Top 5 Top 5 blend Ξινόμαυρου

Aυτά είναι τα πέντε καλύτερα Ξινόμαυρα αναμειγμένα με άλλες ποικιλίες.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
«Η προσθήκη ενός καλού σταφυλιού μπορεί να προσδώσει ένα κοσμοπολίτικο τόνο σε ένα καλό Ξινόμαυρο, να λειάνει τα γρέζια της νεότητάς του και να του προσθέσει πόντους πολυπλοκότητας και γευστικού πλούτου».

«Η προσθήκη ενός καλού σταφυλιού μπορεί να προσδώσει ένα κοσμοπολίτικο τόνο σε ένα καλό Ξινόμαυρο, να λειάνει τα γρέζια της νεότητάς του και να του προσθέσει πόντους πολυπλοκότητας και γευστικού πλούτου».

Επιτέλους, οι παραγωγοί κατάλαβαν ότι ένα κακό Ξινόμαυρο δεν μπορεί να σωθεί με τίποτα! Όμως η προσθήκη ενός άλλου καλού σταφυλιού μπορεί να προσδώσει ένα κοσμοπολίτικο τόνο σε ένα καλό Ξινόμαυρο, να λειάνει τα γρέζια της νεότητάς του και να του προσθέσει πόντους πολυπλοκότητας και γευστικού πλούτου.

Και όλα τα παραπάνω μάλιστα τα κορυφαία blend μπορούν να τα προσφέρουν χωρίς να στενοχωρήσουν ούτε τους Ξινόμαυρο-aficionados ούτε και το αρνί του Πάσχα, που και σε αυτά θα βρει ένα τέλειο ταίρι.

melitzani-oikogeneiakon

Μελιτζανή, Οικογενειακόν 2011, 14,5€
Το ιστορικό οινοποιείο της Νάουσας μετά από τη δυσκολότερη φάση της ιστορίας του μάλλον περνάει την αποδοτικότερη! Απόδειξη αυτό το εξαιρετικό blend Ξινόμαυρου και Merlot από τον χαρισματικό αμπελώνα της Γάστρας. Γλυκό ντοματάκι, ελιές κονφί και καπνός θέτουν τον αρωματικό ρυθμό, ενώ ο γλυκόξινος χαρακτήρας μέσα στο στόμα ενισχύεται από ισχυρές αλλά καθόλου επιθετικές τανίνες.

 

 

dyo-elies-kyr-yanniΚυρ Γιάννη, Δυο Ελιές 2010, 17,5€
«Μαρτύριο κάτω από τις Δυο Ελιές» θα έπρεπε να ονομάζεται αυτό το κρασί, αφού η εξαιρετική οξύτητα και οι τόνοι των τανινών το καθιστούν απάνθρωπο ακόμα και για τους πλέον σκληροπυρηνικούς. Ένα υπέροχο μαρτύριο όμως, γεμάτο μαύρα φρούτα, καπνό και πολτό ελιάς, με τη φοβερή συμπύκνωση και την ατέλειωτη διάρκεια να σας κάνουν να ψάχνετε για χώρο στο κελάρι ή για αρνί στο φούρνο!

 

 

Stergiou2008Κτήμα Στεργίου, Κτήμα Στεργίου 2008, 14€
Αν η κομψότητα βρίσκεται ψηλά στη δική σας λίστα των οινικών «+», αυτό το blend Ξινόμαυρου, Merlot και Cabernet Sauvignon από το συνεχώς ανερχόμενο Καστοριανό κτήμα δεν θα σας απογοητεύσει. Μέτριο σώμα, φίνα αρώματα λουλουδιών, μπαχαριών και βατόμουρου και απίστευτα λεπτοϋφασμένες τανίνες συνθέτουν ένα από τα πλέον ευγενή κρασιά στα οποία συμμετέχει η σπουδαιότερη ελληνική ποικιλία.

 

 

Tsantalis_METOXIΤσάνταλης, Μετόχι Χ 2007, 15,30€
Θεία γεύση από τον Θείο αμπελώνα του Αγίου Όρους. Η συμπύκνωση αυτού του blend Ξινόμαυρου, Λημνιού και Cabernet Sauvignon μπορεί να μην εντυπωσιάζει, ρεφάρεται όμως από άφθονη φινέτσα και πολυπλοκότητα. Δαμάσκηνα, μπαχάρια, αρμπαρόριζες και μελάνια συμπληρώνονται από γευστική ισορροπία, βελούδινες τανίνες και μεγάλη επίγευση σε ένα μέσου βάρους σύνολο –σκέτη κοινωνία!

 

 

κεχρηΟινοποιία Κεχρή, Γένεσις 2013, 6€
Top! Ίσως όχι σε απόλυτες επιδόσεις –ο ίδιος παραγωγός μάλιστα παράγει το υπέροχο blend 4η Διάσταση–, σίγουρα όμως σε σχέση ποιότητας/τιμής! Κι αυτό γιατί έναντι ενός χαμηλότατου τιμήματος αυτό το χαρμάνι Merlot και Ξινόμαυρου προσφέρει εξαιρετικό για την κατηγορία δαμασκηνάτο φρούτο, πλούσιο σώμα και ασυνήθιστη δομή, που βασίζεται σε αρκετά «στέρεες» τανίνες. Και σηκώνει ακόμα και διετή παλαίωση!

Οι τιμές των κρασιών είναι ενδεικτικές.

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και σύμβουλος οίνου.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα top 10 ερυθρά κρασιά από την Κεντρική Ελλάδα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro