραβιέρα, ντομάτα, μυρωδικά και dijonaise sauce.

Τα βιβλία και τα φυτά της βιβλιοθήκης σπάνε την ουδετερότητα του καμβά.

Τα έπιπλα είναι κατά παραγγελία, ενώ η σκάλα – βιβλιοθήκη είναι από ξύλο πεύκου και λευκό μέταλλο. Αυτά τα δύο στοιχεία ολοκληρώνουν το σχέδιο. Πρόσθετες λεπτομέρειες όπως ηλεκτρικές συσκευές με κανάλια καλωδίων inox και φωτισμός με κρεμαστά και φωτιστικά δαπέδου προσθέτουν ένα φωτεινό στοιχείο στο βιομηχανικό σχέδιο.

Τα βιβλία και τα φυτά της βιβλιοθήκης σπάνε την ουδετερότητα του καμβά και ολοκληρώνουν μια προεπιλεγμένη, λεία αρχιτεκτονική επιφάνεια.

Καφές και γλυκές απολαύσεις, ταυτοχρόνως.

Στο Theorist πηγαίνεις για καφέ, brunch, φαγητό και φυσικά για διάβασμα.

Το Theorist είναι σημείο συνάντησης νέων και λιγότερο νέων ανθρώπων της πόλης του Ρεθύμνου. Εκτός από καφέ βρίσκει κανείς στον κατάλογο χορταστικά σνακ, αλλά και γλυκές γεύσεις για το πρωί και το μεσημέρι, ενώ από το απόγευμα μπορεί κανείς να συνοδεύσει το κρασί του με σαλάτες, μπρουσκέτες, νιόκι, αλλά και vegan πιάτα.

 

Φωτογραφίες: Jim Kalligas, Alex Kalligas, Angeliki Fragkiadaki
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το thegreekfoundation.com.

 

Διαβάστε ακόμα: Seeds Restaurant: fine dining στα Ιλίσια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top