5 προτάσεις για τον «Άγιο».

Όταν σκεφτόμαστε σπινθηροβόλα κρασιά, ο νους μας πάει πρωτίστως στη σαμπάνια. Επειδή όμως έχουμε αξιόλογα αφρώδη και στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να παίξουμε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, και ειδικότερα μεταξύ Καμπανίας, Αμύνταιου και Νεμέας. Με τιμές που ξεκινούν λίγο πάνω από τα 10 ευρώ για τα Ελληνικά κρασιά, και σταματούν πριν τα 60 ευρώ για τις σαμπάνιες.

 

Αkakies Sparkling

Ωραίο για παιχνιδιάρικο απεριτίφ.

Το πιο οικονομικό και το πιο γλυκό της παρέας, έχει πληθωρική νοστιμιά και έντονο πετροκερασένιο χρώμα (όπως ήταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν όλα τα εγχώρια ροζέ, κι ας πήγε η τάση στα σωμόν).
Οι πλούσιες φυσαλίδες του συμπαρασύρουν αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, κασίς και μαρμελάδα φράουλας.
Στο στόμα όπως είπαμε γλυκίζει, με ωραίο σώμα και με όμορφα ενσωματωμένο το αλκοόλ.
Είναι ιδανικό για απεριτίφ πολύ καλά παγωμένο, αλλά στέκεται καλά και δίπλα σε finger food ασιατικής έμπνευσης με γλυκόξινες σάλτσες.
Είναι επίσης ταμάμ για ένα φρουτένιο γλυκό με φράουλες και σαντιγί, ή με το κλασικό τσιζκέικ βύσινο.

 

 

Παραγωγός: Κτήμα Κυρ Γιάννη.
Ενδεικτική τιμή: 11 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Αmalia Rosé

Υποδειγματική σχέση ποιότητας – τιμής.

Παράγεται με την «παραδοσιακή μέθοδο» που χρησιμοποιείται στην Καμπανία, όπως και η επόμενη επιλογή μας, του Καρανίκα.
Η διαφορά της κομψής Αμαλίας είναι ότι είναι πιο οικονομική και λίγο πιο απαλή από τον βορεινό μνηστήρα της στο Αμύνταιο.
Το χρώμα της είναι ροζέ τριανταφυλλί με πορτοκαλί ανταύγειες. Τα εκλεπτυσμένα αρώματα της μας θυμίζουν ελαφρά κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα αλλά και μαρμελάδα ραβέντι (rhubarb), μαζί με αίσθηση ζύμης που παραπέμπει δειλά σε σαμπάνια.
Επίμονες και ευγενικές φυσαλίδες στο στόμα, με την πολύ ισορροπημένη οξύτητα να προσδίδει φρεσκάδα και τα «φρόνιμα» σάκχαρα να οδηγούν σε ένα ηδονικό και αρκετά επίμονο τελείωμα.
Η Αμαλία συνοδεύει άριστα καπνιστό σολομό καλής ποιότητας (όχι πολύ αλμυρό), ριζότο και ζυμαρικά με θαλασσινά (χωρίς πολλή ντομάτα), ενώ στέκεται θαυμάσια δίπλα σε ασιατικές γεύσεις. Δοκιμάστε τη τέλος με τηγανητά μπαρμπούνια αλλά και με μπέργκερ!

 

Παραγωγός: Κτήμα Τσέλεπου.
Ενδεικτική τιμή: 12 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 


 

Κaranika Brut Rosé 2019

Ό,τι πιο κοντινό σε ροζέ σαμπάνια, από τον ελληνικό αμπελώνα.

Ό,τι πιο κοντινό σε ροζέ σαμπάνια από τον ελληνικό αμπελώνα. Mε φωτεινό σωμόν χρώμα και κομψή μύτη, στην οποία συνδυάζεται το «αυστηρό» κόκκινο φρούτο του ξινόμαυρου (κράνα, ρόδι, γκότζι μπέρι) με αρώματα φρυγανισμένου ζυμωτού ψωμιού και βουτυρένιου μπριός, λόγω της παραμονής του κρασιού με τις οινολάσπες στη φιάλη για μερικούς μήνες α λα γαλλικά.
Στο στόμα είναι ολόφρεσκο, ξηρό και κρεμώδες, με πολύ εκλεπτυσμένη αίσθηση μικρών φυσαλιδών.
Είναι ένα ποιοτικό κρασί που αξίζει να αναμετρηθεί με τα εκλεκτότερα εδέσματα. Στέκεται άριστα δίπλα σε ψητές σκορπίνες και αστακούς, ενώ το ιδανικό του ταίρι είναι τα μπλινίς με μπρικ. Μην το χαραμίσετε με το γλυκό, εκτός αν είναι ένα μπωλ με φρέσκα βατόμουρα.

 

Παραγωγός: Κτήμα Καρανίκα.
Ενδεικτική τιμή: 15 ευρώ.

 

 

 

 

 


 

Deutz Rosé  Brut

Σαμπάνια για puristes.

Μια από τις καλύτερες brut (non vintage) σαμπάνιες της αγοράς. Στο μάτι, είναι ένα υγρό πέπλο από παλιομοδίτικο ροζ σαν παλιό αρτιζανάλ κουφέτο, που απαιτεί ένα κρυστάλλινο ποτήρι για να λαμπυρίσει.
Στη μύτη είναι εκφραστική, γενναιόδωρη, γεμάτη ώριμα φρούτα του δάσους θυμίζοντας ελαφρώς παλαιωμένη σαμπάνια.
Στο στόμα, η κομψότητα και η φινέτσα της κυριαρχούν με αίσθηση φρέσκων καλοκαιρινών μούρων. Απολαύστε τη με το εκλεκτότερο σούσι (χωρίς λιπαρές σάλτσες) και με πλατώ γλυκοφάγωτων θαλασσινών (καραβίδες, αχινοί, βασιλικό καβούρι).
Θα είναι υπέροχη και με ένα μερακλίδικο steak tartare με λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες!

 

Παραγωγός: Champagne Deutz.
Ενδεικτική τιμή: 52 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 


 

Taittinger Prestige Rosé

Εκπάγλου κομψότητας.

Ένα tour de force φινέτσας. Ζωηρό ροζέ χρώμα, λεπτές φυσαλίδες σε επίμονα, αδιάσπαστα «κορδόνια», εκφραστική, ερωτεύσιμη μύτη, με κοριτσίστικη φρεσκάδα αλλά και βάθος από φρυγανισμένο, προζυμένιο μπριός.
Στο στόμα αναβλύζει ολόφρεσκα κόκκινα φρούτα όπως σμέουρα και άγριες φράουλες.
Δοκιμάστε τη με λεπτοκομμένο σαν τσιγαρόχαρτο προσούτο Σαν Ντανιέλε, με ένα καρέ αρνιού με κρούστα φυστικιού ή φουντουκιού ψημένο ροζέ, με μια τάρτα βουτύρου με φρέσκα σύκα και σαντιγί για γλυκό, ή στο πρωινό με βουτυρένια scrambled αβγά και καρδιά φιλέτου καπνιστού σολομού (τύπου balik).
Είναι ό,τι ονειρεύεσαι σε μια ισορροπημένη ροζέ σαμπάνια που κλέβει καρδιές για φίνο απεριτίφ, ως άξιο κρασί φαγητού, σαν ποτό σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι ή για ένα σέξι πρωινό στο κρεβάτι!

 

Παραγωγός: Champagne Taittinger.
Ενδεικτική τιμή: 57 ευρώ.

 

 

 

 

 

Y.Γ. Αν πετύχετε κανένα μπουκάλι αφρώδες ροζέ Scaperdas Frères του Κυρ Γιάννη, χτυπήστε το άφοβα και αλύπητα, είναι σπάνιο και εξαιρετικό. 

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε 13 «επικά» Pinot Noir.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top