Τα προϊόντα του Πιεμόντε αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Executive Chef του ξενοδοχείου, Αστέριο Κουστούδη.

Το Πιεμόντε δεν είναι τόσο μακριά όσο ενδεχομένως πιστεύουμε. Μπορεί, υπό ευνοϊκές συνθήκες, να βρίσκεται και στο κέντρο της Αθήνας.

Το εστιατόριο Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, υποδέχεται το φημισμένο οινοποιείο Bava σε μια βραδιά αφιερωμένη στα κρασιά και τις γεύσεις του Piemonte στα βορειοδυτικά της Ιταλίας.

Παρών θα είναι στη βραδιά γευσιγνωσίας και ο Roberto Bava που με τη σειρά του έχει δημιουργήσει δεκάδες μενού για τα θρυλικά δείπνα κρασιού που διοργανώνει.

H οικογένεια Bava, που δημιούργησε το πρώτο της οινοποιείο το 1911, έχει συνδεθεί με πάνω από εκατό σοδειές κρασιού, μέσα από έξι γενιές που διαδέχονται η μία την άλλη. Οι δημιουργίες τους είναι φημισμένες σε όλο τον κόσμο για την υψηλή ποιότητά τους.

Τα προϊόντα της περιοχής, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και για τον Executive Chef του ξενοδοχείου, Αστέριο Κουστούδη που μαζί με τον Head Sommelier Ευάγγελο Ψωφίδη ταξίδεψαν στο Piemonte της Ιταλίας για να συλλέξουν τα μοναδικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία του μενού.

Το ξενοδοχείο King George είναι το κατάλληλο μέρος για να υποδεχθεί τα εκλεκτά κρασιά της Bava Winery.

Τα θαυμαστά αποτελέσματα αυτής της εξερεύνησης θα μπορούμε να γευτούμε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο εστιατόριο Tudor Hall του ξενοδοχείου King Geoge. Σίγουρα είναι μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα κρασιά που βγάζει ένα από τα παραδοσιακά οινοποιεία της γειτονικής Ιταλίας.

Παρών θα είναι στη βραδιά γευσιγνωσίας και ο ίδιος ο Roberto Bava που με τη σειρά του έχει δημιουργήσει δεκάδες μενού για τα θρυλικά δείπνα κρασιού που διοργανώνει και τα οποία έχουν ενθουσιάσει τους ρέκτες του οίνου και της γαστρονομίας σε πέντε ηπείρους.

Εχουν περάσει 111 χρόνια από τότε που η Bava Winery έβαλε τη σφραγίδα της σε εκλεκτά κρασιά.

Η Ιστορία

111 χρόνια είναι πολλά. Προσδίδουν εμπειρία και κύρος. Πάνω από όλα, όταν μιλάμε για κρασί, δίνουν τη δυνατότητα στην οικογένεια  που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με τους αμπελώνες να πειραματιστεί, να δοκιμάσει και τελικά να πετύχει το επιθυμητό νέκταρ μέσα στα χρόνια.

Επικεφαλής του οινοποιείου είναι ο εγγονός του ιδρυτή, Piero Bava, 91 ετών, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους «Πατριάρχες της Barbera».

Ο Giuseppe Bava υπήρξε ένας εμπνευσμένος άνθρωπος. Το 1911 εγκαινίασε το ξενοδοχείο του που περιλάμβανε εστιατόριο, αίθουσα χορού και κελάρια κρασιού στο Cocconato. Το κτίριο βρισκόταν ακριβώς δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή Asti-Chivasso, η οποία κατασκευαζόταν μέσα από τους λόφους Asti, σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό. Λίγο αργότερα, ο νέος σιδηρόδρομος θα επέτρεπε ευκολότερη μετακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ Asti και Τορίνο.

Οι οικογενειακοί αμπελώνες επεκτάθηκαν με την πάροδο των ετών, από το Monferrato έως τη Langa.

Επικεφαλής του οινοποιείου είναι σήμερα ο εγγονός του ιδρυτή, Piero Bava, 91 ετών, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους «Πατριάρχες της Barbera». Εξακολουθεί να αποτίει φόρο τιμής στην οικογενειακή κληρονομιά σήμερα, βοηθούμενος από τους γιους του, Roberto, Giulio και Paolo, και τα εγγόνια του, Francesca και ο Giorgio.

Τρεις γενιές δουλεύουν μαζί για να προσφέρουν κρασιά που «μιλούν» την αυθεντική γλώσσα του Πιεμόντε σε περισσότερες από 50 αγορές παγκοσμίως.  Οι οικογενειακοί αμπελώνες επεκτάθηκαν με την πάροδο των ετών, από το Monferrato έως τη Langa, και σήμερα έχουν συνολικά 50 εκτάρια, μαζί με 20 εκτάρια δάσους, φουντουκιών και λιβαδιών, για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας.

Η παραγωγή έχει αυξηθεί με τα χρόνια: υπάρχουν τώρα 14 ετικέτες Bava, που αντιπροσωπεύουν την περίφημη οινολογική τομή του Πιεμόντε.

Το οινοποιείο παρέμεινε πιστό στην πρώτη του αγάπη, την Barbera, με παράδειγμα τo κρασί-ναυαρχίδα, Stradivario.

Το οινοποιείο παρέμεινε πιστό στην πρώτη του αγάπη, την Barbera, με παράδειγμα τo κρασί-ναυαρχίδα, Stradivario. Ακόμα, οι αμπελώνες του Agliano είναι η γενέτειρα της Libera, μιας παλαιωμένης Barbera d’Asti και του Nizza DOCG Pianoalto. Το αφρώδες Piemonte Doc Barbera Viva είναι ένα παραδοσιακό τοπικό κρασί που συνδυάζει την κομψότητα της μεθόδου παραγωγής που απαιτεί επαναζύμωση στη φιάλη με την αυθεντικότητα των παραδόσεων του Πιεμόντε.

Υπάρχουν τώρα 14 ετικέτες Bava, που αντιπροσωπεύουν μια περίφημη οινολογική τομή της περιοχής του Πιεμόντε.

Στην εντυπωσιακά όμορφη Vigna della Pieve, στο Cocconato, εκτός από το Stradivario, η Bava παράγει τα σταφύλια για το Thou Bianc, ένα εκπληκτικό Piemonte Chardonnay, καθώς και τα Sauvignon Relais Bianc και Rosingana Albarossa.

Στο κτήμα Castiglione Falletto, στο Langhe, στην επαρχία Cuneo, καλλιεργούνται τα σταφύλια που δίνουν το Bava Barolo DOCG και το Langhe Nebbiolo. Η παράδοση της Bava περιελάμβανε πάντα τα αρωματικά του Πιεμόντε, ιδιαίτερα τη Malvasia, (Rosetta και Malvasia Rosé), το Moscato d’Asti και το Ruché di Castagnole Monferrato.

Τα κρασιά του οινοποιείου Bava έχουν μακρά παράδοση σύνδεσης με τη γαστρονομία. Διόλου τυχαίο ότι η μαγειρική ήταν πάντα ζωντανή στην οικογένεια Bava. Κάθε δείπνο με κρασί Bava είναι μοναδικό και απόλυτα απολαυστικό, καθώς διαμορφώνει το κατάλληλο βάθος για συνδυασμούς γεύσεων. Κάτι που αναμένεται να δούμε και στο μενού που έχει διαμορφώσει για την περίσταση ο Executive Chef του ξενοδοχείου Κing George, Αστέριος Κουστούδης.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Το Chardonnay γίνεται sexy ξανά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top