Από μικρή είχα έφεση στη σοκολάτα. Είναι ενδεικτικό ότι όταν έφτιαχνε η μητέρα μου γλυκά, εφορμούσα στις κρέμες που ανακατεύονταν στιβαρά στο μίξερ μόνο όταν είχαν σοκολάτα. Και πασαλειβόμουν. Και έβαζα ακόμα πιο βαθιά το δάχτυλο στο μπολ.
Ώσπου άρχισα να μακιγιάρομαι με σοκολάτα, λες και ήμουν μέλος μιας σέχτας με έμβλημα τις καριόκες. Μετά ήρθαν οι δίαιτες. Τα σοκολατάκια ισορρόπησαν το χάος μεταξύ στέρησης και απόλαυσης, έτσι που, πρώτον, έμαθα να φτιάχνω τα δικά μου και δεύτερον δοκίμασα των άλλων, από ζαχαροπλαστεία έως κάβες και ξηροκαρπάδικα. Σε μικρές δόσεις για μεγάλες απολαύσεις. Άλλωστε με τις αντικαταθλιπτικές και τονωτικές ιδιότητες που έχει το βασικό συστατικό τους, η σοκολάτα, δικαιούται κανείς να φωνάξει: σοκολατάκια, όχι Πρόζακ!
Παπαρασκευάς
Φτάνοντας στο νότο της Γλυφάδας, η ανακάλυψη ονομάζεται ζαχαροπλαστείο Παπαρασκευάς. Ο χώρος είναι ουδέτερος, είναι γεγονός άλλωστε ότι το μητρικό κατάστημα της Ξάνθης έχει μια οριεντάλ μνήμη που διόλου τυχαία δεν είναι, διότι το εν λόγω ζαχαροπλαστείο γεννήθηκε στη θρακιώτικη πόλη. Κατέβηκε στη Γλυφάδα με τόλμη, αυτοπεποίθηση και μπόλικες καριόκες. Αυτό το ρετρό σοκολατάκι είναι η σημαία του Παπαρασκευά, φυλαγμένη με μια ευλαβική νοσταλγία στο ασημί περιτύλιγμα που θυμίζει επίσκεψη στη γιαγιά, όπως και η πλάγια γραμματοσειρά, σαν επιγραφή ελληνικής ταινίας. Ναι, οι καριόκες εδώ είναι σαν ασπρόμαυρη παραγωγή Φίνος Φιλμς αλλά η σοκολάτα που λούζει το παντεσπάνι και το κρατσανιστό καρύδι, δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Μόνο γεύση.
//Παπανδρέου 13 και Λαζαρίδη, Γλυφάδα, 210 8980220, papaparaskevas.gr
The dark side of chocolate
Η μπουτίκ αυτή σοκολατερία μοιάζει με τον πίνακα Nighthawks του Έντουαρντ Χόπερ. Το «στρατηγείο» του The dark side of chocolate βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτιρίου του 1930 επί της Σόλωνος και είναι αλήθεια ότι πρέπει να είσαι κάπως προσεκτικός για να μην προσπεράσεις τη σκούρα μεταλλική του είσοδο. Όταν μπεις μέσα, καταλαβαίνεις ότι εδώ το σοκολατάκι γίνεται εικαστικό γεγονός, κάτι που οφείλεται στη ματιά του ιδιοκτήτη, του Αριστοτέλη Παναγιώταρου, ο οποίος προσγειώθηκε στο αθηναϊκό κέντρο το 2011 μετά από μια υπερπτήση στην Ευρώπη, όπου μυήθηκε στο σύμπαν της σοκολάτας. Έτσι οι δημιουργίες του φεύγουν από το κλασικό ρεπερτόριο για να συναντήσουν τα πιπέρια, το τσάι, το λάιμ, το μπαχάρι, το δενδρολίβανο και μαζί του και άλλα βότανα, μεταμορφώνοντας τα σοκολατάκια σε λιλιπούτεια ορντέβρ. Η αναζήτηση είναι διαρκής, ο πειραματισμός εκ των ουκ άνευ και, αν υπάρχει μία γεύση, μέσα στο όργιο της αναζήτησης, είναι τα σοκολατάκια με τον ανθό αλατιού. Σαν λουλούδι κλεισμένο σε ένα σκουρόχρωμο κυβάκι.
//Σόλωνος 49, 210 3392348
Pistachio
Στο Νέο Ψυχικό συχνά αναμειγνύεται το σοφιστικέ στοιχείο μαζί με το παραδοσιακό. Εδώ υπάρχει και ένα άγνωστο, σχεδόν εκτός χάρτη, σοκολατοσημείο. Είναι ένα μικρό, καλοβαλμένο μαγαζί, κάβα και ξηροκαρπάδικο, που, συν τοις άλλοις, έχει τα πιο κολασμένα σοκολατάκια μόκας και τις πιο ισορροπημένες μαργαρίτες σε ένα μεγάλο εύρος της πόλης. Ναι, τις παλαιομοδίτικες μαργαρίτες που κερνούσαν σε σεμεδάκια οι κυρίες, λέω. Οι μόκες, πάλι, είναι γεμάτες άρωμα και μεστή γεύση που λιώνει αφοπλιστικά στο στόμα αφήνοντας τη σκόνη να υγραίνεται με τη σοκολάτα που μεταμορφώνεται σε γεύση haute couture. Το Pistachio, παρότι μικρό, είναι ένας ψαγμένος χώρος, όπου εκτός από τις παραπάνω λιχουδιές, έχει κι άλλες. Όπως τα σοκολατένια του φρούτα που ευδοκιμούν στα ράφια του.
//25ης Μαρτίου & Ξάνθου 2, Νεο Ψυχικό, 210 6749403
Αριστοκρατικόν
Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι από αυτά που κρατάνε το Αθηναϊκό κέντρο γερά στις ρίζες του και αποτελεί ένα παράδειγμα μιας φωτεινής συνομιλίας του παρελθόντος με το σήμερα, έτσι που να κάνει την πρωτεύουσα δυναμική και όχι Ντίσνεϊλαντ. Στο Αριστοκρατικόν, που υπάρχει από το 1928, τα σοκολατάκια είναι επιστήμη, τέχνη, ποίηση. Διότι η οικογένεια Μπιτσοπούλου, που είναι η ψυχή του Αριστοκρατικόν, είναι artigiani, καλλιτεχνίτες που θα έλεγαν και οι Ιταλοί, οι οποίοι εφηύραν τον όρο. Ό,τι και να μπει στο κουτάκι, κουβαλάει την ιστορία και τη μνήμη αλλά και κλείνει το μάτι στο τώρα. Κλασική αξία τα στρουμπουλά αραπάκια και τα επικά μαρόν, γνήσιοι εκπρόσωποι της χειμωνιάτικης όψης της σοκολάτας. Πιο προωθημένα και θαρραλέα, τα γνωστά σφηνάκια Κουαντρώ και Γκραν Μαρνιέ, ενώ οι καρδιές κροκάν, είτε με μπίτερ, είτε με γάλακτος, είτε με λευκή σοκολάτα είναι ένας λόγος για ανέβουν οι παλμοί. Το πού θα φτάσουν είναι άλλο θέμα.
//Βουλής 7, Σύνταγμα, 210 3220546, aristokratikon.gr
Παυλίδης
Καρφωμένο στην Κατεχάκη είναι το ζαχαροπλαστείο Παυλίδης. Η ιστορία του βυθίζεται κάπου μεταξύ Μικρασίας και Αθήνας, το σημαντικό ωστόσο είναι ότι το εν λόγω κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1946, μετρώντας πάνω από μισό αιώνα πασπαλισμένο με ζάχαρη και σοκολάτες. Είναι αιτία για επίσκεψη εκείνες οι μάντολες σοκολάτας που ντύνουν το αμύγδαλο μαζί με την καραμέλα και του δίνουν ένα σοβαρό λόγο ύπαρξης, καθώς τραγανίζει στο στόμα. Η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια της Παυλίνας Παυλίδη και ίσως ο χώρος να φαντάζει άνευρος ή τέλος πάντων ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο, ωστόσο το περιεχόμενο είναι που μετράει. Και η ειλικρίνεια στο τι λένε και στο τι πουλάνε, το οποίο ξεπερνά τις μόδες και γίνεται σταθερή αξία, δίνοντας ένα πλούσιο πλην εμπεριστατωμένο νόημα στις μάντολες.
//Λ. Κατεχάκη, Νέο Ψυχικό, 210 6911912, 210 6921167, pavlidi.gr
Διαβάστε ακόμα: Αρώματα ψωμιού και σοκολάτας – πώς να αντισταθείς;