La Meat Maison. Άνοιξε το καλοκαίρι και αμέσως έκανε γευστικό «γκελ».

Η χρονιά που πριν από λίγες ημέρες μας άφησε, είχε πράγματι γαστρονομικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο επειδή η εστίαση μετά από δύο χρόνια, έμεινε 365 ημέρες ανοιχτή, ούτε επειδή ο οδηγός Michelin, επιτέλους, έκανε μια πιο σοβαρή δουλειά στην Αθήνα αλλά διότι και πολλά καινούργια μαγαζιά άνοιξαν και υπήρχε μια ωραία κινητικότητα στις κουζίνες.

Έτσι, λοιπόν, φέτος βγήκαμε περισσότερο. Γυρίσαμε αρκετά, εγώ τουλάχιστον είχα τη χαρά να δοκιμάσω πολλά στέκια, και κάνοντας τον απολογισμό του χρόνου, ως είθισται, μπορώ να πω ότι βάζω θετικό πρόσημο στο γευστικό ’22. Ας δούμε όσα ξεχώρισαν.

Το La Meat Maison προτείνει τις πιο premium κοπές σε ένα χαλαρό περιβάλλον όπου μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου για το σπίτι.

Το La Meat Maison δεν είναι μόνο εστιατόριο, ούτε μόνο κρεοπωλείο αλλά έχει εξαιρετική κάβα για αγορές για το σπίτι, και deli επιλογές.

La Meat Maison Kifissia

Πρώτο και καλύτερο το La Meat Maison, το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι στην Κηφισιά. Όχι, δεν μιλάμε για το περίφημο butcher shop της Νέας Σμύρνης, ούτε για το αντίστοιχο της Μυκόνου, αλλά για ένα εξαιρετικό κρεοφαγικό εστιατόριο που συστεγάζεται με το ομώνυμο νέο high end κρεοπωλείο των βορείων προαστίων.

Φτάνοντας στο νέο κατάστημα, διασχίζεις έναν κομψό εσωτερικό κήπο με όμορφα στρωμένα τραπέζια. Στο εσωτερικό, η walk-in κάβα, τα κατάφορτα ράφια με deli λιχουδιές και το κρεοπωλείο με τις πιο premium κοπές εν Ελλάδι δεν είναι παρά το πρελούδιο για την ανοικτή κουζίνα. Εκεί, οι σεφ ψήνουν στην εντέλεια τα κρέατα που εσείς επιλέγετε, λίγα εκατοστά από τη μύτη σας, χωρίς κανέναν κίνδυνο να μυρίζουν τα ρούχα σας χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα εξαερισμού.

Συνοδέψτε το carpaccio με μια υπέροχη ροζέ Σαμπάνια, δικής τους εισαγωγής, την De Saint-Gall Premier Cru Rosé.

Μην αρκεστείτε στο επικό burger το οποίο ανακηρύξαμε το καλύτερο της Αθήνας. Δοκιμάστε εκλεκτό καρπάτσιο, πικάντικα tacos με χοιρινό, flatbread με gorgonzola και olive fed μοσχάρι, Wagyu Olive fed φιλέτα, Black Angus Creekstone ribeye και τα συνοδευτικά τους όπως πατάτες τηγανητές, chimichurri sauce και το ωραιότερο ψητό κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι. Προπαντός απολαύστε την γνησίως φιλική υποδοχή από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

//La Meat Maison, Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας 1, Κηφισιά,  Τηλ. 210808 7372.


Ο Tsiftis είναι κάτι μεταξύ εστιατορίου, μοντέρνας ταβέρνας, σύγχρονου κουτουκιού και bistro.

Πίσω από την κουζίνα του Tsiftis κρύβεται ο Κρητικός σεφ Σήφης Μανουσέλης, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα με ένα απλό, γευστικό και πολύ ενδιαφέρον concept.

Tsiftis gastrokoutouki

Ξεκινώντας την γευστική ανασκόπηση στα καινούργια εστιατόρια, που άνοιξαν μέσα στο 2022 και τράβηξαν το ενδιαφέρον, θα αναφερθώ στον Tsiftis gastrokoutouki, στα Ιλίσια. Πίσω από την κουζίνα του κρύβεται ο Κρητικός σεφ Σήφης Μανουσέλης, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα με ένα απλό, γευστικό και πολύ ενδιαφέρον concept. Ο Tsiftis είναι κάτι μεταξύ εστιατορίου, μοντέρνας ταβέρνας, σύγχρονου κουτουκιού και bistro. Ακούγεται μπερδεμένο αλλά τελικά δεν είναι. Αυτή άλλωστε είναι και η νέα τάση που επικρατεί στο χώρο στης εστίασης γενικά.

Κόκορας παστιτσάδα με σκιουφιχτά μακαρόνια και τυρί Λαζαρέτο Ιθάκης.

Ο κατάλογος του αποτελείται από 10 με 15 πιάτα, που αλλάζουν πολύ συχνά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που καθημερινά προμηθεύονται από επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς. Τα πιάτα του ακολουθούν τη λογική του «όλα για τη μέση», παρότι το μέγεθός τους δεν είναι απαγορευτικό για να τα πάρει κανείς και ως ατομικές μερίδες. Από αυτά που δοκίμασα δεν μπορώ να μην σας αναφέρω τα φοβερά αρνίσια παϊδάκια που ακόμα έχω την γεύση τους στο στόμα μου αλλά και εκείνον τον κόκορα παστιτσάδα με σκιουφιχτά ζυμαρικά και ιθακίσιο τυρί Λαζαρέτο.

//Μιχαλακοπούλου, Σεβαστείας, Ιλίσια, τηλ. 2107754246.


Στο Marbella για ντολμαδάκια με κινέζικο λάχανο, γεμιστά με λαβράκι.

Το Marbella είναι ένα gastro bar, όπου την κουζίνα έχει αναλάβει η Ερασμία Μπαλάσκα.

Marbella

To Marbella στο Παγκράτι ήταν επίσης μια ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για ένα gastro bar, την κουζίνα του οποίου έχει αναλάβει η Ερασμία Μπαλάσκα. Μια νεαρή σεφ, που ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα πιάτα και η μαγειρική φιλοσοφία της φανερώνουν τις γευστικές μνήμες από τα παιδικά της χρόνια και τις εικόνες που μάζεψε από τα οικογενειακά μαγειρέματα.

Κεφτεδάκια με σάλτσα mascarpone και μαρμελάδα ντομάτα.

Δηλαδή όλα εκείνα που την ώθησαν να ασχοληθεί – και καλώς έκανε – με την κουζίνα. Και αυτό που θαυμάζω σε εκείνη είναι ότι δεν απαρνείται την ελληνική μαγειρική παράδοση, αλλά ούτε και την αντιγράφει. Την πάει ένα βήμα παρακάτω χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, αλλά και την δική της φίνα ματιά. Και αυτό φαίνεται σε όλα τα πιάτα της όπως για παράδειγμα τα κεφτεδάκια με την γλυκοφάγωτη σάλτσα από κρέμα μασκαρπόνε και μαρμελάδα ντομάτας ή τα ντολμαδάκια από κινέζικο λάχανο που είναι γεμιστά με λαβράκι.

//Ιβύκου 8, Παγκράτι, τηλ. 2121072157.


Στο Il Capitano αξίζουν το κουνέλι γιαχνί και τα spaghetti alla carbonara που έρχονται σε μερίδα μεζέ.

Το Il Capitano είναι ένα «μπερδεμένο» φαγάδικο που αυτοπροσδιορίζεται ως osteria – κουτούκι.

Il Capitano

Συνεχίζοντας, θα αναφερθώ πάλι σε ένα «μπερδεμένο» στέκι που προσωπικά το κατατάσσω στην κατηγορία των μεζεδοπωλείων, όμως αυτό αυτοπροσδιορίζεται ως osteria – κουτούκι. Μιλώ για το Il Capitano του Αρτέμη Παπαδόπουλου (γνωστός μας από τον διάσημο φούρνου του Τάκη και την spitzeria Drupes στου Μακρυγιάννη).

Οι ελληνικοί μεζέδες μπλέκονται με τους ιταλικούς και την pasta.

Ο Αρτέμης, λοιπόν, πήρε το παλιό καφενείο όπου σύχναζε ο πατέρας του και έστησε έναν ατμοσφαιρικό χώρο όπου οι ελληνικοί μεζέδες μπλέκονται με τους ιταλικούς και την pasta. Έτσι, αφράτοι και καλοτηγανισμένοι κεφτέδες –οι αδυναμίες δεν κρύβονται– που ο κιμάς τους κόβεται στο χέρι και όχι στην μηχανή, μπαίνουν δίπλα σε Coniglio in umido έτσι όπως ονομάζουν στη Βόρεια Ιταλία το κουνέλι γιαχνί. Ξεχωρίζουν και τα spaghetti alla carbonara που έρχονται σε μερίδα μεζέ και είναι πολύ νόστιμα.

//Βεΐκου 107, τηλ. 2109245645, Koυκάκι.


Το Pharaoh με το που άνοιξε, λίγο πριν το τέλος του 2022, έγινε αμέσως το talk of the town.

Ο χώρος του τρυφερά βιομηχανικός, με γυμνές τσιμεντένιες κολώνες, μωσαϊκό στο πάτωμα, μαρμάρινα τραπέζια και μεγάλες τζαμαρίες.

Pharaoh

Μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, λίγες μέρες πριν φύγει το ’22, όμως έγινε αμέσως το talk of the town. Βρίσκεται σε μια περιοχή που μάλλον λίγοι θα «στοιχημάτιζαν» σε αυτή, στις παρυφές των Εξαρχείων, προς τα Χαυτεία. Ο χώρος του είναι τρυφερά βιομηχανικός, με γυμνές τσιμεντένιες κολώνες, μωσαϊκό στο πάτωμα, μαρμάρινα τραπέζια, μεγάλες τζαμαρίες, και μια μεταλλική μεγάλη μπάρα που ενώνεται με την ανοιχτή κουζίνα.

Ο Μανώλης Παπουτσάκης παίζει με τη φωτιά και μαγειρεύει με αυτή απλά, νόστιμα πιάτα που βασίζονται στα εποχιακά υλικά.

Εκεί ο Κρητικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης παίζει με τη φωτιά και μαγειρεύει με αυτή απλά, νόστιμα πιάτα που βασίζονται στα εποχιακά υλικά -για αυτό το μενού αλλάζει καθημερινά- και «ζεσταίνουν την ψυχή». Όπως για παράδειγμα το κουνέλι λεμονοριγανάτο, το κουνουπίδι με ξινόχοντρο τραχανά, αλλά και οι «φτωχοί» λαχανοντολμάδες και το κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλοπίτες. Το Pharaoh όμως δεν είναι μόνο εστιατόριο, θα μπορούσα να πω ότι είναι και σοβαρότατο wine bar με μια μεγάλη ποικιλία από φυσικά, ελληνικά κρασιά. Στα συν οι προσεγμένες μουσικές -από βινύλιο και μόνο. Η κράτηση φυσικά είναι απαραίτητη (και καλή τύχη…).

//Σολωμού 54, Αθήνα, τηλ. 2103808412.


Στο Seeds εκτός από το a la carte menu, υπάρχουν τρία μενού γευσιγνωσίας και ένα vegan.

Tο Seeds άνοιξε στον παλιό χώρο του CTC και μαγειρεύει ο σεφ Δήμος Σαμουράκης.

Seeds

Άνοιξε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, εκεί όπου παλιά βρισκόταν το CTC. Στην κουζίνα του συναντούμε τον Δήμο Σαμουράκη, ο οποίος παρουσιάζει μια μοντέρνα κουζίνα με απρόσμενους δημιουργικούς συνδυασμούς με αρκετό ενδιαφέρον και πολλή νοστιμιά.

Μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένο στις τιμές του (έτσι είναι το fine dinning) όμως αξίζει τα λεφτά του.

Εκτός από το a la carte menu, υπάρχουν τρία μενού γευσιγνωσίας και ένα vegan, που δίνουν την πλήρη εικόνα των μαγειρικών ικανοτήτων του σεφ. Μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένο στις τιμές του (έτσι είναι το fine dinning) όμως έχω να πω ότι αξίζει τα λεφτά του για τα πιάτα που προσφέρει όπως για παράδειγμα, το κουκουνάρι, φτιαγμένο από κολοκυθόσπουρους, και γεμιστό με πατέ κολοκύθας με μαρμελάδα μπέικον και τρούφα. Ακόμα θυμάμαι την πυκνή γεύση του.

//Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7235116.


Στο Sole Giaguaro αξίζει να δοκιμάσετε τα γεμιστά με καπνιστό τυρί cappelletti.

Ο χώρος μοντέρνος με ιταλική φινέτσα και πολλά μεταβιομηχανικά στοιχεία.

Sοle Giaguaro

Την κουζίνα του ιταλού σεφ Giovani Scaraggi, την είχα δοκιμάσει στο απόμερο χωρίο της νότια Ρόδου, τη Λαχανιά, πέρυσι το καλοκαίρι. Τότε έμαθα ότι μέσα στο φθινόπωρο του ’22 θα άνοιγε και η αθηναϊκή version του Giaguaro, στα Πετράλωνα. Τα σχέδια βγήκαν λίγο εκτός προγράμματος και από τον Νοέμβρη που ήταν να κάνει επίσημη πρώτη, έφτασε ο Δεκέμβρης.

Τα πιάτα που ετοιμάζει στα Πετράλωνα ο Giovanni έχουν πολλά κοινά με εκείνα της Ρόδου.

Ο χώρος μοντέρνος, με ιταλική φινέτσα και πολλά μεταβιομηχανικά στοιχεία. Τα πιάτα που ετοιμάζει στα Πετράλωνα ο Giovanni έχουν πολλά κοινά με εκείνα της Ρόδου, όμως διαφέρουν στην πολυπλοκότητα τους. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά τα γεμιστά με καπνιστό τυρί cappelletti, τις καραβίδες ταρτάρ και τις σταφίδες σε Amaretto με beurre noisette, όπως επίσης και τα κοφτά μακαρόνια tubettoni  με κομματάκια κουνέλι ραγού, αρωματισμένο με άρκευθο και μπλε μύρτιλλα.

//Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2103488008.


Στο Jerar θα βρείτε τηγανητό κουνέλι σε στιλ chicken nuggets.

Aνοιξε σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν τα σουβλατζίδικα, στην Δάφνη, και αποτελεί μια ωραία… παραφωνία.

Jerar

Το συγκεκριμένο bistro άνοιξε σε μια περιοχή όπου τα σουβλατζίδικα κυριαρχούν, στην Δάφνη, και αποτελεί μια ωραία… παραφωνία. Σεφ και ένας εκ των ιδιοκτητών είναι ο Χάρης Νικολούζος, που δημιουργεί ενδιαφέροντα πιάτα, τα οποία βασίζονται σε ωραίες ιδέες και προσεγμένες ελληνικές, κατεξοχήν, πρώτες ύλες.

Μικρές μπουκιές με σπανάκι και χειροποίητο γιαούρτι με μυρωδικά.

Το περιβάλλον είναι απλό, με ζεστά χρώματα, με γυμνά υλικά και με την ανοιχτή κουζίνα να κλέβει τα βλέμματα. Η λογική των πιάτων είναι να μπαίνουν στην μέση και να μοιράζονται. Το τηγανητό κουνέλι του σε στιλ chicken nuggets με μια μαγιονέζα αρωματισμένη με σπετσερικά καθώς και τα αλλαντικά που φτιάχνει ο σεφ, είναι για μένα δύο καλοί λόγοι να το επισκεφτεί κανείς έστω και μια φορά.

// Jerar Αγ. Βαρβάρας 55, τηλ. 2109755764, Δάφνη. 


Στο Ikigai μπορείτε να δοκιμάσετε το Birdman smash burger και το πολύ νόστιμο Katsu sando.

Το Ikigai είναι ένα ιαπωνικό deli που όμως φιλοξενεί και το Ekiben το εστιατόριο «φάντασμα» που είχε δημιουργήσει ο Άρης κατά την διάρκεια των lockdowns.

Ikigai

Λίγο πριν από τη λήξη του 2022 ο Άρης Βεζενές άνοιξε το νέο του project που δεν είναι ακριβώς εστιατόριο, αλλά ένα γιαπωνέζικο μπακάλικο που εστιάζει στο φαγητό. Το Ikigai είναι ένα ιαπωνικό deli – μπακάλικο που όμως φιλοξενεί και το Ekiben: Το εστιατόριο – «φάντασμα» που είχε δημιουργήσει ο Άρης κατά την διάρκεια των lockdowns για delivery.

Burger με ζουμερά μανιτάρια ή με εκλεκτό κρέας.

Έτσι, στο νέο αυτό μαγαζί θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε μια πληθώρα από γιαπωνέζικα παράξενα και δυσεύρετα υλικά, πολλά αξεσουάρ, μια πολύ καλά ενημερωμένη κάβα με ουίσκι και μπίρες από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όπως επίσης και ένα χασάπικο. Τέλος, στον πάγκο με τις μόνο τέσσερις θέσεις μπορείτε να απολαύσετε το Birdman smash burger σας (από τα αγαπημένα μου στην πόλη), το πολύ νόστιμο Katsu sando, τις φανταστικές gyozas μανιταριών ή ένα χορταστικό μπολ ramen.

//Σκούφου 15, Σύνταγμα. Τηλ.  2103250535.


To Line ήταν από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις: άνοιξε σε μια περιοχή εκτός κέντρου και εκτός πιάτσας, στα Κάτω Πετράλωνα.

Eνα πολύ φιλόδοξο concept που βασίζεται στις φυσικές ζυμώσεις, αλλά και στο zero waste.

Line Athens

Από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις ήταν αυτή του Line, ενός all day bar που άνοιξε σε μια περιοχή εκτός κέντρου και εκτός πιάτσας, στα Κάτω Πετράλωνα. Οι Δημήτρης Νταφόπουλος, Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης έστησαν ένα πολύ φιλόδοξο concept που βασίζεται στις φυσικές ζυμώσεις, αλλά και στο zero waste.

To φαγητό που θα βρείτε εδώ είναι προσεγμένο.

Μπορεί το βάρος να έχει πέσει στα κοκτέιλ που σερβίρουν – βρίσκεται μάλιστα στο νούμερο 31 στην λίστα με τα πενήντα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το ’22 – όμως και το φαγητό που θα βρείτε εδώ είναι προσεγμένο. Με λίγα λόγια δεν είναι απλά συνοδευτικό των ποτών oύτε της κατηγορίας των all day. Επίσης, στα συν υπολογίστε τον ποιοτικό καφέ που διαθέτουν από την ελληνική εταιρία wise cup, την ωραία, ζεστή ατμόσφαιρα αλλά και την μουσική που όσο βραδιάζει τόσο ανεβάζει ένταση.

//Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103421311.

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στο Pharaoh. Αυτό το σέξι στέκι μπορεί να γράψει ιστορία.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top