Σε ένα κοκτέιλ όπως το Negroni δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ η αξία του βερμούτ (φωτογραφία: punch).

Εκατομμύρια αράδες έχουν γραφτεί για το δημοφιλέστερο ίσως κλασικό κοκτέιλ των ημερών που διανύουμε. Οι μπάρμεν στην Ελλάδα αποδεικνύουν κάθε χρόνο, διά της συμμετοχής τους στο παγκόσμιας εμβέλειας, ετήσιο Negroni Week, πως αποτελεί και το δικό τους αγαπημένο ποτό, ενώ οι καταναλωτές, εκτός από τις αμέτρητες παραγγελίες που δίνουν στα μπαρ, «του δίνουν και καταλαβαίνει» και στο σπίτι –είναι άλλωστε πανεύκολο στην παρασκευή. Και μπορεί να γεννιούνται διαρκώς νέες παραλλαγές –κάποιες σε βαθμό κακοποίησης της αρχικής συνταγής- είναι δεδομένο όμως πως η αυθεντική θα παραμένει για αρκετά ακόμη χρόνια στην καρδιά μας.

Κατά την προσωπική, ταπεινή μου άποψη, σε ένα κοκτέιλ όπως το Negroni, με τα τρία του συστατικά σε αντίστοιχα ίσα μέρη, πρωταγωνιστής είναι το βερμούτ, παρόλα αυτά αποτελεί –ειδικά για τους κατ’οίκον μπαρτέντερ- το συστατικό που οι περισσότεροι παραβλέπουν, επιλέγοντας όποιο βρουν μπροστά τους ή/και την πιο οικονομική επιλογή. O tempora, o mores!

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, το ενδιαφέρον των παραγωγών ανά τον κόσμο για το γλυκό βερμούτ έχει αυξηθεί.

Το γλυκό βερμούτ όπως το γνωρίζουμε σήμερα, γνήσιο τέκνο του Δουκάτου της Σαβοΐας και του Πιεμόντε, πρωτοδημιουργήθηκε στη δύση του 18ου αιώνα, τοποθετώντας σε άμεση χρήση τα βότανα των παρυφών των Άλπεων και τις εκατοντάδες παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Στο Negroni, που δημιουργήθηκε έναν αιώνα και κάτι αργότερα, αποτελεί συνδετικό κρίκο των δύο έτερων συστατικών του· του τζιν και του Campari ή οποιουδήποτε άλλου πικρού λικέρ χρησιμοποιήσουμε.

Γευστικά και αρωματικά, μοιράζεται τη βοτανικότητα με το τζιν και τις πικρές νότες με το Campari και είναι αυτό που με την ελαφριά του γλύκα ισορροπεί το κοκτέιλ.

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, το ενδιαφέρον των παραγωγών ανά τον κόσμο για το γλυκό βερμούτ έχει αυξηθεί. Ως εκ τούτου, βλέπουμε αρκετές, άκρως ενδιαφέρουσες προσπάθειες από χώρες που δεν είχαν την παραμικρή παράδοση στην παραγωγή του (βλ. ΗΠΑ), αλλά και κάποιες άλλες από την πατρίδα του, την Ιταλία, οι περισσότερες εκ των οποίων χρησιμοποιούν κάποια παλιά συνταγή που βρέθηκε στο σεντούκι τους. Ή τουλάχιστον, κάτι τέτοιο ευαγγελίζεται το marketing τμήμα τους.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης και δημιουργίας των πιο ονειρεμένων στιγμών ευωχίας και απόλαυσης, θεώρησα πως θα είναι χρήσιμη μια μίνι λίστα, με τα δικά μου πιο αγαπημένα γλυκά βερμούτ από την ελληνική αγορά για την παρασκευή του απόλυτου κλασικού κοκτέιλ, του Negroni. Έτσι, ανέσυρα τις παλιές μου σημειώσεις, ανακάλεσα γευστικές μνήμες και δοκίμασα βερμούτ που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα, για να σας παρουσιάσω το δικό μου top 5+1.

Το Martini Riserva Speciale Rubino με την πολυπλοκότητα και τη δομή του δημιουργεί ένα Negroni όπως πρέπει.

Μυρωδάτο και έντονο, τανικό και όσο πρέπει πικρό, ζεστό και σωστά δομημένο (φωτογραφία: amazon.com).

Martini Riserva Speciale Rubino – 18%

Ο Beppe Musso, παρέα με τον Ivano Tonutti, master blender και master herbalist αντίστοιχα του ιστορικού brand Martini, δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια τη νέα σειρά Riserva Speciale, μια σειρά που αφουγκράζεται τις σύγχρονες τάσεις και η οποία αναβάθμισε πλήρως τα προϊόντα της εταιρείας. Αυτή αποτελείται από το λευκό βερμούτ Martini Ambrato, το ερυθρό βερμούτ Martini Rubino και το Bitter, ένα πικρό λικέρ που μπορεί να «δουλέψει» εξαιρετικά ως υποκατάστατο του Campari στο Negroni σας.

Στα του γλυκού βερμούτ που μας ενδιαφέρει πρωτίστως για το παρόν άρθρο, μάθετε πως χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, τρεις διαφορετικές ποικιλίες αρτεμισίας, της θρυλικής αψιθιάς δηλαδή, που ευθύνεται για τις πιο κλασικές αρωματικές νότες των ιταλικών βερμούτ. Εκτός αυτών, ενσωματώνει σανταλόξυλο, αλλά και το «δικό μας» Σίλυβο το Μαριανό –κατά κόσμον, γαϊδουράγκαθο!

Μυρωδάτο και έντονο, τανικό και όσο πρέπει πικρό, ζεστό και σωστά δομημένο. Στο στόμα παρουσιάζεται ζωηρό, ευχάριστα γλυκό και βελούδινο. Με την πολυπλοκότητα και τη δομή του δημιουργεί ένα Negroni όπως πρέπει!


 

Το Negroni με το Carlo Alberto Riserva Rosso μας χαρίζει ένα ακόμη αρκετά ισορροπημένο αποτέλεσμα, με μακρά επίγευση και δυνατό σώμα.

Tο Carlo Alberto riserva rosso περιέχει 25 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά (φωτογραφία: fooddy.it).

Carlo Alberto riserva rosso – 18%

Ένα ακόμη ιταλικό βερμούτ, που πρόσφατα μάλιστα έκανε και rebranding στη φιάλη του, διαθέτοντας πλέον την πιο εντυπωσιακή από όλες της παρούσας λίστας. Το Carlo Alberto αποτίνει φόρο τιμής στον ομώνυμο βασιλιά της Σαρδηνίας και δούκα της Σαβοΐας, πατέρα του πρώτου βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας, του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’. Ο Κάρολος Αλβέρτος ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για το πρώτο γραπτό Σύνταγμα της Σαρδηνίας, το Καταστατικό του Αλβέρτου, εμπνευσμένο εν μέρει από τον Ναπολεόντειο Κώδικα, που αργότερα παρέμεινε ως Σύνταγμα του κράτους της Ιταλίας, μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα!

Στα του βερμούτ, το Carlo Alberto riserva rosso περιέχει 25 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά, τα οποία εμβαπτίζονται σε ένα μείγμα 45% αλκοόλ. Αφού αρωματιστεί, γεμίζει δρύινα βαρέλια και παραμένει στο εσωτερικό τους για τρεις έως έξι μήνες, μέχρι να φθάσει στην –σύμφωνα με τους παραγωγούς του- τελειότητα.

Το Negroni με το Carlo Alberto Riserva Rosso μας χαρίζει ένα ακόμη αρκετά ισορροπημένο αποτέλεσμα, με μακρά επίγευση, δυνατό σώμα και φρουτένιες νότες πυρηνόκαρπων φρούτων.


 

Το Veroni είναι σπουδαία ραχοκοκαλιά για το Negroni σας, βοτανικό, την ίδια στιγμή ελαφρώς μπαχαρένιο, φρουτένιο και… ελληνικό!

Το Veroni αποτελεί, όχι απλώς μια αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά ένα εξαιρετικό ελληνικό βερμούτ, στο στιλ των κλασικών βερμούτ του Τορίνο.

Veroni vermouth rosso – 17%

Μεταφερόμαστε 1300 χιλιόμετρα μακριά από το Τορίνο, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, εκεί όπου βρίσκεται το κτήμα κυρ – Γιάννη, ένα από τα πλέον περίβλεπτα οινοποιία της χώρας. Ο Στέλιος Μπουτάρης, σε συνεργασία με τον αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη, δημιούργησαν και παρουσίασαν ένα τορινέζικου στιλ ελληνικό βερμούτ, με βότανα από τις παρυφές του Βερμίου και όμορφο storytelling.

Η ιστορία του βερμούτ λίγο πολύ γνωστή, η οινοποιία τη δεκαετία του 20’ βρέθηκε για λίγο στα χέρια του Κωστάκη Νιτσιώτα, μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς και συνονόματος του σημερινού ιδιοκτήτη, Στέλιος Μπουτάρης. Ο Κωστάκης Νιτσιώτας, δε μπορούσε να αντισταθεί στη σύζυγό του όταν εκείνη τον παρακαλούσε να φτιάξει ένα βερμούτ, όπως εκείνα που έπινε η καλή κοινωνία των Αθηνών της εποχής, καθώς η τανίνη των υπόλοιπων κρασιών του οινοποιείου μάλλον της έπεφτε βαριά… Ο Νιτσιώτας έκανε το χατίρι της Βερώνης –αυτό ήταν το όνομά της- και μάλιστα χρησιμοποίησε και τα βότανα που η ίδια μάζευε.

Το Veroni αποτελεί, όχι απλώς μια αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά ένα εξαιρετικό ελληνικό βερμούτ, στο στιλ των κλασικών βερμούτ του Τορίνο. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται λευκό κρασί από Ξινόμαυρο (blanc de noir) της Νάουσας ως βάση, το οποίο αρωματίζεται με ενδημικά βότανα αειφόρων καλλιεργιών από το Βέρμιο και στη συνέχεια ωριμάζει για έξι μήνες σε δρύινο βαρέλι. Σπουδαία ραχοκοκαλιά για το Negroni σας, βοτανικό, την ίδια στιγμή ελαφρώς μπαχαρένιο, φρουτένιο και… ελληνικό!


 

Το Cocchi vermouth di Torino έχει καταξιωθεί στα καλύτερα μπαρ για χρήση σε κοκτέιλ.

Το Cocchi vermouth di Torino διατηρεί ταυτόχρονα ένα σούπερ πολύπλοκο γευστικό και αρωματικό προφίλ (φωτογραφία: designmynight.com).

Cocchi vermouth di Torino – 16%

Ένας ζαχαροπλάστης από την Φλωρεντία, την πατρίδα του Negroni, που αποφάσισε στα τέλη του 19ου αιώνα να μετοικήσει στην καρδιά της οινοπαραγωγής από μοσχάτο σταφύλι, στο Asti, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας που από το 1978 «τρέχει» με τεράστια επιτυχία σήμερα ο παλιόφιλος Roberto Bava με την οικογένειά του. Ο θρύλος θέλει τον ιδρυτή του οίκου, Giulio Cocchi, κατά τη μετοίκησή του στο Πιεμόντε, να εμπνέεται από την γαστρονομική παράδοση της περιοχής και να δημιουργεί βερμούτ αρωματίζοντας κρασί.

Καθότι ζαχαροπλάστης, δημιούργησε κι ένα από τα σπουδαιότερα απεριτίφ για συνοδευτικό με σοκολάτα, το Barolo Chinato. Ο Roberto Bava μάλιστα, το 2017, ως πρόεδρος του νεοσύστατου τότε οργανισμού Vermouth di Torino Institute, υπέγραψε την ευρωπαϊκή αναγνώριση του όρου ‘’Vermouth di Torino’’ ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης!

Το Cocchi vermouth di Torino -ίσως το αγαπημένο μου από τούτη τη λίστα- διατηρεί ταυτόχρονα ένα σούπερ πολύπλοκο γευστικό και αρωματικό προφίλ, με νύξεις από κακάο, νεράντζι, δενδρολίβανο, μύρο και μοσχοκάρυδο, είναι ταυτόχρονα και ένα βερμούτ που δε θα υπερισχύσει των έτερων δύο συστατικών.

Παγκοσμίως έχει καταξιωθεί στα καλύτερα μπαρ για χρήση σε κοκτέιλ, ενώ για μερακλήδες προτείνεται και η premium έκδοσή του, το Cocchi riserva la venaria reale. Αν το βρείτε, καθώς κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών!


 

Το Lustau vermut rojo θα μας δώσει ένα απολαυστικότατο Negroni.

To Lustau vermut rojo έχει ένα έντονα αρωματικό προφίλ που ευλογεί με χάρη το Νεγκρόνι σας (φωτογραφία: amazon.co.uk).

Lustau vermut rojo – 15%

Δεν έκρυψα ποτέ την αγάπη μου για το σέρι. Έχοντας πιστοποιηθεί ως sherry educator από το Consejo Regulador de Jerez εδώ και αρκετά χρόνια, είχα τη χαρά να δοκιμάσω δεκάδες εκφράσεις του μαγικού αυτού ενισχυμένου οίνου.

Το χαμηλότερο σε αλκοόλ βερμούτ της λίστας είναι ταυτόχρονα και το πιο αρωματικό, αλλά ίσως και το πιο ιδιαίτερο. Κι αυτό γιατί το Lustau vermut rojo είναι ένα γλυκό βερμούτ που ως βάση έχει το σέρι! Και για την ακρίβεια, αποτελεί μείγμα δύο διαφορετικών τύπων σέρι, δύο διαφορετικών ποικιλιών· ξηρό σέρι amontillado, ποικιλίας σταφυλιού Palomino fino, με αρώματα ξηρών καρπών και γλυκό Pedro Ximénez.

Δέκα χρόνια υπό αυτό το ιδιότυπο, ανδαλουσιάνικο σύστημα ωρίμασης, το solera και αρωματισμός με βότανα όπως φασκόμηλο, γεντιανή, αρτεμισία, αγγελική και φλούδα πορτοκαλιού, χαρίζουν στο Lustau vermut rojo ένα έντονα αρωματικό προφίλ που ευλογεί με χάρη το Νεγκρόνι σας.

Δοκιμάστε το. Σίγουρα not-your-everyday-Negroni, πλην όμως, απολαυστικότατο.


 

Το Negroni με Punt e Mes θα το απολαύσουν όσοι προτιμούν ακόμη πιο πικρά ποτά.

Punt e Mes σημαίνει «ένα και μισό» και το όνομα μαζί με τη συνταγή προέκυψαν το 1870 (φωτογραφία: tasteatlas.com).

Punt e Mes – 16%

Πολλοί ίσως αναλογιστούν το λόγο για τον οποίο δεν συμπεριέλαβα στην λίστα μου το Carpano Antica Formula, το προϊόν του πρώτου που εμφιάλωσε βερμούτ, εν έτει 1786, του Antonio Benedetto Carpano. Μπορεί το Carpano Antica Formula να είναι άκρως διαδεδομένο και αγαπητό στην Ελλάδα και στον κόσμο, πλην όμως αφενός απέχει παρασάγγας από την κλασική κατηγορία Vermouth di Torino, παρά ανήκει στο παραδοσιακό στιλ ‘’Vermouth all vaniglia’’, αφετέρου θεωρώ πως ξεχωρίζει αρκετά σε ένα Negroni και υπερισχύει αρωματικά και γευστικά.

Αντί αυτού, από την ίδια εταιρεία επέλεξα το Punt e Mes, το οποίο μπορεί κι αυτό να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα βερμούτ, όμως χαρίζει ένα γευστικό και ταιριαστό –για αυτούς που θέλουν το Negroni τους πιο πικρό- αποτέλεσμα.

Punt e Mes σημαίνει «ένα και μισό» και το όνομα μαζί με τη συνταγή προέκυψαν το 1870, όταν κάποιος πελάτης του κάβας που διατηρούσε ο Carpano ζήτησε να προσθέσουν στο βερμούτ του μισό μέρος bitter (λικέρ τύπου Campari). Το αποτέλεσμα άρεσε, το ποτό «έμεινε» και αρκετά χρόνια αργότερα εμφιαλώθηκε!

Όπως έγραψα και πιο πάνω, το Negroni με Punt e Mes θα το απολαύσουν όσοι προτιμούν ακόμη πιο πικρά ποτά.

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 αγαπημένα τζιν για σοβαρό Martini.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top