Στο Μercato μύρισε γιορτές…

Μόλις δυόμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα σεφ του περίβλεπτου ιταλικού εστιατορίου στο Four Seasons Astir Palace Athens, έχει ήδη δώσει το στίγμα της: σπιτική κουζίνα με πρωταγωνιστή την πρώτη ύλη και ένταση γεύσης σε κάθε πιάτο.

Η είδηση ότι η Μάγκυ Ταμπακάκη θα αναλάμβανε την κουζίνα του… λαοφιλούς Mercato στο Four Seasons Astir Palace Athens δημιούργησε αίσθηση όταν ανακοινώθηκε πριν από περίπου 3 μήνες. Το αρχικό ξάφνιασμα από την ανακοίνωση ακολουθήθηκε από ένα «ε ναι, λογικό» και αμέσως μετά από εικασίες για το κατά πόσο η ταλαντούχα σεφ θα κατάφερνε να συνδυάσει την δική της μαγειρική ταυτότητα και προσωπικότητα με την απαιτητική κουζίνα τoυ Mercato.

…Ξαφνικά, μύρισε και θάλασσα.

«Το challenge είναι μεγάλο», μας παραδέχτηκε και η ίδια όταν της κάναμε τη σχετική ερώτηση, «και η ευθύνη μου ακόμα μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά θεωρώ πως το Mercato μού ταιριάζει πολύ σαν χώρος και μου δίνει και μεγαλύτερη έμπνευση να στήνω μενού σύμφωνα, όχι μόνο με το τι θέλω εγώ, αλλά και σύμφωνα με την πολυπολιτισμικότητα των πελατών μας».

Η αλήθεια είναι ότι, όχι μόνο το Mercato, αλλά και όλα τα εστιατόρια του Four Seasons στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, βρίσκονται πάντοτε αντιμέτωπα με αυτή την πρόκληση: να μπορούν από τη μία να ικανοποιούν τα γούστα των Ελλήνων επισκεπτών, που σε αυτό αποζητούν υψηλή ποιότητα και ένα πιο διεθνές flair, αλλά και ολόκληρης της πελατείας του, η οποία έρχεται σε αυτό από κάθε γωνιά του πλανήτη γνωρίζοντας ότι θα βρει ό,τι καλύτερο επί ελληνικού εδάφους.

Γνωρίσαμε τη Μάγκυ στο MasterChef -όπου διέπρεψε- και στο Napul’e, το εστιατόριο που δημιούργησε μαζί με τον Φραντσέσκο Γκρανάτα.

Πίτσα με μορταδέλα διά χειρός Μάγκυς Ταμπακάκη.

About Maggie

Τη Μάγκυ Ταμπακάκη τη γνωρίζουμε. Την έχουμε ακολουθήσει στενά από τα πρώτα της βήματα μετά τις σπουδές της στη Μαγειρική Σχολή της Ρώμης, ως συμμετέχουσα στο MasterChef -όπου διέπρεψε-, αλλά κυρίως στην διάρκεια της διαδρομής της στο Napul’e, το εστιατόριο που δημιούργησε μαζί με τον Φραντσέσκο Γκρανάτα. Εκεί είναι που είδαμε και δοκιμάσαμε την φιλοσοφία που διέπει την μαγειρική της, η οποία συνέβαλε ώστε το μικρό εστιατόριο σε ένα καθόλου πολυσύχναστο σημείο της Βάρης να ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, να μεγαλώσει, να μεταφερθεί σε πιο προνομιακή τοποθεσία και τελικά να την οδηγήσει στη μεγάλη κουζίνα του Mercato.

Aυθεντική καρμπονάρα με γκουαντσιάλε από το Αματρίτσε και πεκορίνο ΠΟΠ.

Αυτή τη φιλοσοφία λοιπόν, μεταφέρει και στο νέο της project, όπως μας το περιγράφει η ίδια: «Η φιλοσοφία μου στη μαγειρική γενικότερα κινείται γύρω από την εποχικότητα και από την πρώτη ύλη. Πρώτα βρίσκω την ύλη που θέλω να δουλέψω και μετά προχωράω στη συνταγή της. Ετσι θα κάνω και στο Mercato. Θέλω το μενού να “μυρίζει” σπίτι/οικογένεια, με μια λίγο πιο ραφιναρισμενη ματιά. Η γεύση πάνω απ’ όλα θα είναι πρωταγωνιστής: ποικιλία και ένταση γεύσης, σε κάθε πιάτο».

Το νέο μενού του Mercato στηρίζεται στην πρώτη ύλη και την εποχικότητα.

Για παρέες που ξέρουν από ιταλικό φαγητό.

Τρούφα, χαβιάρι, αλλά και μορταδέλα

Είμαστε λοιπόν περίπου δυόμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας σεφ και περίπου ένα μήνα μετά το ντεμπούτο στο εστιατόριο του νέου της μενού. «Το αραντσίνο τρούφας που έχουμε στο μενού θεωρώ και ακούω πως είναι από τα πιο περιζήτητα κι αγαπημένα», μας απαντά όταν τη ρωτάμε ποιο από τα πιάτα της έχει ήδη ξεχωρίσει. Λογικό, αφού εμπίπτει στη λογική του «What’s not to like»: Κροκέτα ρυζιού, κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα. Comfort, αλλά και fine.

Ολα τα πιάτα είναι comfort, αλλά και fine.

Δοκιμάστε τη σαλάτα Ceasar’s με καρπάτσιο χταποδιού, καθώς και το τορτίνο (κάτι ανάμεσα σε φριτάτα και κέικ) με γαρίδες και μπερ μπλαν με προσέκο.

Την ίδια λογική ακολουθούν και οι υπόλοιπες προτάσεις του καταλόγου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: χειμωνιάτικη παντανέλα, δηλαδή σαλάτα ψητή κολοκύθα και μπουράτα ΠΟΠ από την Πούλια, σαλάτα Ceasar’s αλλά με καρπάτσιο χταποδιού, καθώς και τορτίνο (κάτι ανάμεσα σε φριτάτα και κέικ) με γαρίδες και μπερ μπλαν με προσέκο. Ως προς τα ζυμαρικά, φυσικά και έχουμε αυθεντική καρμπονάρα με γκουαντσιάλε από το Αματρίτσε και πεκορίνο ΠΟΠ, ραβιόλι από κάστανα με γέμιση από ρικότα, ραγού λευκών πορτσίνι και φρέσκια τρούφα, ζυμαρικά με πέστο από φιστίκια Αιγίνης και λεμόνι.

Για τις γιορτές, αλλά και όχι μόνο.

Προχωράμε με πίτσα και μια ωραία ιδέα είναι εκείνη που έχει μορταδέλα, πέστο φιστικιού Αιγίνης, μοτσαρέλα buffala και μπουράτα. Aλλά και η πολύ απλή -χωρίς τυρί- με San Marzano σάλτσα ντομάτας, λιαστές ντομάτες, κάπαρη και ελιές. Ακόμα, το μιλανέζικο οσομπούκο με ριζότο, η επίσης βορειοιταλική μοσχαρίσια cotoletta με σπιτική κέτσαπ, αλλά και το ψάρι αλά σιτσιλιάνα από τον μερακλίδικο νότο, συμπληρώνουν το μενού. Τέλος, για όσους το επιθυμούν, φρέσκια τρούφα και χαβιάρι μπορούν να προστεθούν στα πιάτα για και ακόμη πιο αναβαθμισμένη εμπειρία. Buon Appetito a tutti!

 

Διαβάστε ακόμα: Το νέο à la carte μενού του Pelagos είναι cozy και άκρως εορταστικό.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top