Photo credit: RBerteig/flickr

Το μαγικό λιμάνι της Ερμούπολης. Photo credit: RBerteig/flickr

Ας ξεκινήσω με λίγη ιστορία μέχρι να έρθει το φαγητό…

Γεωγραφικά, η Σύρος ανήκει στις Κυκλάδες. Προ Καποδίστρια, ήταν πρωτεύουσα του Νομού, τώρα πλέον πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εκ πρώτης όψεως, διαφέρει από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια και αιτία είναι η Ερμούπολη με το λιμάνι της –φυσικό, μεγάλο και σίγουρο, δίνει απάγκιο και προστασία ακόμα και σήμερα στα επιβατηγά πλοία που ταξιδεύουν Κυκλάδες και τα πιάνει απαγορευτικό.

Η πόλη, η οποία χτίστηκε γύρω από το φυσικό λιμάνι του νησιού και γνώρισε μεγάλη άνθιση το 1826 μετά την ίδρυση του ελληνικού Κράτους και την εγκατάσταση προσφύγων από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κρήτη, καθώς και τα παράλια της Μικράς Ασίας, πήρε το όνομά της από τον Ερμή τον Κερδώο. Το λιμάνι της τότε έγινε μεγάλο ναυτικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου και η πόλη γέμισε με νεοκλασικά δημόσια κτίρια που σχεδίασαν φημισμένοι αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Τσίλλερ, και δρόμους στρωμένους με γρανίτη, όπως συνηθιζόταν στη Βόρεια Ευρώπη.

Το χρήμα έφτασε στο νησί μαζί με τη βιομηχανική επανάσταση και άρχισε να επενδύεται σε εργοστάσια, σε αποθήκες, σε εμπόρια, αλλά και σε πολιτισμό. Η Σύρος τότε ζούσε στον πυρετό μιας μεγάλης δόξας που της άφησαν μεγάλη προίκα το θέατρο “Απόλλων”, χτισμένο σαν μικρή Σκάλα του Μιλάνο, Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο, ένα Δημαρχείο που όμοιό του δεν έχει η Ελλάδα όλη, μια τεράστια μαρμαροστρωμένη πλατεία περιτριγυρισμένη από κτήρια με καμάρες, ένα τελωνείο κόσμημα και ένα λιμεναρχείο που όμοιό του δεν θα βρεις σε άλλο νησί ή λιμάνι ελληνικό, Λύκειο Ελληνίδων, καπετανόσπιτα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, τα γνωστά Βαπόρια, αμέτρητα αρχοντικά μέσα στην πόλη κι εξοχικές βίλες στα χωριά.

Αυτά εν ολίγοις. Τώρα να φάμε και τίποτα;

μαραθόπιτα

Στο «Αρχονταρίκι της Μαρίτσας» μαγειρεύονται μεσογειακά πιάτα με παράξενα ονόματα. Δεξιά, η περίφημη μαραθόπιτα.

1. «Το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας», Εμμανουήλ Ροΐδη 8, τηλ. 22810 81744. Η οδός Κλώνου & Κυπαρισίου Στεφάνου κάποτε ήταν γνωστή μόνο για την Κλινική του Καμπανάρου. Τώρα πια όλος ο δρόμος έχει μετατραπεί σε μια πλατεία που σκεπάζεται και περιτριγυρίζεται από μπουκαμβίλιες και είναι όλη στρωμένη με τραπεζοκαθίσματα. Στο δρόμο με τις μπουκαμβίλιες λοιπόν βρίσκονται το «Πέτρινο», η «Ιθάκη του Αή», το τσιπουράδικο «Αερικό», η «Κουζίνα», το «Κάλλιστον». Στρίβοντας στην οδό Ροΐδη θα βρεθείς στο «Αρχονταρίκι της Μαρίτσας». Η Μαρίτσα μαγειρεύει αιγαιοπελαγίτικη παραδοσιακή κουζίνα με πολλούς μεζέδες και πιάτα με παράξενα ονόματα.

 

Στην επόμενη σελίδα: Στα Βαπόρια, για φαγητό (αλλά και για καφέ ή ένα cocktail ), με θέα μαγευτική.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top