Ο υπογράφων, Κίμων Φραγκάκης, με παϊδάκι γάλακτος και όχι με κάποιο βοδινό από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Δεν λέμε, ωραίο και το Kobe, αλλά μην υποτιμάμε τα δικά μας προϊόντα. Μήπως στο Τόκυο σερβίρουν παϊδάκια ρουμελιώτικα στα καλά εστιατόρια τους και δεν το ξέραμε; (φωτό: Andro.gr).

Όταν θα καταλάβουμε ότι ένα παϊδάκι από νεαρό αρνί, κομμένο λεπτά, και ψημένο μαστόρικα σε ζωντανή φωτιά από κάρβουνα είναι πιο νόστιμο, πιο υγιεινό και απολύτως πιο γκουρμέ από μια μπριζόλα που ήρθε σε πλαστική συσκευασία σε κενό αέρος από την Ουρουγουάη, είναι τίγκα στις ορμόνες, και ψήνεται σε ηφαιστειακή πέτρα για να σερβιριστεί με σάλτσα μπάρμπεκιου, τότε ίσως έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα στο να μην είμαστε τόσο άσχετοι.

Όταν θα καταλάβουμε ότι αυτός που μαζεύει και τρώει πολύτιμα, πεντανόστιμα και ωφέλιμα  άγρια χόρτα και βολβούς είναι πολύ πιο gourmand από εκείνον που τρώει αβοκάντο και κινόα από το Περού, θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τί μας γίνεται.

Όταν θα καταλάβουμε ότι ένα ωφέλιμο και στηλωτικό τσάι του βουνού που μαζεύτηκε σε υψόμετρο στα βουνά της Ελλάδας είναι πολύ πιο σημαντικό για λόγους πολιτισμικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και γευστικούς από ένα matcha almond latte με (βιομηχανικό) γάλα αμυγδάλου και εισαγόμενη σκόνη τσαγιού από την Ιαπωνία, τότε θα έχουμε κάνει ένα μικρό βηματάκι για να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα μας και να μην είμαστε χλιμίτζουρες γυρολόγοι.

Όταν θα καταλάβουμε ότι η ρικότα είναι σαν το ανθότυρο και όχι κάτι εξωγήινο και ανώτερο, θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς το να μην είμαστε τόσο κορόιδα.

Όταν θα καταλάβουμε ότι ένα λυχναράκι που κέντησε το ζυμάρι του μια νοικοκυρά με τα χεράκια της, που περιέχει ανθότυρο φρέσκο, που περιχύνεται με μέλι αγνό, είναι πιο νόστιμο, πιο θρεπτικό και ασφαλώς πιο γκουρμέ από ένα τσιζκέικ με αμερικανικό τυρί κρέμα του σούπερ μάρκετ, θρυμματισμένα μπισκότα του σούπερ μάρκετ και μια κοκκινωπή μαρμελάδα του σούπερ μάρκετ, τότε θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς το να είμαστε λιγότερο χαζοχαρούμενοι.

Όταν θα καταλάβουμε ότι η ρικότα είναι σαν το ανθότυρο και όχι κάτι εξωγήινο και ανώτερο, ότι η γκράπα και το τσίπουρο είναι το ίδιο προϊόν, ότι το barolo είναι αντίστοιχο με το ξινόμαυρο μας και ούτω καθ’ εξής, θα έχουμε κάνει ένα ακόμα μικρό βήμα προς το να μην είμαστε τόσο κορόιδα.

 

Διαβάστε ακόμα: Πίνουν ούζο στο Μεξικό; Όχι. Τότε γιατί όλη η Μύκονος πίνει τεκίλα; Γράφει ο Κίμων Φραγκάκης.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top