DSC_8101-ok

Μην του τη «βγείτε» άτσαλα για τον Δικέφαλο, γιατί μπορεί να φύγετε νηστικοί –και θα χάσετε.

Στιγμιότυπο 1: Ο νεαρός προσπαθεί να «ψήσει» τη φίλη του, που μάλλον έρχεται πρώτη φορά στου «Κώστα»: «Σου λέω είναι φανταστικό με τη σάλτσα, βάλε και θα με θυμηθείς». «Εεε, μήπως είναι πολύ καυτερή;», τον ρωτάει εκείνη. «Ναι, είναι πολύ καυτερή», παίρνει το λόγο ‒απρόσκλητος‒ ο Κώστας. «Ε, τότε καλύτερα μην μου βάλετε». «Εγώ πάντως θα σου βάλω!», κλείνει την κουβέντα ο Κώστας.

Στιγμιότυπο 2: «Κώστα, τι έπαθε χτες η ομάδα σου;», τον πειράζει ένας πελάτης (σ.σ.: ύστερα από ήττα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα). Και ο Κώστας ξαναμμένος αλλά πάντα ετοιμόλογος: «Ε λοιπόν εσύ δεν θα φας σουβλάκι σήμερα! Ο επόμενος…»

Μπορώ να θυμηθώ πολλά τέτοια απολαυστικά στιγμιότυπα από τα κατά καιρούς περάσματά μου «Στου Κώστα», στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Κανένα τους όμως δεν είναι τόσο απολαυστικό όσο το σουβλάκι του. Κρέας χοιρινό και μπιφτέκι ισάξια και θεσπέσια, σε ικανοποιητικές δόσεις, πίτες ψημένες υποδειγματικά στη σιδερένια πλάκα και, φυσικά, «φάρμακο» από πάνω: μια θεσπέσια γλυκοκαυτερή σάλτσα που απογειώνει τις αισθήσεις και πράγματι γιατροπορεύει τους πεινώντες (αν σας ρωτήσει ο Κώστας αν θέλετε να σας βάλει «φάρμακο», αυτό εννοεί: τη μαγική του σάλτσα).

DSC_8160-ok

Στου «Κώστα» ξέρω πάντα ότι θα φάω ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της πιάτσας. Κι ας περιμένω 20-25 λεπτά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά μου.

Μια σταλιά τρύπα φιλοξενεί την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας το 1946 και σήμερα συνεχίζει, με θρησκευτική ευλάβεια, ο γιος. Έχω δοκιμάσει αμέτρητα σουβλάκια σε διάφορες γειτονιές και εποχές. Η κυρά-Στέλλα στη Νίκαια έκλεισε προ πολλού, ο Καράμπαμπας στον Πειραιά έχει χάσει κομμάτι την αίγλη του, κάποια τίμια κεμπαπτζίδικα κουβαλούν ακόμη αυθεντικά αρώματα και γεύσεις εξ Ανατολής. Σήμερα όμως, που το σουβλάκι περνάει νέες εποχές δόξας –είναι κι αυτή η διαολεμένη κρίση– και ο ανταγωνισμός έχει δυναμώσει, στου «Κώστα» νιώθω πάντα ότι θα φάω ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της πιάτσας. Κι ας περιμένω 20-25 λεπτά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά μου.

//Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, 210 3232971. Ανοιχτά μόνο τις καθημερινές, έως τις 6-7 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα top 10 ερυθρά κρασιά από την Κεντρική Ελλάδα

Ο Κωνταντίνος Καϊμάκης είναι δημοσιογράφος.

DSC_8100

Κρέας χοιρινό και μπιφτέκι ισάξια και θεσπέσια, ψημένα υποδειγματικά στη σιδερένια πλάκα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top