
O καλύτερος τρόπος για να συναντιούνται οι παρέες την Κυριακή.
Στην Ιταλία έχω πάει πολλές φορές και σε διάφορες περιοχές της, από τον βορρά έως το νότο. Εκτός όμως από δυο περιπτώσεις που έχω φτάσει πολύ κοντά, δεν έχω ζήσει ποτέ το αυθεντικό ιταλικό τσιμπούσι. Ξέρετε ποιο εννοώ, κάτι σαν αυτό που απαθανάτισε τόσο υπέροχα ο φακός των Κάμπελ Σκοτ και Στάνλεϊ Τούτσι στην ταινία του 1996 «Big Night», όταν η λαχτάρα δύο Ιταλών μεταναστών εστιατόρων στο Νιού Τζέρζεϊ να φτιάξουν το ιδανικό δείπνο για τους καλεσμένους τους έγινε κάτι σαν εμμονή, όπως και το τέλειο timpano, το πολύπλοκο ιταλικό έδεσμα με τα ταπεινά υλικά. Το οποίο όταν όλοι έφαγαν και απόλαυσαν μετά οίνου και μουσικής έφυγαν αποκαμωμένοι, χορτασμένοι κι ευτυχισμένοι.
Επίσης, δεν έχω ζήσει το κλασικό κυριακάτικο γεύμα των γειτόνων μας, αυτό που πραγματοποιείται μετά την κυριακάτικη λειτουργία και που ονομάζουν «Pranzo Della Domenica». Αν έπρεπε όμως κάπως να το φανταστώ, θα ήταν ακριβώς σαν αυτό που έζησα στο εστιατόριο Mercato στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens. Μεγάλες, χαρούμενες οικογένειες, κάποιες με μωρά και μικρά παιδιά, άλλες με εφήβους ή/και φοιτητές, με όλες τις γενιές μαζεμένες γύρω από ένα τραπέζι, από τον παππού και την γιαγιά μέχρι τα μικρά εγγόνια. Γέλια, φωνές και ευκαιρία για παύση από την τρελή καθημερινότητα, να πουν τα νέα τους και κυρίως -γιατί για τους Ιταλούς αυτό σημαίνει γιορτή-, να απολαύσουν καλό -και άφθονο- φαγητό. Σε επαναλήψεις.
Ωδή στην Ιταλία
H αφθονία είναι πραγματικά η λέξη που ταιριάζει απόλυτα στο φαντασμαγορικό μπουφέ του Mercato, για το οποίο μιλάει χρόνια ολόκληρη η Αθήνα. Φανταστείτε τραπέζια, food stations και πάγκους γεμάτους φαγητό, τόσους που να μην φτάνουν στον χώρο και να συνεχίζουν μέχρι και μέσα στην κουζίνα, και επιπλέον εδέσματα να ετοιμάζονται ή να κόβονται από το carving board εκείνη την ώρα.
Θα δείτε πάρα πολλά από τα πιάτα της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας, που την έχουν κάνει να ξεχωρίσει σε ολόκληρο τον κόσμο, υπό την επιμέλεια της επικεφαλής σεφ Μάγκυς Ταμπακάκη, και της έμπειρης ομάδας της. «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γεύμα. Είναι μια χαρούμενη γιορτή που υμνεί την Ιταλία, τον πνευματώδη λαό της, τα ζωηρά χρώματα και τις πλούσιες γεύσεις της», δηλώνει η σεφ, συμπληρώνοντας: «Είναι ο φόρος τιμής μου στις διαχρονικές παραδόσεις της Ιταλίας με μοντέρνες πινελιές, μια αληθινή απόδειξη για τις βαθιές ρίζες του Mercato στις ιταλικές αγορές».

Όλα τα… ιταλικά καλούδια.
Λαζάνια 100 στρώσεων και τιραμισού σε τρόλεϊ
Ξεκινώντας λοιπόν την περιπλάνηση στον μπουφέ (γιατί η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχεις ειδική στρατηγική και navigation system), στάθηκα για αρχή στην καινούργια προσθήκη, το Crudo Di Pesce Bar, το οποίο όπως το περιγράφουν οι άνθρωποι του εστιατορίου είναι «η avant-garde ερμηνεία για το ιταλικό ceviche, το fish carpaccio μαζί με μια άφθονη σειρά από θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των Fine De Claire στρειδιών, αχιβάδων και των ζουμερά μαριναρισμένων μυδιών». Εγώ τα ονόμασα αυθαιρέτως amuse bouche (αν και η ποσότητα που κατανάλωσα, επίσης δεν δικαιολογεί το όνομα) και ξεκίνησα με αυτά -με ιδιαίτερη έμφαση οφείλω να ομολογήσω στα στρείδια-, το γεύμα μου. Το οποίο, ας είμαι ειλικρινής, θα μπορούσε και να είχε τελειώσει εκεί και θα ήμουν ευτυχισμένη.
Η συνέχεια όμως δόθηκε και περιελάμβανε τις σαλάτες, την πλούσια ποικιλία από εκλεκτά, premium ιταλικά αλλαντικά και τυριά (μπρεζάολα, προσούτο San Daniele, γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα, κ.ά.), ελιές, παραλλαγές της focaccia, κ.ά. Ό,τι δηλαδή θα μπορούσε να λαχταρήσει κανείς από τον πλούτο των απλών, αλλά ποιοτικών, προϊόντων ντελικατέσεν της γείτονος απλωμένα σε αφθονία -η λέξη κλειδί-, μπροστά σου.

Η σεφ του Mercato Μάγκυ Ταμπακάκη και η ομάδα της επιμελούνται το κυριακάτικο brunch.
Μετά λοιπόν το ζέσταμα, περάσαμε στα υπόλοιπα πιάτα και αυτά που θεωρούνται τα highlights του κυριακάτικου brunch στο Mercato. Ενα απο τα πιο δημοφιλή, τα διάσημα λαζάνια 100 στρώσεων που αποτελούνται από στρώσεις φρεσκοφτιαγμένων ζυμαρικών, πλούσιο μπολονέζ ραγού, κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ και πλούσια μοτσαρέλα με ψιλοτριμμένη παρμεζάνα Reggiano και ελαιόλαδο. Δεν προλάβαινε να βγει το ταψί και αμέσως τελείωνε το περιεχόμενο του. Επρεπε να παραγγείλεις τρόπον τινά το κομμάτι σου, το οποίο σου το έφερναν στο τραπέζι. Δεν ξέρω πόσα πιάτα με λαζάνια πήγαν κι ήρθαν μπροστά μου γιατί κάποια στιγμή έχασα το μέτρημα. Εξίσου βέβαια υπέροχα είναι και τα χειροποίητα ζυμαρικά που ετοιμάζονται μέσα σε άδειο κεφάλι παρμεζάνας(!).
Ο σταθμός με τα κρέατα επίσης είχε πολλή κίνηση με κάθε επιλογή να χρειάζεται συνεχώς ανανεώση, Αρνίσια παϊδάκια, υπέροχο μπρίσκετ, ολόκληρο γουρουνόπουλο, porchetta, strip loin, πουλερικά. Στο Sea Food Barbeque, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ψήνονταν εκείνη τη στιγμή.

Βrunch χωρίς γλυκά δεν γίνεται.
Τα γλυκά
Τέλος, για όσους αγαπούν τα γλυκά, στο Mercato θα βρουν από τούρτες όλων των ειδών (σοκολατένιες, αμυγδάλου, με φρούτα, κ.ά.), lemon pies, προφιτερόλ, μπαμπάδες με ρούμι και Σεντ Ονορέ μέχρι κανόλι και μιλφέιγ, όλα δια χειρός Μιχάλη Χατζηκαλημέρη, pastry chef του εστιατορίου. Αφήστε όμως χώρο για το εντυπωσιακό φινάλε που είναι ένα κομμάτι τιραμισού σερβιρισμένο από τρόλεϊ που έρχεται στο τραπέζι. Ποιος να μου το έλεγε τελικά ότι η αυθεντική ιταλική γαστρονομική εμπειρία που ζητούσα θα βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι μου.
//Το Pranzo Della Domenica του Mercato είναι διαθέσιμο σε δύο χρονικές περιόδους κάθε Σάββατο και Κυριακή –13:00 έως 15:00 και 15:30 έως 17:30.
Διαβάστε ακόμα: «Massalia», ελληνική… χιπστεριά στην καρδιά του Άμστερνταμ.