m-eating

«Στο M-eating της μυκονιάτικης οικογένειας Μενάρδου τίποτα κρυμμένο. Όλα απλώνονται στο πιάτο, ακόμα και ο ίδιος ο σεφ σε επισκέπτεται λίγο πριν ολοκληρώσεις το γεύμα».

Η Μύκονος, παρεξηγημένη ή όχι, παραμένει προορισμός όπου το καλό φαγητό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλοπέρασης όσων την επισκέπτονται. Απαντώντας στο ερώτημα αν εδώ στη Μύκονο μαγειρεύει κανείς ελληνικά, έστω ελληνότροπα, θα παραβλέψω την εξωστρέφεια και τις διεθνείς γευστικές επιλογές για την οποία συχνά ευθύνονται οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Για τις πέντε προτάσεις που μου ζητήθηκαν επέλεξα (δίχως σειρά αξιολόγησης) κάποιες που αντιστέκονται στις τάσεις που σέρνουν τον συρμό της μυκονιάτικης εστίασης. Δίχως να αρνούμαι ό,τι έχει να μου χαρίσει το παγκόσμιο κελάρι γεύσεων, που διαθέτει η εστίαση εδώ στο νησί επιλέγω ό,τι μοσχοβολά εποχικότητα και τοπική, κυκλαδίτικη διαδρομή.

«Επιλογή διαχρονική, ο ‘’Μπακόγιας’’, στέκι των ντόπιων ψαράδων και αγροτών, κι ένα από τα καλά τηγάνια του νησιού» (Φωτογραφία: Δημήτρης Ρουσουνέλος)

«Επιλογή διαχρονική, ο ‘’Μπακόγιας’’, στέκι των ντόπιων ψαράδων και αγροτών, κι ένα από τα καλά τηγάνια του νησιού» (Φωτογραφία: Δημήτρης Ρουσουνέλος)

«Μπακόγιας», Γιαλός, Χώρα, Μύκονος, τηλ. 22890 23552.

Προτείνω πρωινή έγερση, καφεδάκι στο Γιαλό και ούζο στη συνέχεια. Επιλογή διαχρονική, ο Μπακόγιας, στέκι των ντόπιων ψαράδων και αγροτών, μιας και βρίσκεται απέναντι από τη μαρμάρινη Πάγκα με τα ψάρια και τον χώρο που πουλάνε την πραμάτεια τους, ο ένας δίπλα στον άλλο, οι παραγωγοί του νησιού. Εδώ στο πλακόστρωτο «Και» (από το γαλλικό quai=προκυμαία) καταλήγουν όλοι, καταναλωτές, ντόπιοι, παραθεριστές και μερακλήδες εστιάτορες.

Αν πάει να μεσημεριάσει μην αναζητήσεις στέκι για brunch, βολέψου με ένα κολατσιό, ένα ουζάκι με μια μόστρα παξιμάδι και κοπανιστή με ντομάτα ή ένα πιάτο ρέγκα λαδολέμονο, απολαυστικό μεζεκλίκι που δεν το βαραίνει ο καπνός και η συνήθης αλμύρα. Εδώ στη διαφάνεια του Γιαλού είναι κρυμμένο ένα από τα καλά τηγάνια του νησιού: λουκάνικα αέρος ντόπια με θρύμπη και ρίγανη, μπακαλιάρος, καλαμαράκια, γάβρος, μαριδάκι στον καιρό του. Αυτά!

Στην επόμενη σελίδα: «Ό,τι πιάσει ο Νικόλας με τη βάρκα του κι ό,τι καλό έχει να μας προσφέρει την κάθε εποχή ο τόπος»

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top