Υψηλή τσουρεκερί: το καραμελωμένο τσουρέκι του Ourse με κρέμα πραλίνας και φύλλο χρυσού. Πάντως μην σνομπάρεστε και τα απλά, παραδοσιακά τσουρέκια. Προσφέρουν αυθεντικές συγκινήσεις.

Όταν ήμουν μικρή δεν μου αρέσαν τα τσουρέκια. Τα τσουρέκια της παιδικής μου ηλικίας ήταν εξόχως βαρετά, ήταν πολύ φουσκωτά τα μαξιλάρια είχαν από πάνω ταλαιπωρημένο φιλετάκια αμυγδάλου και ήταν στεγνά, κάπως σαν να τρως στάχυα ή ψιλοκομμένο χαρτί τουαλέτας ή πριονίδι με ζάχαρη. Μας τα έφερε η νονά μου αλλά δεν έδινα πολύ μεγάλη σημασία γιατί η προσοχή  έπεφτε στην λαμπάδα και στο σοκολατένιο αυγό, άντε και στο καινούργιο παπούτσι (Μούγερ, παρακαλώ).

Πλέον, θες γιατί ωρίμασα και διεύρυνα τους ζαχαροπλαστικούς μου ορίζοντες, θες γιατί μας έφερναν τότε τσουρέκια από το λάθος μαγαζί, θες γιατί τα τσουρέκια είναι πια απείρως καλυτέρα,  το καλό τσουρεκάκι το εκτιμώ, το επιζητώ, το τιμώ και το βάζω ψηλά πάνω στο ψυγείο για να μην το φτάνω με την μια.

Επιβάλλεται να το κόψεις το χέρι, για να αναδειχτεί και η «μαστιχότητα» του.

Είναι από ένα από τα καλύτερα «γλυκά» μου και προσπαθώ να μην τρώω συχνά γιατί αν ξεκινήσω δεν μπορώ να σταματήσω. Το ιδανικό για ‘μένα τσουρέκι είναι ωραία φουσκωμένο,  αλλά όχι μπαλόνι ούτε σαν τεχνητώς ενισχυμένο γυναικείο στήθος (ή να πω σαν σιλικονάτος βύζος). Δεν είναι τελείως στεγνό μέσα, κρατάει μια ελάχιστη υγρασία και σου θυμίζει ότι πριν λίγο καιρό ήταν κι αυτό μια ζύμη και όχι υαλοβάμβακας. Αν συντρέχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις τότε το αγαπάω το τσουρέκι μου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλωθεί αυτό το τέλειο τσουρέκι. Κατά τη γνώμη μου επιβάλλεται να το κόψεις το χέρι, για να αναδειχτεί και η «μαστιχότητα» του.  Το τσουρέκι είναι  κάτι το οποίο μπορείς να τραβολογήσεις, να κατακρεουργήσεις, στο οποίο μπορείς να φερθείς με αγένεια,  να του τραβήξεις τις σάρκες χωρίς τύψεις και να το χαρείς.

Τα ωραία τσουρέκια! Πόσα μπορείς, εννοείται, να τα φας σκέτα ολόσκετα και να νιώσεις πλήρης και από γεύση και από υφή και από άρωμα. Παρόλα αυτά κανείς δεν απαγορεύει ανάλογα με την ψυχική σου διάθεση ή με το πόσο έγκυος είσαι να προσθέσεις extra layers γουρουνοσύνης σε ένα απλό τσουρέκι.

Όταν το αλείψεις με βούτυρο μπαίνεις στο πρώτο level γουρούνοσυνης.

Αν, λοιπόν, καταφέρεις να κρατηθείς και να μην το τραβήξεις και να μην το μαδήσεις, μπορείς να το κόψεις σε φέτες. Εντάξει λίγο συντηρητικό αυτό, αλλά τέλος πάντων μπορείς να το κόψεις σε φέτες και είτε να το βουτήξεις στο καφέ σου το γάλα σου ή στο τσάι σου.

Μπορείς να το αλείψεις με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι (1ο level γουρούνοσυνης). Κατακτώντας αυτό το πρώτο level, μπορείς να περάσεις εύκολα στο level 2, και να το αλείψεις με πραλίνα. Στη συνέχεια, ανετότατα, μπορείς να φτάσεις στο level 3: φέτα τσουρέκι με βούτυρο ΚΑΙ πραλίνα. Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα τελευταίο ύψιστο επίπεδο, αυτό που χρειάζεσαι μια Κυριακή απόγευμα μετά από 3ωρη (λόγω σκορδαλιάς) σιέστα, ή όταν διαβάζεις άπειρες ώρες ή όταν είσαι πολύ έγκυος και δεν σε νοιάζει τίποτα, το οποίο είναι σάντουιτς με τσουρέκι πάνω κάτω και τη μέση συνδυασμό των προηγούμενων level μέσα.

Βρείτε ένα καλό ζαχαροπλαστείο και ξεσπάστε εκεί τη λατρεία σας για τα τσουρέκια.

Φυσικά υπάρχουν και πολυάριθμες συνταγές για τσουρέκι μπαγιάτικο που μας έχει περισσέψει (;), πράγμα απίθανο όταν έχεις βρει το ιδανικό τσουρέκι, εκτός αν έχεις αγοράσει 5 μαζεμένα την ίδια μέρα, αλλά δεν είναι της παρούσης, υπάρχει και το διαδίκτυο για τέτοιες έρευνες.

Όσο για εκείνους που σας καλοπιάνουν και σας χαϊδεύουν τα αυτιά με φράσεις του τύπου «Εύκολο σπιτικό τσουρέκι», «Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με σπιτικό τσουρέκι», μην τους πιστεύετε, θέλουν μάλλον το κακό σας, βρείτε ένα καλό ζαχαροπλαστείο και ξεσπάστε εκεί.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει επιβεβλημένος τρόπος για να φάει κάνεις το τέλειο τσουρέκι κατά συνέπεια δεν θα σας βασανίσουμε όπως δικαιολογημένα κάναμε με το σωστό τρόπο να φτιάξεις τοστ.


Υ.Γ. Το κόκκινο αυγό στην μέση
του τσουρεκιού προτείνεται να το φάτε με αλατοπίπερο.

 

Διαβάστε ακόμα, Pain perdu: το μπριοσένιο – τσουρεκένιο γλυκό των παιδιών.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top