Antzelina sticks kritsinia2

«Μετά το ψήσιμο αφήνουμε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως στο ταψί προτού τα σερβίρουμε», γράφει η Αντζελίνα Καλογεροπούλου.

Υλικά

1/2 κούπα κοπανιστή Μυκόνου
3/4 κούπας + 2 κ.σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κορν φλάουρ
2 1/2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
3 κ.σ. αριάνι
Μαυροκούκι, σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά).

Εκτέλεση

– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C, στον αέρα.

– Βάζουμε την κοπανιστή, το αλεύρι, το βούτυρο, το αριάνι, το κορν φλάουρ και το πιπέρι στο μίξερ με την ειδική λεπίδα για ζύμη (φτερό). Ζυμώνουμε ελάχιστα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

– Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη, την πιέζουμε να γίνει ένα λεπτό πιταράκι πάχους 2 εκαστοστών και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

– Για να δουλευτεί καλύτερα η ζύμη πρέπει να είναι κρύα, οπότε κάνουμε τις προκαταρκτικές δουλίτσες προτού τη βγάλουμε από το ψυγείο, για να τη δουλέψουμε.

– Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

– Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθουμε προσεκτικά το κάθε κομμάτι σε λεπτό και μακρύ κριτσίνι πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια*.

– Τα σηκώνουμε και τα ακουμπάμε με προσοχή πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι, το σουσάμι ή τον παπαρουνόσπορο.

– Ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα κριτσίνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί προτού τα σερβίρουμε.

* Το πλάσιμο των κριτσινιών θέλει «ελαφρύ χέρι» και λίγη υπομονή, γιατί, πλάθοντας τη ζύμη σε λεπτά μπαστουνάκια (όσο πιο λεπτά και μακριά γίνεται), η ζύμη ζεσταίνεται και σπάει όταν τη σηκώνουμε, για να τη βάλουμε στο ταψί. Πολύ πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται η πικάντικη αυτή συνταγή αν πλάσουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια που τα πιέζουμε λίγο στο κέντρο με το δείκτη του χεριού μας. Η επιλογή δική σας!


Σημ.: Ευχαριστώ τον Νίκο Κουκιάσα του μυκονιάτικου ζαχαροπλαστείου Casa Dolce, για τη βοήθειά του στην τελειοποίηση της συνταγής.


 

//Η συνταγή της Αντζελίνας Καλογεροπούλου είναι από το βιβλίο «Kοπανιστή – Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές» του Δημήτρη Ρουσουνέλου, εκδ. Scala Gallery.

⇒ Επισκεφθείτε εδώ το food blog της Αντζελίνας Καλογεροπούλου.

 

Διαβάστε ακόμα: «Στον πατέρα μου που ζύμωσε πολύ, στη μάνα μου που ζύμωσε καλά»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top