cover-top5-red

Οι ιταλικές ποικιλίες ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στον Παλαιό και το Νέο Κόσμο, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την πολυπλοκότητα με την αμεσότητα.

Οι Έλληνες αγαπάμε Ιταλία. Αγαπάμε τα ρούχα της, τα αυτοκίνητά της, το φαγητό της, τα κρασιά της. Μάλιστα, αυτά τα τελευταία –και ιδιαίτερα τα ερυθρά- καταφέρνουν να καταλάβουν μια θέση στην κάβα της καρδιάς κάθε ψαγμένου οινόφιλου.

Με την αυστηρότητα και την εσωστρέφεια των γαλλικών κρασιών να αποτελούν βασανιστήριο για τον ανυπόμονο Έλληνα και την πληθωρικότητα να καθιστά το κρασί της Αυστραλίας ή της Χιλής “ευκολάκι”, η Ιταλία ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στον Παλαιό και το Νέο Κόσμο, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την πολυπλοκότητα με την αμεσότητα.

Όμως, παρόλο που τα Barolo, τα Barbaresco, τα Chianti, τα Brunello και τα άλλα βαριά κρασιά του γείτονα κατακτούν εύκολα θέσεις σε κελάρια, ράφια και λίστες, οι ιταλικές ποικιλίες δεν μπορούν να κατακτήσουν με την ίδια ευκολία μια θέση στον ελληνικό αμπελώνα.

Εγκλωβισμένοι στη δίνη των γνωστών γαλλικών ποικιλιών, οι περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί προσπερνούν τα ιταλικά διαμάντια, ωστόσο οι λιγοστοί που τολμούν να τα φέρουν στις δεξαμενές τους μας προσφέρουν αρώματα και γεύσεις που μας μετατρέπουν σε τιφόζι από το πρώτο κιόλας ποτήρι!

1. Οινοποιείο Δουλουφάκη, Sangiovese- Cabernet Sauvignon 2010.

Sagniovese-500x700To Cabernet μπορεί να συμμετέχει σε ποσοστό 30% στο υπέρπυκνο blend του σπουδαιότερου κρητικού παραγωγού και να προσφέρει τη δομή, όμως το Sangiovese “χτίζει” την προσωπικότητά του, προσφέροντας αρώματα ελιάς, βοτάνων και κοκκινόμαυρων φρούτων, μέτριο σώμα και τη χαρακτηριστική του οξύτητα. Ένα κρητικό Super Tuscan που θα χαρίζει άφθονη απόλαυση μέχρι το 2020.

Ενδεικτική τιμή: €16

2. Κτήμα Παπαργυρίου, Don Giovanni Nebbiolo 2010

giovanniΑπό όλους όσους έχουν επιχειρήσει να δουλέψουν στη χώρα μας την πλέον δύστροπη ερυθρή ποικιλία του κόσμου, μόνο ο Γιάννης Παπαργυρίου προσφέρει μια εκδοχή που με έχει πείσει. Ο αμπελώνας στα ορεινά της Κορινθίας μπορεί να μην διαθέτει το μοναδικό ομιχλώδες terroir του Πιεμόντε, ωστόσο μπολιάζει το DG με αρώματα κόκκινων φρούτων, βιολέτας και καπνού, γευστικό τσαμπουκά και μακριά, φρέσκια παρουσία.

Ενδεικτική τιμή: €15,80

3. Αμπελώνες Καραβιτάκη, Ελιά Sangiovese 2010

eliaΤο οινοποιείο των Χανίων ήταν από τα πρώτα που πίστεψαν στο Sangiovese, προσφέροντας μια “καυτή” εκδοχή σε σχέση με την Τοσκάνη. Από την τελευταία, πάντως, δανείζεται την υψηλή οξύτητα και την επίγευση του τσαγιού, την οποία όμως “ντύνει” με πυκνά αρώματα μαρμελάδας μαύρων φρούτων και σοκολάτας, νόστιμο βαρέλι, άφθονη γλύκα και τανίνες που θα το κρατήσουν απολαυστικό μέχρι το 2017.

Ενδεικτική τιμή: €11,50

4. Κτήμα Μερκούρη, Refosco κλώνος Μερκούρη 2009

refoscoΤο κτήμα της Ηλείας ασχολείται με το Refosco προτού οι περισσότεροι μάθουν που πέφτει η Ιταλία στο χάρτη! Η εν λόγω ετικέτα προέρχεται από 5 μόλις στρέμματα αυτόριζων, υπεραιωνόβιων αμπελιών και παραδίδει μαθήματα πολυπλοκότητας. Ντροπαλή μύτη με λουλούδια (βιολέτες, αγιόκλημα) σε ζωικό φόντο και μακρύ, αυστηρό στόμα γεμάτο οξύτητες και τανίνες υπόσχονται μεγαλεία μετά τη 10ετία.

Ενδεικτική τιμή: €18,50

5. Οίνοι Αδάμ, Refosco 2011

refosco adamΠολύ καλά τα πρώτα δείγματα εγκλιματισμού του σταφυλιού από την Τεργέστη στις πλαγιές του Χορτιάτη. Εντάξει, το κρασί μπορεί να κυριαρχείται από πολύ βαρέλι και το τελείωμα να αφήνει μια πικρούτσικη αίσθηση, όμως το Refosco αυτό πλημμυρίζει το χώρο με αιμάτινα και φυτικά αρώματα, ενώ παράλληλα διαθέτει σφιχτές τανίνες, αξιοσημείωτο γευστικό μάκρος και πολύ πυκνή παρουσία.

Ενδεικτική τιμή: €11,50

 

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 καλύτερα Ξινόμαυρα αναμεμειγμένα με άλλες ποικιλίες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top