IMK31590a

Η Κεντρική Ελλάδα αποτελεί αυτό τον καιρό μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες οινικές περιοχές της χώρας. Δίπλα στα μεγάλα ονόματα που την έβαλαν στον οινικό χάρτη ‒όπως αυτό του Χατζημιχάλη‒ έχουν αναρριχηθεί νέοι παραγωγοί με ικανότητα και πάθος, που αποδεικνύουν ότι στα μέρη τους υπάρχει οινική ζωή πέρα από το τσίπουρο! Να λοιπόν δέκα εξαιρετικά ερυθρά δείγματα της δουλειάς τους.

 

Κτήμα Μουσών, Μούχταρο 2011
Συγκλονιστικός ο χυμός του σπάνιου αυτού σταφυλιού από την κοιλάδα των Μουσών. Μύτη λευκού με τόνους μάνγκο και ανανά, τρομακτική διάρκεια και βελούδινες τανίνες. Ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης, με φρεσκάδα που υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις το 2020.

Αμπελώνες Ζαφειράκη, Παλαιόμυλος – Syrah 2010
Φινέτσα, κλάση και ευγένεια στα κόκκινα για αυτό το υπέροχο, ευρωπαϊκής αισθητικής, κόκκινο από τον Τύρναβο. Άλλη μια απόδειξη ότι ο Χρήστος Ζαφειράκης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς των τελευταίων ετών.

Οινοποιία Καραμήτρου, Μεσενικόλα 2008
Βορειοευρωπαϊκό χρώμα, εύθραυστη μύτη γεμάτη με κοκκινόμαυρα αποξηραμένα φρούτα και λουλούδια, και ελαφρύ μπαχαρένιο στόμα με ατέλειωτη επίγευση. Μοναδικά κομψό, μόνο όμως για αυτούς που οι λέξεις μαύρο, δυναμίτης και βαρέλι αποτελούν ανάθεμα!

Οινοποιία Καραμήτρου, Πολίχνης 2008
Πολύ πιο φρέσκο από όσο υποδηλώνει η ηλικία του, αυτό το Syrah από την Καρδίτσα είναι γεμάτο με μαύρα σπαρταριστά μούρα και περάσματα ροζ πιπεριού. Στο ίδιο μοτίβο και το στόμα, με τις τανίνες να αποτελούν αντικείμενο σεμιναρίου για την ευγένεια και την ωριμότητά τους.

Αμπελώνες Καραδήμου, Βήσσα Ξινόμαυρο 2008
Το κορυφαίο Ξινόμαυρο εκτός Μακεδονίας πάντα έχει μια πιο βαρελάτη καπνιστή υπογραφή από ό,τι θα επιθυμούσα. Έχει όμως και εκρηκτική μύτη, γεμάτη ελιές, αίμα και ντομάτα, καθώς και έναν ατέλειωτο γλυκόξινο γευστικό τσαμπουκά. Ουάου!

Κτήμα Χατζημιχάλη, Cabernet Sauvignon 2008
Τα ακριβότερα ερυθρά της γκάμας μπορεί να υπερτερούν σε απόλυτες επιδόσεις, ωστόσο το ιστορικότερο και πλέον αναγνωρίσιμο κρασί του κτήματος είναι καλύτερο από ποτέ, διαθέτοντας πυκνό μαύρο βύσσινο, γεροδεμένες τανίνες και δομή για δεκαετία.

Ευάμπελος Γη, Merlot – Cabernet Franc 2009
Το Cabernet Franc δίνει σπουδαία αποτελέσματα στο terroir του Δομοκού και το Merlot ολοκληρώνει ένα υπέροχο κρασί. Άφθονη φρεσκάδα βατόμουρου και βιολέτας συνδυάζεται με γευστικό μάκρος και εξαιρετικά λεπτοϋφασμένες τανίνες σε ένα σαρκώδες σύνολο.

Οινοποίηση Καριπίδη, Syrah 2009
Μια από τις σταθερότερες, καλύτερες και λογικότερα τιμολογημένες εκφράσεις της χαρισματικής ποικιλίας, το κρασί αυτό από την Λάρισα συνδυάζει macho παρουσία και φρέσκο φρούτο ενώ παράλληλα αποφεύγει τον σκόπελο της υπερβολικής γλυκύτητας.

Οινοποιείο Αργυρίου, Merlot 2010
Ένα ενδιαφέρον δείγμα της πολυφυτεμένης ποικιλίας, από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στον Παρνασσού. Παρόλο που το κρασί «υποφέρει» λίγο από την έντονη παρουσία του βαρελιού, αντανακλά την αγάπη της ποικιλίας για το κρύο, με άφθονο γλυκό φρούτο και ζουμερή φρεσκάδα.

Κτήμα Χατζημιχάλη, Prima Terra Refosco – Merlot 2009
Όποιο κρασί του ιστορικού κτήματος της Αταλάντης περιέχει Refosco είναι χρυσός, μόνο που αυτό το Prima Terra δεν κοστίζει σαν χρυσός! Μαλακό και γλυκόπιοτο, διαθέτει δαμασκηνάτη και σοκολατένια παρουσία με πικάντικα πιπεράτο τελείωμα.

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και σύμβουλος οίνου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top