Βάζει τη δική του σφραγίδα στα γευστικά δρώμενα του νησιού, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβαν οι κόρες του ιδιοκτήτη.

Βάζει τη δική του σφραγίδα στα γευστικά δρώμενα του νησιού, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβαν οι κόρες του ιδιοκτήτη.

5. «Οι Βάγιες», Ακρωτήρι, τηλ. 22510 43532. Το παραδοσιακό αυτό ταβερνάκι –στο δρόμο για το Καγιάνι–, βάζει τη δική του σφραγίδα στα γευστικά δρώμενα του νησιού, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβαν οι κόρες του ιδιοκτήτη. Καταπράσινος κήπος, πέτρα και ξύλο, το κάνουν ένα από τα κουτούκια που χάνονται σιγά-σιγά. Στην κουζίνα επικρατούν, φυσικά, τα μυτιληνιά πιάτα, όπως οι γκιουζλεμέδες, τα σουγάνια (γεμιστά κρεμμύδια), τα κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυράκι, αλλά και μια ποικιλία κεφτέδων: πατατοκεφτέδες, τυροκεφτέδες κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, κλασικοί κεφτέδες. Τα μεγάλα ατού του μαγαζιού, όμως, είναι το κοντοσούβλι και το γιαουρτλού: μάστορες στο ψήσιμο και στο στήσιμο, προσκυνάνε οι κρεατοφάγοι της περιοχής. Οι Μυτιληνιοί, ωστόσο, δεν ξεχνάνε ποτέ ότι είναι νησιώτες και ουζοπαραγωγοί, γι’ αυτό εδώ θα βρείτε και τα θαλασσινά τους και τα ουζάκια τους, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος –και, φυσικά, τα κορίτσια, που θα σας σερβίρουν με περισσή ευγένεια και χαμόγελο.

 

Tip
Για ψάρι στην πόλη της Μυτιλήνης, η καλύτερη λύση είναι ο «Ρεφενές» (Ναυμαχίας Έλλης 7, τηλ. 22510 55701). Φρέσκες ψαρούκλες, απ’ ό,τι βγάλει η ψαριά, σωστά ψημένες, καλαμαράκια ή καλαμάρι φρέσκο, γαρίδες και χορταστικές σαλάτες, σε μια στιβαρή ψαροταβέρνα με κατ’ εξοχήν ντόπιους πελάτες που την εμπιστεύονται.

⇒ Το βιβλίο της Έφης Γιαλούση «Μυτιληνιές γεύσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα».

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 φαγάδικα της Μυκόνου, από τον Δημήτρη Ρουσουνέλο.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top