Ναι κι όμως, το κρασί μπορεί και να μην είναι (πάντα) vegetarian ή vegan.

Τον Ιανουάριο, μετά την άκρατη κρεατοφαγία των γιορτών, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να απέχουν από το κρέας. Αυτή η τάση είναι παγκόσμια και έχει και όνομα, λέγεται Veganuary. Στο Λονδίνο ότι αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβάλλον, την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την κλιματική αλλαγή είναι πολύ πολύ σημαντικό και παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι μεταφορές και η οικιακή χρήση ενέργειας αποτελούν τους μεγαλύτερους υπεύθυνους του αποτυπώματος άνθρακα. Παράλληλα, τo αποτύπωμα του άνθρακα αυξάνεται και από την παραγωγή κρέατος (και τη μεταφορά λαχανικών και φρούτων σε μεγάλες αποστάσεις, αυτό είναι το debate vegan και μη).

Στα vegan κρασιά δεν χρησιμοποιούνται ζωικά παράγωγα όπως ζελατίνη, ασπράδια αυγών, γάλα, εντόσθια ψαριών κατά τη διαύγασή του.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ άπειρες επιλογές από υποκατάστατα κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριού που δεν απευθύνονται μόνο στους vegan αλλά και σε όσους θέλουν απλά να ελαττώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επίσης, διάσημοι chefs όπως ο Jamie Oliver και ο Gordon Ramsey γίνονται vegan για ένα μήνα κάθε χρόνο, ενισχύοντας τo κίνημα Veganuary.

Το vegan Wellington με παντζάρι του Gordon Ramsey (φωτογραφία: gordonramsayrestaurants.com).

Ο δεύτερος μάλιστα τόλμησε να σερβίρει σε κάποιο από τα μισελενάτα εστιατόρια του vegan Wellington με παντζάρι (το μοσχαράκι Wellington θεωρείται iconic πιάτο του Ramsey). Παράλληλα στα meetings με τα Waitrose και τα Marks & Spencer, που αφορούν το κρασί, τονίζεται πάντα πως είναι απαραίτητο τα κρασιά με τη δική τους επωνυμία να είναι τουλάχιστον vegetarian friendly. Ναι κι όμως, το κρασί μπορεί και να μην είναι vegetarian ή vegan, γιατί όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, μια φιάλη κρασί δεν έχει μόνο σταφύλια. Μπερδευτήκατε; Δείτε παρακάτω.

To κρασί εκτός από σταφύλια χρειάζεται και ζωικά παράγωγα για να φτάσει στο ποτήρι μας όπως το ξέρουμε.

To κρασί εκτός από σταφύλια χρειάζεται και άλλα πράγματα για να γίνει και να φτάσει στο ποτήρι μας όπως το ξέρουμε. Αφού τελειώσει η ζύμωση και ολοκληρωθεί η παλαίωση του, το κρασί (κυρίως το λευκό) πρέπει να διαυγαστεί (στα αγγλικά ο όρος είναι fining). Μην τρομάζετε, δεν είναι κάτι περίεργο ή τρελό. Επί της ουσίας και με πολύ απλά λόγια, είναι η διαδικασία κατά την οποία το κρασί αποκτά το διαυγές, λαμπερό χρώμα του.

Πέραν από αυτό βέβαια η όλη διαδικασία συντελεί και στην σταθεροποίηση του κρασιού και στην ποιότητα των τανινών (ενίοτε). Για την όλη αυτή διαδικασία χρησιμοποιούσαν ζωικά παράγωγα όπως ζελατίνη, ασπράδια αυγών, γάλα, εντόσθια ψαριών (μην σοκάρεστε, έτσι γινόταν παλιά και η μπύρα Guinness).

Τα περίφημα Canelés του Bordeaux. Προέκυψαν από τους κρόκους αυγών που περίσσευαν για το το φιλτράρισμα των ερυθρών κρασιών των διάσημων Château της περιοχής με ασπράδια αυγών.

Τα περίφημα Canelés του Bordeaux “γεννήθηκαν” από το φιλτράρισμα των ερυθρών κρασιών των διάσημων Château της περιοχής, με ασπράδια αυγών. Επειδή περίσσευαν πολλοί κρόκοι αυγών, οι καλόγριες αποφάσισαν να κάνουν ένα γλυκό για να ταΐσουν τα άπορα παιδιά και έτσι προέκυψε το Canelé.

Δεν υπάρχει διαφορά ουσιαστική στη γεύση ή στα αρώματα, ούτε υπάρχει διαφορά στην τιμή εξαιτίας του ότι ένα κρασί είναι vegan.

Αυτές οι πρακτικές τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, από τους περισσότερους οινοποιούς. Αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν άλλα μέσα όπως bentonite και φυτικής προέλευσης σκευάσματα και κάποιοι δεν κάνουν καθόλου διαύγαση, στα πλαίσια της ήπιας φυσικής οινοποίησης ή της φιλοσοφίας τους γενικότερα. Ο λόγος για την στροφή αυτή είναι σαφέστατα η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού, από τη μια και από την άλλη, αρκετά από αυτά τα μέσα διαύγασης αποτελούν αλλεργιογόνα για αρκετό κόσμο.

Το ξέρατε ότι ο Mέγας Οίνος του Κτήματος Σκούρα είναι vegan κρασί;

Και τι γεύση έχουν τα vegan κρασιά; Μην προβληματίζεστε, δεν υπάρχει διαφορά ουσιαστική στη γεύση ή στα αρώματα, ούτε υπάρχει διαφορά στην τιμή εξαιτίας του ότι είναι vegan. Να σημειωθεί εδώ πως για να είναι αυστηρά vegan (με πιστοποιήσεις κτλ) θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται ζώα σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να έχουν κερί μέλισσας στο πώμα ή να χρησιμοποιούνται βαριά εντομοκτόνα στο αμπέλι.

Με μια απλή έρευνα στο google θα δείτε πως υπάρχουν πάρα πολλά site που πουλάνε αποκλειστικά vegan κρασιά, σε όλο τον κόσμο.

Τα κρασιά της Navitas Winery εντάσσονται στην κατηγορία των vegan και μάλιστα με πιστοποίηση.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίποδας, εκείνων που επιλέγουν ακόμα τις παραδοσιακές αυτές λύσεις, καθώς ίσως αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας τους (και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό). Αυτοί οι τελευταίοι σίγουρα τα βρίσκουν σκούρα στις ξένες αγορές όπου, για αρκετούς εισαγωγείς, το να φέρει ένα κρασί την ένδειξη vegan friendly είναι μονόδρομος.

Με μια απλή έρευνα στο google θα δείτε πως υπάρχουν πάρα πολλά site που πουλάνε αποκλειστικά vegan κρασιά, σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το τελευταίο το ζω στο πετσί μου πλέον, καθώς στην Ελλάδα δε μας απασχολούσε τόσο πολύ νομίζω, ενώ εδώ αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο του marketing και των πωλήσεων. Με μια απλή έρευνα στο google θα δείτε πως υπάρχουν πάρα πολλά site που πουλάνε αποκλειστικά vegan κρασιά, σε όλο τον κόσμο, με βασική έδρα το UK ή την Αμερική. Είναι αυτή μια νέα πραγματικότητα; Πιθανόν και όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει.

Αναρωτιέστε ποια ελληνικά κρασιά είναι vegan; Λοιπόν με μια γρήγορη σκέψη μου έρχονται αρκετά στο μυαλό. Κάποια έχουν και πιστοποίηση, όπως τα κρασιά του οινοποιείου Navitas και κάποια όχι, όπως τα κρασιά του Καραβιτάκη (Λιάτικο). Γενικά αν το ψάχνετε και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι θα πρότεινα να πάτε με την ασφαλή οδό των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων όπως τα κρασιά του Τετράμυθου (Ροδίτης Νature), του Λίγα (Xi-Ro) και κάποια του Μαρκόγιαννη (Βοριάς και Ήλιος).

Άλλα οινοποιεία που εφαρμόζουν vegan πρακτικές στα κρασιά τους είναι ο Ανατολικός Αμπελώνας (Μαλαγουζιά), ο Σκούρας (Μέγας Οίνος), o Τάτσης (Γουμένισσα), ο Πετρακόπουλος (Ρομπόλα Nature), το οινοποιείο Sant’Or (Aγιωργίτικο), το Κτήμα Άλφα (Μαλαγουζιά) και το Κτήμα Λυραράκη (Βιδιανό). Αν απλώς βρεθείτε με μια φιάλη στα χέρια σας, που δεν γνωρίζετε, μπορείτε απλά να τσεκάρετε την πίσω ετικέτα για τη σήμανση vegan ή vegan friendly.

Υ.Γ: Παρόλο που δε θα μπορούσα ποτέ να γίνω vegan (είναι προφανές από όλα τα άρθρα μου νομίζω αυτό) δηλώνω πως θαυμάζω απεριόριστα όσους το κάνουν, όπως την αδερφή μου που έχει να φάει μπέικον περίπου 9 χρόνια, γιατί μπορούν και έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και λιγότερο εγωισμό. Να σας θυμίσω πως κανείς δεν έγινε vegan ή vegetarian επειδή δεν του άρεσε το κρέας.

 

Διαβάστε ακόμα: Προσοχή. 7 θανάσιμα οινικά αμαρτήματα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top