Ενίοτε θέλουμε το sexiness χωρίς τις υψηλές τιμές  της μεγάλης κυρίας της Καμπανίας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: οι φυσαλίδες είναι sexy. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ας ξεκινήσουμε με το απόλυτο cult σκηνικό που κάποιος κύριος πίνει σαμπάνια από το γοβάκι μιας θελκτικής, θηλυκής ύπαρξης. Οι ρίζες αυτής της «συνήθειας» ξεκινάνε από ένα club για κυρίους (αν με εννοείτε) το Everleigh Club όπου μια χορεύτρια πάνω στο χορό, χάνει το γοβάκι της (σαν άλλη Σταχτοπούτα) και  αυτό πέφτοντας χτύπησε ένα μπουκάλι Σαμπάνιας.

Ο κύριος που παρακολουθούσε το χορό πήρε το γοβάκι και ήπιε την σαμπάνια που είχε πέσει μέσα «για να μην βραχεί το κορίτσι που θα το βάλει». Μετά, το 19ο αιώνα, στη Ρωσία, θαυμαστές φαίνεται να έπιναν σαμπάνια ή βότκα από τις pointe της αγαπημένης τους μπαλαρίνας από τα Μπολσόι. Κάπως έτσι το έθιμο καθιερώθηκε… Από την άλλη μεριά, είναι αμέτρητες οι σκηνές αποπλάνησης που περιλαμβάνουν σαμπάνια και φράουλες. Κάποιος λόγος θα υπάρχει γι’ αυτό. Ένας ίσως είναι η πολυτέλεια, αλλά ο σημαντικότερος είναι πως οι γαργαλιστικές φυσαλίδες πίνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα χαλαρώνοντας τις όποιες αναστολές.

Τώρα, για το οικονομικό του πράγματος, η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή: καμιά φορά θέλουμε το sexiness χωρίς τις υψηλές τιμές  της μεγάλης κυρίας της Καμπανίας, της σαμπάνιας. Σκεπτόμενη τα παραπάνω σας παρουσιάζω κάποιες από τις πιο οικονομικές αλλά αξιόλογες φυσαλίδες που η αλήθεια είναι πως αποτελούν εξαιρετικές επιλογές όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει (διπλής).

H Freixenet Cordon Negro που χρησιμοποίησε ο Valentino Rossi για να καταβρέξει τα μοντέλα έπειτα από τη νίκη του στο Moto GP στη Jerez .

Cava, το ισπανικό αφρώδες.

Στην Ελλάδα πιθανόν να μην την έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση αλλά στον υπόλοιπο κόσμο η ισπανική Cava κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί συνδυάζει κάποια από τα χαρίσματα της παραδοσιακής μεθόδου (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη όπως η σαμπάνια) και πολύ χαμηλή τιμή. Οι δαιμόνιοι Ισπανοί μάλιστα έχουν αρχίσει να πειραματίζονται και τις ίδιες ποικιλίες όπως το Pinot Noir και το Chardonnay, φτιάχνοντας κάποιες πιο premium εκδοχές που είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Βαρκελώνη, πριν η Covid μας χτυπήσει την πόρτα, δοκίμασα απίστευτες Cava (vintage ροζέ από Pinot, με παλαίωση σε βαρέλι, με μακρόχρονη παραμονή με τις οινολάσπες) που απογείωναν κάθε ζόρικο πιάτο της Καταλανικής κουζίνας. Τέλος η Cava είναι super-hot για έναν ακόμα λόγο (για μένα τουλάχιστον). Ο Valentino Rossi (το δικό μου απόλυτο αντικείμενο του πόθου, go Vale!) σηκώνει για πολλοστή φορά την κούπα του Moto GP στη Jerez και κρατώντας μια magnum Freixenet Cordon Negro καταβρέχει τα μοντέλα και πίνει την υπόλοιπη. Ε, δεν είναι αυτό sexy τώρα; Μην τρελαθούμε και τελείως.


 

Το Champalou Vouvray Brut ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.

Vouvray, γαλλικές φυσαλίδες εκτός Καμπανίας. 

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν λίγο μιας και παίζουμε με υπολειμματικά (συνήθως) και μελένιες νότες. Η ποικιλία είναι το Chenin Blanc και φημίζεται για την υψηλή οξύτητα της και το ντελικάτο λουλουδάτο χαρακτήρα της. Και εδώ έχουμε κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (όπως το Champalou Vouvray Brut) ή κάποια λίγα pet-nat (petillant naturelle). Τα κρασιά είναι είτε ξηρά είτε ημίξηρα με αρώματα λεμονιού, αγιοκλήματος, σταφυλιού, λεμονανθών, brioche και πράσινου μήλου. Συνοδεύουν τέλεια sushi και άλλα ωμά ψαράκια αλλά και φρέσκα κατσικίσια τυράκια με φρούτα.


 

Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τo crémant του Emile Beyer.

Cremant d’Alsace, το αμέσως καλύτερο μετά τη σαμπάνια.

Σε πείσμα πολλών έχω να σας πω πως τα αφρώδη της Αλσατίας είναι το next big thing. Η βάση μπορεί να είναι το Pinot Blanc, το Pinot Gris, το Riesling, το Chardonnay και το Pinot Noir (για τα ροζέ ή τα blanc de noirs) και φυσικά και εδώ έχουμε παραδοσιακή μέθοδο. Εξάλλου, ο όρος «Crémant» είναι ο γαλλικός όρος για τα αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου που παράγονται εκτός της Καμπανίας. Έχουν φρουτώδη χαρακτήρα που συνδυάζεται με τα διακριτικά αυτολυτικά αρώματα (που προκύπτουν από τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη), δροσιστική οξύτητα και ανάλογα με την ποικιλία λιγότερο ή περισσότερο σώμα. Στη Γαλλία είναι το αμέσως πιο δημοφιλές αφρώδες μετά τη σαμπάνια και όσο να πείτε οι Γάλλοι κάτι σκαμπάζουν από κρασί. Στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος, μπορείτε να βρείτε τα crémant του Emile Beyer και του Leon Beyer. Στο εξωτερικό μπορείτε σίγουρα να βρείτε περισσότερες επιλογές.


 

Κρυμένα διαμαντάκια από την Ελλάδα ως την… Τασμανία.

Το ευτυχές είναι πως μπορείτε να βρείτε διαμαντάκια και από πολλές άλλες και σχετικά undercover περιοχές και σε πολύ καλές τιμές. Το επικό και μοναδικό στο είδος του, Brut Cuvée Speciale του Καρανίκα είναι σίγουρα ένα από αυτά. Ασύρτικο και Ξινόμαυρο ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα φανταστικό αφρώδες κρασί με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη που μπορεί να εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς. Δοκιμάστε το με αυγοτάραχο, αχινό και κυδώνια και ζήστε την απόλυτη κοσμοπολίτικη εμπειρία.

Από αμπελώνες της Τασμανίας με ψυχρό κλίμα προέρχεται το Chardonnay και το Pinot Noir για το Jansz Yalumba. Ακολουθεί δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και πραγματικά κοιτάζει στα μάτια πολλές σαμπάνιες και με τα μισά λεφτά. Αυτολυτικά αρώματα μπισκότου, brioche, φουντουκιού και φρυγανιάς μπλέκονται με νότες λεμονιού, πράσινου μήλου, ροδάκινου και γκρέιπφρουτ και ζητούν αλμυρά και πλούσια πιάτα όπως βραχάκια παρμεζάνας με prosciutto, πατατάκια τρούφας, spaghetti alle vongole, μους ταραμά με χαβιάρι και πιτάκια κτλ.

Έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο: To Riesling Dr. L Sparkling  παίζει πολύ δυνατά στην κατηγορία και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι πως έχουμε όλες τις αρετές τις αγαπημένης ποικιλίες σε συνδυασμό με αναζωογονητικό αφρισμό. Συγκεκριμένα έχει πλούσιο φρούτο όπως lime, ανανά, ροδάκινο, βερίκοκο, γκρέιπφρουτ, ανθικά στοιχεία όπως αγιόκλημα και άνθη λεμονιάς και απαλό αφρισμό που γεμίζει το στόμα σε κάθε γουλιά. Σε αυτή την εξίσωση μπορείτε να βάλετε μια ερημική παραλία, φρούτα πλυμένα στη θάλασσα, 2-3 τυριά και το έτερον ήμισυ μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. As sexy as it gets!

 

Διαβάστε ακόμα, καλύτερα από μπαρ: Τα Tορ-5 wine bars της Αθήνας.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top