rethymno_kolaz3

Το τι θα βρεις εξαρτάται αποκλειστικά από την εποχή, αλλά τόσο το τηγάνι όσο και το ψήσιμο είναι μαστόρικα, άψογα. Μπαρμπουνάκια και κουτσομούρες, καλαμάρια και σουπιές, ψάρια μικρά και μεγάλα.

«Στημαδώρης»

Στην Κίσσαμο ξεκίνησε, πριν από πολλά χρόνια, όμως τα τελευταία τρία έχει την έδρα του στην παραλία του Ρεθύμνου, πλάι στον Άγνωστο. Με δικό του καΐκι, που ψαρεύει στη Γραμβούσα και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές, παραλαμβάνει καθημερινά τα πιο φρέσκα ψάρια. Εδώ θα απολαύσεις τη σαλάτα τού γιαλού τουρσεμένη. Ένα χόρτο, μισό μέσα στη θάλασσα-μισό στον αέρα, με χρώμα σχεδόν πορφυρό, που δεν το συναντάς συχνά –νομίζω μόνο στη Μάνη το έχω ξαναδεί. Οι σκάροι είναι ημέρας και ψήνονται με τα εντόσθιά τους, όπως πρέπει δηλαδή, αφού αφαιρεθεί αριστοτεχνικά μόνον η χολή.

Το τι θα βρεις εξαρτάται αποκλειστικά από την εποχή, αλλά τόσο το τηγάνι όσο και το ψήσιμο είναι μαστόρικα, άψογα. Μπαρμπουνάκια και κουτσομούρες, καλαμάρια και σουπιές, ψάρια μικρά και μεγάλα. Οι σαλάτες είναι πλούσιες και τραγανές, οι αλοιφές, όπως ο ταραμάς, ετοιμάζονται στην κουζίνα καθημερινά. Οι Ρεθεμιώτες δεν το έχουν με το ψάρι, οπότε πολλούς ντόπιους –δυστυχώς– δεν θα βρεις, τον τιμούν όμως οι ταξιδιώτες και εκείνοι οι λίγοι που γνωρίζουν και για χάρη του ταξίδευαν μέχρι την Κίσσαμο.

Στο σέρβις οι γιοι του, στην κουζίνα μαζί του η γυναίκα του. Ευγενείς και διακριτικοί, έχουν στήσει έναν πολύ απλό χώρο, όπου μιλάει η πρώτη ύλη και η σωστή διαχείρισή της. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους επισκεφτούμε, όταν κατεβαίνουμε στην πόλη για δουλειές ή για βόλτα.

//«Στημαδώρης»: Σοφοκλή Βενιζέλου 2, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 22443.

Στην επόμενη σελίδα: «Πραγματική, ανόθευτη κρητική κουζίνα»

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top