Τα στεκια των διακοπων

Top 5 Τα Top 5 στέκια, για να περάσετε ψώνιο στην Αστυπάλαια

Η Γιώτα Ομήρου μάς αποκαλύπτει την τελευταία της ταξιδιωτική ανακάλυψη, την Αστυπάλαια. Και μας προτείνει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, για να φυλάξουμε στις αναμνήσεις μας λίγο από το μαγικό της άρωμα.

 
IMG_8281

Η Αστυπάλαια ανήκει σε εκείνα τα λιγοστά, ευλογημένα νησιά που δεν περιμένουν το πλοίο για ανεφοδιασμό σε πρώτες ύλες. (Photo: Βασιλική Χατζηαντωνίου)

«Πεταλούδα του Αιγαίου», «κυκλαδονήσι των Δωδεκανήσων», «εναλλακτική», «μποέμ»… Γκουγκλάροντας, βρήκα πολλούς γραφικούς και χαριτωμένους χαρακτηρισμούς για την Αστυπάλαια. Βλέπετε, οι ανάγκες της δημοσιογραφίας επιβάλλουν τις ετικέτες. Πώς όμως να χωρέσεις μέσα σε τρεις τέσσερις λέξεις την ψυχή ενός τόπου; Το ίδιο ισχύει και με τα Tοp 5, Tοp 10 κ.ο.κ. Δύσκολο να απαριθμήσεις χωρίς να αδικήσεις.

Επέλεξα λοιπόν να μην περιοριστώ στο φαγητό, αφού η αλήθεια είναι πως όπου και να φας στο νησί, ακόμη κι αν δεν σου μείνει αξέχαστο, σίγουρα δεν θα νοσταλγήσεις το φαγητό της Αθήνας ή την κουζίνα της μαμάς σου, όπως συμβαίνει συχνά με τους τουριστικούς προορισμούς.

Η Αστυπάλαια ανήκει σε εκείνα τα λιγοστά, ευλογημένα νησιά που δεν περιμένουν το πλοίο για ανεφοδιασμό σε πρώτες ύλες. Χάρη στα άπειρα αγριοκάτσικα που τρέφονται με αρωματικά χορταράκια και την αρμύρα της θάλασσας, το κρέας που θα φας είναι πεντανόστιμο και φρεσκότατο, ενώ σπουδαία είναι και τα τυριά τους, με κορυφαίο τη χλωρή (κάτι ανάμεσα σε μανούρι και ανθότυρο), την οποία δυστυχώς δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας, καθώς συντηρείται στο ψυγείο το πολύ έως τρεις μέρες.

Το ίδιο φρέσκα είναι και τα ψάρια ή τα θαλασσινά, αφού εδώ οι ψαράδες δεν είναι είδος προς εξαφάνιση. Όσο για λαχανικά και φρούτα, να είναι καλά τα πλούσια μποστάνια του Λιβαδιού. Επίσης, το νησί διαθέτει σχεδόν όλα τα αρωματικά βότανα, από ρίγανη και θυμάρι μέχρι άγριο σαφράν, το οποίο οι κάτοικοι το συλλέγουν μετά μανίας κάθε Νοέμβριο. Το χειμώνα, δε, μπορείς εδώ να γευτείς υπέροχα αρωματικά μανταρίνια, πορτοκάλια, ακόμη και κάστανα.

Επέλεξα λοιπόν το Top 5 σύμφωνα με το εξής κριτήριο: Αν έχεις τρεις μόνο μέρες στη διάθεσή σου, πού πρέπει να πας (εκτός από τα κλασικά αξιοθέατα των τουριστικών οδηγών), για να μπορέσεις φεύγοντας να πάρεις μαζί σου ένα μικρό ποτ-πουρί από αστυπαλίτικες μυρωδιές. Και επειδή είμαι πληθωρικός τύπος, δεν άντεξα να γράψω μόνο 5. Για να σώσω όμως τα προσχήματα, το ονόμασα «5+1».

Στην επόμενη σελίδα: To Καφενείο του Μουγγού, το must του νησιού.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close