Τι Χορτιάτης, τι Χόλιγουντ. Τι τζάκι, τι Jackie. Τι ‘Ο, τι «ho ho ho!». Αυτό το ολοκαίνουργιο μαγαζί συνδυάζει βουκολικά ένστικτα, λαχταριστή τσίκνα, τη ζεστασιά της φωτιάς και ένα πασπάλισμα από χιούμορ και -γιατί όχι;- γκλάμουρ σε χορταστικές γιορτινές δόσεις. Και επαναπροσδιορίζει την έννοια του «εξοχικού κέντρου», της επαρχιακής αρχοντοψησταριάς δηλαδή, στη νέα εποχή.
Οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- θα θυμούνται τον ορεινό Χορτιάτη σαν σε παιδικό όνειρο, μιας και ήταν πρωταγωνιστής στις οικογενειακές εξορμήσεις της δεκαετίας του ’80. Όλο και με κάποια ευκαιρία έχουμε επισκεφτεί αυτό το μοναδικό κομμάτι ορεινού όγκου. Είτε για τις σούβλες, σαν σε άλλα «βλάχικα», είτε για τα χιόνια ένα μεσοβδόμαδο πρωινό που θελήσαμε να ξεφύγουμε από τη δουλειά, είτε γιατί απλώς νιώσαμε την ανάγκη να δούμε τον… ουρανό από ψηλά. Η απόσταση Λευκός Πύργος-Χορτιάτης καλύπτεται σε λιγότερα από 25 λεπτά, αλλά όταν φτάσεις, νομίζεις ότι ταξίδεψες ώρες μακριά από τον άξονα Παραλία-Τσιμισκή.
Ηθικός και φυσικός αυτουργός του «Tzaki’Ho» είναι ο δραστήριος Νίκος Νυφούδης, ο οποίος έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων το περίφημο Life Goddess στο Λονδίνο. «Νονά» υπεύθυνη για το πιασάρικο όνομα είναι η σύζυγος του και δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη, μια γνωστή μορφή της Θεσσαλονίκης με τις πιο καίριες ατάκες μονίμως στην άκρη των χειλιών. Μαζί τους, ακόμα τρεις φίλοι και συνδημιουργοί του εστιατορίου που διατηρούν την ανωνυμία τους. Να σημειωθεί ότι το χώρο διακόσμησε ζεστά ο Νικος Λέτσας, ενώ όλη η παιχνιδιάρικη γραφιστική ταυτότητα είναι της Ελένης Κουκίδου.
Διαλεχτά κρέατα νεροβουβάλων από την Κερκίνη, αρνίσια παϊδάκια Κρήτης, φιλέτα και Τ-bone Αργεντινής, Ουρουγουάης και Νέας Ζηλανδίας, Tomahawk Δανίας (αυτό είναι το XXL τεμάχιο) καθώς και η μία μοναδική Rubia gallega (από εκτροφεία που ο Νυφούδης έχει επιλέξει από την εποχή που ζούσε στο Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλλα): Αυτά είναι μερικά από τα best seller πιάτα που ξεχωρίζουν. Το Tzaki’Ho αναπτύσσει και τον δικό του λαχανόκηπο για φρέσκα ζαρζαβατικά, με στόχο σύντομα να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του εστιατορίου.
Με ένα χώρο που θέλει να φέρει στα δικά μας μέτρα κάτι από την άνεση, τη ζεστασιά και το σέρβις που συναντάς σε αντίστοιχα μαγαζιά της Γαλλικής ή της Ιταλικής υπαίθρου, μαζί με μια φιλόδοξη λίστα κρασιών που ξεφεύγει από την ψησταριά και οδεύει προς κελάρι εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας, ετούτο το «εξοχικό κέντρο» φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη του χειμώνα.
Διαβάστε ακόμα: Τηλέμαχος Athens – Υψηλή αστική κρεατοφαγία στην Πανεπιστημίου