Ήταν πριν κάποια χρόνια, στην διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών μου στη Μύκονο, που η καθημερινή μου διατροφή, όσες μέρες έμεινα εκεί, αποτελούνταν αποκλειστικά από αμύγδαλα, τα οποία κουβαλούσα συνεχώς στην τσάντα μου, και ένα πιάτο γεμιστά το βράδυ στον «Λευτέρη», την διάσημη value for money ψησταριά στον Ορνό (μέχρι και ο Ματ Ντέιμον την τίμησε στην διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί).
Φυσικά και δεν το έκανα από επιλογή, απλώς ως vegan τότε, δεν έβρισκα εύκολα κάτι άλλο να φάω, ακόμη και στο κοσμοπολίτικο Νησί των Ανέμων. Έχουν περάσει περίπου επτά χρόνια από τότε, αλλά μοιάζουν με έτη φωτός μακριά, αφού έκτοτε η νοοτροπία μας ως προς τις ειδικές διατροφικές επιλογές και ανάγκες έχει αλλάξει συθέμελα.
Από το συνοικιακό μας καφέ που πλέον μας προσφέρει την επιλογή προσθήκης του φυτικού γάλακτος της προτίμησης μας στον φρέντο καπουτσίνο, μέχρι το φαστφουντάδικο που διαθέτει ειδική κατηγορία για meatless μπέργκερ, chicken nuggets, σουβλάκι κλπ. το να ακολουθεί κανείς μια ειδική διατροφή είναι περισσότερο εφικτό από ποτέ.
Φυσικά, κάποιες ανάγκες καλύπτονται πιο εύκολα από κάποιες άλλες. Είναι πολύ πιο απλό, για παράδειγμα για ένα εστιατόριο να διαθέτει χορτοφαγικές επιλογές στον κατάλογό του από ό,τι κάποιες χωρίς γλουτένη, καθώς απαιτούνται ειδικές αυστηρές συνθήκες και προϋποθέσεις για να θεωρείται και να είναι ένα τρόφιμο πραγματικά gluten-free.
Καθώς αυτή η διατροφή απευθύνεται πρωτίστως σε ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αρκετά σοβαρή διατροφική δυσανεξία, θα πρέπει ό,τι σερβίρεται ως gluten-free να μην έχει αγγίξει κανένα άλλο τρόφιμο που να περιέχει γλουτένη, να παρασκευάζεται από ειδικά σκεύη που επίσης να μην έχουν έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα κ.ά. -φυσικά υπάρχουν και άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη, που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κόπωση και πονοκέφαλο. Αυτός είναι ο λόγος που οι πάσχοντες περιορίζονται σε συσκευασμένα προϊόντα.
Εξεπλάγην λοιπόν ευχάριστα κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης σε ένα από τα κατάστημα της Lidl Ελλάς στην γειτονιά μου, καθώς διαπίστωσα ότι στα ψυγεία και τα ράφια υπήρχαν πολλές gluten-free επιλογές. Ξεχώρισα φυσικά τα σπαγγέτι Combino, φτιαγμένα από αλεύρι καλαμποκιού και ρυζάλευρο και την gluten free Trattoria Alfredo Pizza Margherita, ως κλασικά και αγαπημένα comfort foods.
Επίσης, ένα προϊόν που μου έκανε εντύπωση, καθώς δεν είχα σκεφτεί ότι ήταν απαγορευτικό στην gluten-free διατροφή, τα Ocean Sea gluten-free fish sticks. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσα πράγματα θα πρέπει να προσέχει κάποιος όταν πρέπει να αποφεύγει την γλουτένη, καθώς μπορεί να κρύβεται στα συστατικά ακόμη και ασφαλών φαινομενικά προϊόντων. Αφού τα δοκίμασα λοιπόν, αποφάσισα ότι θα τα καθιερώσω καθώς έχουν την ίδια γεύση χωρίς να βαραίνουν το στομάχι.
Αναζητώντας την πρωτεΐνη
Αν ακολουθείτε έστω και λίγο τα διατροφικά trends στα κοινωνικά δίκτυα θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει το κυνήγι της πρωτεΐνης, όχι μόνο από όσους γυμνάζονται εντατικά, αλλά και από αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μυική τους μάζα (όλους μας δηλαδή).
Τη μανία με τα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη την είχαμε δει και στο παρελθόν. Δοκιμάζοντας τα High Protein προϊόντα ψυγείου της Lidl που υπάρχουν στα ράφια της εδώ και χρόνια, καταλάβαμε πως έχουν γίνει trend στο διαδίκτυο όχι μόνο λόγω πρωτεΐνης αλλά λόγω γεύσης και ποιότητας.
Είδα όμως ότι έχουν επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων τους High Protein. Πέρα από τις αγαπημένες πουτίγκες, γιαούρτια, τυριά κ.ά. που είναι διαθέσιμα στα ψυγεία, πλέον υπάρχουν τα High Protein porridge και bars. Επίσης και μια συνεργασία της εταιρείας με την Χρυσός Μύλος για κριτσίνια με βρώμη, παξιμάδια με όσπρια και άλλα προϊόντα φούρνου.
Επιπλέον, βρήκα λιχουδιές υψηλής πρωτεινικής αξίας από τις υπόλοιπες ιδιωτικές ετικέτες της Lidl, όπως είναι τα Sodney Cookies, Tastino Protein Bread, Belbake Protein Pancake Mix και μία μεγάλη επιλογή από τα αγαπημένα παγωτά Gelatelli. Και όταν λέμε μεγάλη, κυριολεκτούμε. Χωρίς ζάχαρη, με επιπλέον πρωτεΐνη, παγωτά ξυλάκια που διαθέτουν γύρω στις 120 θερμίδες, μπάρες επικαλυμμένες εξ ολοκλήρου με σοκολάτα, γεύσεις απλές ή με ξηρούς καρπούς, σε ατομικές και οικογενειακές συσκευασίες. Τα πάντα όλα δηλαδή για να μη μας λείψει το αγαπημένο frozen snack μικρών και μεγάλων, ακόμη και όταν ακολουθούμε διατροφή.
Vegan και νηστίσιμα
Μπορεί να μην είναι εντελώς το ίδιο καθώς κατά τη νηστεία επιτρέπονται τα θαλασσινά και το μέλι, αλλά αναμφισβήτητα τα vegan τρόφιμα μοιάζουν σε πολλά σημεία με τα νηστίσιμα. Αυτός είναι και ο λόγος που η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι αρκετά vegan friendly με αμέτρητες πεντανόστιμες επιλογές (λαδερά, όσπρια, πίτες, γλυκά κ.ά.). Όσοι όμως ακολουθούν αυτή τη διατροφή, δεν το κάνουν μόνο για την υγεία τους, αλλά και για λόγους ηθικούς, καθώς είναι πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον και τα ζώα, καλό είναι λοιπόν να τους φροντίζουμε λίγο παραπάνω.
Στα Lidl υπάρχει μία εντυπωσιακή γκάμα από vegan τυριά. Στους λάτρεις της vegan διατροφής, τα προϊόντα Vemondo της εταιρείας προσφέρουν εκτός από τυριά και πιο ιδιαίτερες λιχουδιές.
Ας πούμε, μπουγάτσα με «κιμά», τραγανά avocado strips, tofu balls και sticks «τυριού» με dip ντομάτας, τα οποία βρίσκουμε στην κατάψυξη. Στα ράφια θα βρούμε τα muffins, mini cakes, τη μαγιονέζα και ό,τι άλλο μπορεί να θελήσουμε.
Sugar-free ζαχαρωτά για τα παιδιά
Η πιο «vintage» από όλες τις ειδικές διατροφές είναι η sugar-free καθώς οι άνθρωποι πάντοτε έψαχναν τρόπους να περιορίσουν την κατανάλωση της ζάχαρης, ως υπαίτια, ειδικά η επεξεργασμένη, για πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
Στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητα προϊόντα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά αυτά που ξεχώρισα στα Lidl είναι τα ζελεδάκια φρούτων που βρίσκονται στο τμήμα με τις καραμέλες και τη μαρμελάδα Χρυσό μήλο, και τα δύο εξαιρετικοί τρόποι να καταναλώνουν τα παιδιά μας φρούτα καθημερινά με έναν τρόπο πολύ ευχάριστο γι’ αυτά. Άραγε η δική σας βόλτα στα Lidl τι «λαβράκι» (vegan εννοείται), θα σας βγάλει;
//Food styling: Μαρία Ζαφειράτου.
Ευχαριστούμε τον Σπύρο Κολιστάση για τη φιλοξενία στο αμπέλι του στο Καπανδρίτι Αττικής.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα πρωτεϊνούχα γιαούρτια και shakes από τα Lidl τρεντάρουν στα social media;