H kantina tou Manoli2

«Η καντίνα του –σπουδαγμένου μάγειρα στην Αθήνα– Μανώλη Κοτσίφη είναι απόλυτα ενταγμένη στο τοπίο της θάλασσας του Λιβυκού. Οι παρέες συνήθως ξεκινούν με καφέ και καταλήγουν να φύγουν μετά τη δύση του ήλιου, έχοντας κάνει στο ενδιάμεσο και 3-4-5-6-10 βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του πελάγους».

«Η καντίνα του Μανώλη»

Η απόλυτη φαντασίωση του ταξιδιώτη που δεν αγαπά την πολυκοσμία εδώ γίνεται πραγματικότητα. Στο πουθενά, σε μια παραλία που για να φτάσεις κάνεις και ένα-δυο χιλιόμετρα σε βατό χωματόδρομο, ο Μανώλης Κοτσίφης έχει στήσει τον «ινδιάνικο» παράδεισό του: μια καντίνα, που σε τίποτε δεν ενοχλεί και είναι απόλυτα ενταγμένη στο τοπίο της θάλασσας του Λιβυκού.

Ένα πορτοκαλί τροχόσπιτο ήταν η αρχή, όμως τώρα έχει στηθεί μια επαγγελματική κουζίνα, πεντακάθαρη και αστραφτερή, ακριβώς δίπλα, που του επιτρέπει να μαγειρεύει και να σερβίρει τα πολύ νόστιμα πιάτα του. Σπουδαγμένος μάγειρας ο ίδιος στην Αθήνα, τα άφησε όλα και γύρισε στα πάτρια, με τη Σερφιώτισσα σύζυγο, για να μεγαλώσουν τα –τρία πλέον εδώ και ενάμιση μήνα– παιδιά τους με τον καλύτερο τρόπο.

Τα τραπέζια απλώνονται στη σκιά που προσφέρουν οι χαρουπιές, με τα λιανά ακόμη αρμυρίκα να αναπτύσσονται τάχιστα. Τσιγαριαστό ρίφι, χοιρινή τηγανιά, κοκκινιστό, μπιφτέκια, σαλάτες με σπιτική ξινομυζήθρα, μελιτζανοσαλάτα του ονείρου, φυσικά χερίσιες πατάτες τηγανητές, σουπιά με το μελάνι της, ακόμη και φρέσκο ψάρι, αφού, όταν υπάρχει, το παραλαμβάνει νωρίς το πρωί της κάθε μέρας. Παγωμένες μπίρες, ρακή, κρασί, αλλά και εσπρέσο ή καπουτσίνο παρακαλώ.

Οι παρέες χαμηλόφωνες και κεφάτες, τα κατοικίδια ευπρόσδεκτα, τα πιτσιρίκια πανευτυχή και ελεύθερα να παίζουν με τα δικά τους χωρίς να ακούγονται φωνές, συνήθως ξεκινούν με καφέ και καταλήγουν να φύγουν μετά τη δύση του ήλιου, έχοντας κάνει στο ενδιάμεσο και 3-4-5-6-10 βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του πελάγους. Κάποια βράδια έχει live μουσικές, από τζαζ μέχρι κρητικές, κάποιες μέρες μπορεί να πετύχεις και πιλάφι (όχι γαμοπίλαφο, εκτός κι αν έχουν γάμο δηλαδή) με βραστό κρέας.

//«Η καντίνα του Μανώλη»: Παραλία Περιστερέ (από το Κάτω Ροδάκινο στην παραλία και από εκεί δυτικά προς Πολύριζο και έπειτα στον Περιστερέ).

Διαβάστε ακόμα: Το καλτ σουβλατζίδικο “Έλβις” -μόνο καλαμάκια!- άνοιξε και στο Παγκράτι

⇒ Το βιβλίο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το Δίκτυο Aegean Cuisine με τίτλο «Του άνεμου και της αρμύρας – Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων», που υπογράφει η Νανά Δαρειώτη μαζί με τη Θάλεια Τσιχλάκη και τον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο –πρόσφατα εκδόθηκε και στα αγγλικά, με την επιμέλεια της Νατάσας Μωράκη. Στις 302 σελίδες του περιλαμβάνονται 24 νησιά των Κυκλάδων, περισσότερα από 600 λήμματα για τα προϊόντα, την παραγωγή και τις γευστικές παραδόσεις των νησιών, σχεδόν 100 τυριά, 350 φωτογραφίες, 50 αυθεντικές συνταγές και πολλές παραλλαγές τους. Στην Αθήνα θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία «Libro» (Πατριάρχου Ιωακείμ 8, Κολωνάκι) και «Kelly’s Cookbook Store» (Εμμανουήλ Μπενάκη 17), και στο «Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής» (Σοφοκλέους 1). Online μπορείτε να το παραγγείλετε ΕΔΩ.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 καλοκαιρινά φαγάδικα της Πάρου –από την insider Νίκη Μηταρέα

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top