Τα στεκια των διακοπων

Top 5 Τα top 5 φαγάδικα της Σύρου

Εδώ θα φας σαν άρχοντας στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων»! Η insider, δημοσιογράφος γεύσης και Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Olive, Ιωάννα Σταμούλου επιλέγει για το Andro.

 
Photo credit: RBerteig/flickr

Το μαγικό λιμάνι της Ερμούπολης. Photo credit: RBerteig/flickr

Ας ξεκινήσω με λίγη ιστορία μέχρι να έρθει το φαγητό…

Γεωγραφικά, η Σύρος ανήκει στις Κυκλάδες. Προ Καποδίστρια, ήταν πρωτεύουσα του Νομού, τώρα πλέον πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εκ πρώτης όψεως, διαφέρει από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια και αιτία είναι η Ερμούπολη με το λιμάνι της –φυσικό, μεγάλο και σίγουρο, δίνει απάγκιο και προστασία ακόμα και σήμερα στα επιβατηγά πλοία που ταξιδεύουν Κυκλάδες και τα πιάνει απαγορευτικό.

Η πόλη, η οποία χτίστηκε γύρω από το φυσικό λιμάνι του νησιού και γνώρισε μεγάλη άνθιση το 1826 μετά την ίδρυση του ελληνικού Κράτους και την εγκατάσταση προσφύγων από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κρήτη, καθώς και τα παράλια της Μικράς Ασίας, πήρε το όνομά της από τον Ερμή τον Κερδώο. Το λιμάνι της τότε έγινε μεγάλο ναυτικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου και η πόλη γέμισε με νεοκλασικά δημόσια κτίρια που σχεδίασαν φημισμένοι αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Τσίλλερ, και δρόμους στρωμένους με γρανίτη, όπως συνηθιζόταν στη Βόρεια Ευρώπη.

Το χρήμα έφτασε στο νησί μαζί με τη βιομηχανική επανάσταση και άρχισε να επενδύεται σε εργοστάσια, σε αποθήκες, σε εμπόρια, αλλά και σε πολιτισμό. Η Σύρος τότε ζούσε στον πυρετό μιας μεγάλης δόξας που της άφησαν μεγάλη προίκα το θέατρο “Απόλλων”, χτισμένο σαν μικρή Σκάλα του Μιλάνο, Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο, ένα Δημαρχείο που όμοιό του δεν έχει η Ελλάδα όλη, μια τεράστια μαρμαροστρωμένη πλατεία περιτριγυρισμένη από κτήρια με καμάρες, ένα τελωνείο κόσμημα και ένα λιμεναρχείο που όμοιό του δεν θα βρεις σε άλλο νησί ή λιμάνι ελληνικό, Λύκειο Ελληνίδων, καπετανόσπιτα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, τα γνωστά Βαπόρια, αμέτρητα αρχοντικά μέσα στην πόλη κι εξοχικές βίλες στα χωριά.

Αυτά εν ολίγοις. Τώρα να φάμε και τίποτα;

μαραθόπιτα

Στο «Αρχονταρίκι της Μαρίτσας» μαγειρεύονται μεσογειακά πιάτα με παράξενα ονόματα. Δεξιά, η περίφημη μαραθόπιτα.

1. «Το Αρχονταρίκι της Μαρίτσας», Εμμανουήλ Ροΐδη 8, τηλ. 22810 81744. Η οδός Κλώνου & Κυπαρισίου Στεφάνου κάποτε ήταν γνωστή μόνο για την Κλινική του Καμπανάρου. Τώρα πια όλος ο δρόμος έχει μετατραπεί σε μια πλατεία που σκεπάζεται και περιτριγυρίζεται από μπουκαμβίλιες και είναι όλη στρωμένη με τραπεζοκαθίσματα. Στο δρόμο με τις μπουκαμβίλιες λοιπόν βρίσκονται το «Πέτρινο», η «Ιθάκη του Αή», το τσιπουράδικο «Αερικό», η «Κουζίνα», το «Κάλλιστον». Στρίβοντας στην οδό Ροΐδη θα βρεθείς στο «Αρχονταρίκι της Μαρίτσας». Η Μαρίτσα μαγειρεύει αιγαιοπελαγίτικη παραδοσιακή κουζίνα με πολλούς μεζέδες και πιάτα με παράξενα ονόματα.

 

Στην επόμενη σελίδα: Στα Βαπόρια, για φαγητό (αλλά και για καφέ ή ένα cocktail ), με θέα μαγευτική.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro