Ο Δημήτρης Ποταμιάνος (εδώ στο σπίτι του στην Αίγινα) προτείνει πέντε εστιατόρια με «ιδιαίτερη  προσωπικότητα και στυλ το καθένα». Επισημαίνοντας: «Δεν τη βρίσκει κανείς αυτήν την ευλογία στα περισσότερα μέρη, όπου τα φαγάδικα σπεύδουν να υποταχθούν σε μια κακώς εννοούμενη μόδα». (Φωτογραφία: Betty Tsakarestou)

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος (εδώ στο σπίτι του στην Αίγινα) προτείνει πέντε εστιατόρια με «ιδιαίτερη προσωπικότητα και στυλ το καθένα». Επισημαίνοντας: «Δεν τη βρίσκει κανείς αυτήν την ευλογία στα περισσότερα μέρη, όπου τα φαγάδικα σπεύδουν να υποταχθούν σε μια κακώς εννοούμενη μόδα». (Φωτογραφία: Betty Tsakarestou)

Τι χαρά για έναν κουζινογράφο να χρειάζεται να διαλέξει και να μπορεί να παινέψει πέντε top… τοπικά εστιατόρια με ιδιαίτερη προσωπικότητα και στυλ το καθένα. Δεν τη βρίσκει κανείς αυτήν την ευλογία στα περισσότερα μέρη όπου τα φαγάδικα σπεύδουν να υποταχθούν σε μια κακώς εννοούμενη μόδα. (Και λέω και επιμένω «κακώς εννοούμενη», διότι η μόδα δεν είναι απλώς τυφλή και άχαρη μίμηση, παρά είναι αυτή ακριβώς που μας επιτρέπει να διαφοροποιηθούμε, βάζοντας πάντα τη δική μας ιδιάζουσα νότα σε ό, τι φοριέται και από τους γύρω μας.) Ας είναι, κάποιο αεράκι ελπίζω να σας σπρώξει φέτος το καλοκαίρι προς την Αίγινά μας, οπότε διαλέξτε εσείς και πάρτε:

«Καβουρόπετρα», στον παραλιακό, ανάμεσα Αίγινας και Σουβάλας, τηλ. 22970 23001. Μεγαλουργεί στην κυριολεξία εδώ ο Παναγιώτης Μπέσης, στα βήματα μιας πολυετούς οικογενειακής παράδοσης. Ασυναγώνιστες τηγανητές κατσούλες, το πλακουτσωτό κοκκινωπό ψάρι-καμάρι του νησιού. Με βασικό όπλο του νεαρού σεφ τη μαγική σήτα του. Αλλά και έξοχο κοκκινιστό κοκόρι και δελεαστικότατες σαλάτες με όσπρια.

«Ο σεφ Παναγιώτης Μπέσης μεγαλουργεί στο εστιατόριο Καβουρόπετρα», γράφει ο Δημήτρης Ποταμιάνος.

«Ο σεφ Παναγιώτης Μπέσης μεγαλουργεί στο εστιατόριο Καβουρόπετρα», γράφει ο Δημήτρης Ποταμιάνος.

«Το στέκι του κυνηγού», Ημιορεινό Ανιτσαίο, τηλ. 22970 31210 και 6938 501852. Όπου το μόνο φαγητό που είναι αποκηρυγμένο είναι το φτερωτό ή όχι κυνήγι. Η οικοδέσποινα Αγγελική Δρούλια ονόμασε έτσι το «στέκι» της επειδή πληθώρα κυνηγών έσπευδαν από πάντα και ανεξαρτήτως εποχής να κάνουν πλιάτσικο στην περιοχή. Ως εναλλακτική λύση είχε και έχει να τους προτείνει, δίπλα στα μαγειρευτά της, με μιαν (απω) ανατολίτικη κατά κανόνα νότα, ένα από τα πιο τρυφερά και ζουμερά T-bone που έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Και πατάτες από τις εύφορες γειτονικές Πόρτες.

«Η Αγορά», μέσα στην κεντρική Αιγινήτικη ψαραγορά, τηλ. 22970 27308. Ψαρομεζέδες και άλλα ορεκτικά μεζεκλίκια εν αφθονία. Ψησταριά με καλοχωνεμένη χόβολη σε πλήρη και συνεχή δράση. Πρόθυμα δε ο οικοδεσπότης μας εδώ δέχεται να μας σιγοψήσει και τα ψάρια που θα διαλέξουμε εμείς από τους πάγκους της ψαραγοράς. Έχουν περάσει από δω κι έχουν εκτιμήσει τη φιλόξενη διάθεσή του κάμποσοι ονομαστοί επισκέπτες του νησιού. Αλλά η «Αγορά» δεν παύει να είναι κατά προτεραιότητα το μέρος στο οποίο συχνάζουν οι ωραίοι και γνωστικοί ντόπιοι.

φλοισβος

O «Φλοίσβος» υποδέχεται με μεγαλύτερη ίσως ακόμα οικειότητα και θαλπωρή τους πιστούς του νησιού μας

«Φλοίσβος», απέναντι από την παραλία της Αύρας στην πόλη, τηλ. 22970 26459. Φλοίσβος, αύρα.. ε, να μην σταθούμε για λίγο και σ’ ένα κεντρικό μαγέρικο πλάι –πάνω, για την ακρίβεια– στο κύμα. Πολυσύχναστη ταβέρνα με μεγάλη παράδοση και πέραση ακόμα ως σήμερα, χάρη στο αψεγάδιαστο σπιτικό φαγητό της. Ακόμα και μες στο κατακαλόκαιρο μη διστάσετε να χαρείτε την αχνιστή και στην εντέλεια χυλωμένη κακαβιά της. Με τα κρύα εξάλλου του χειμώνα, όταν μαζεύονται τα τραπεζάκια μέσα, ο «Φλοίσβος» υποδέχεται με μεγαλύτερη ίσως ακόμα οικειότητα και θαλπωρή τους πιστούς του νησιού μας.

«Δελφίνι», Πλακάκια, λίγο πιο κάτω από το σπίτι- μουσείο του Καπράλου. 22970 27127. Ένα έχω να πω εδώ, ο κύριος Στέλιος, ψαράς ο ίδιος και με τον αέρα του θαλασσόλυκου που έχει παλέψει με όλα τα μπουρίνια του πελάγους, είναι ο μάγος του λευκού σαφριδιού. Κάτι σαν καφτή άμμος μες στη μαντεμένια υποδοχή της σχάρας του, κι από κεί βγαίνει η κατανυκτική λιχουδιά από ένα ψάρι που άδικα εντελώς λογίζεται ως δευτεροκλασάτο. Ευωδιαστή, άψογα καψαλισμένη πέτσα κι από μέσα σαρκώδη, σφιχτά αλλά πάντα ολόχυμα φιλέτα. Χαρείτε το, ύστερα από ένα δροσιστικό μπάνιο στον παραδιπλανό κολπίσκο- για ηλιοθεραπεία εκεί σας συνιστώ τον βράχο που έχει σμιλέψει σε μιαν άκρη της παραλίας ο μαστορικός γλύπτης Καπράλος.

Διαβάστε ακόμα: «Θυμάμαι καλά τον στρατηγό Πετρίτη. Ήταν φίλος του πατέρα μου, τρώγαμε συχνά τηγανητές κατσούλες στη βεράντα του σπιτιού μας…»

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top