IMGL51991

Το επιχείρημα του «Vinarte» είναι διπλά τολμηρό. Πρώτον, η ιταλική κουζίνα έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα που δεν χωρούν εύκολα σε ένα μενού. Δεύτερον, το «Vinarte» βρίσκεται στις παρυφές της κλασικής déjà vu μπιφτεκούπολης της Γλυφάδας.

«Δεν υπάρχουν ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα, γρήγορα μετατρέπουν την ιταλική κουζίνα σε ελληνική» επιμένει η Fiorella, η καθηγήτρια των ιταλικών μου.

Είναι γεγονός ότι, στα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας, η pasta δεν είναι όσο πρέπει al dente, οι σάλτσες πνίγουν τα πιάτα, το τυρί καλύπτει τα πάντα, ακόμα και η ξεπερασμένη κρέμα γάλακτος συχνά διεισδύει παντού.

Book_0220

Η ιταλική πίτσα δεν ανακατεύει παρά λίγα υλικά. Και η πίτσα του «Vinarte», με μοτσαρέλα, προσούτο crudo, παρμεζάνα, τομάτα και ρόκα, σέβεται την ιστορία της.

Όμως, η Ειρήνη και ο Αντώνης, ένα ζευγάρι παθιασμένο με την Ιταλία, αποφάσισαν να ανατρέψουν αυτήν την λανθασμένη αντίληψη περί ιταλικής κουζίνας, ανοίγοντας στη Γλυφάδα το «Vinarte». Σπουδάζοντας και οι δύο στην Ιταλία, ανακάλυψαν το πάθος τους για την οινολογία που τους οδήγησε στη γνώση της ιταλικής κουζίνας.

Το επιχείρημα του «Vinarte» είναι διπλά τολμηρό. Πρώτον, η ιταλική κουζίνα έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα που δεν χωρούν εύκολα σε ένα μενού. Δεύτερον, το «Vinarte» βρίσκεται στις παρυφές της κλασικής déjà vu μπιφτεκούπολης της Γλυφάδας.

Η Ειρήνη και ο Χάρης το ρίσκαραν. Η άνετη μπάρα του «Vinarte» με τα ιταλικά κοκτέιλ κάνει αμέσως τη διαφορά στην περιοχή. Δοκιμάστε «Prosecco appassionato» με μαστίχα και πορτοκάλι και θα βγείτε αμέσως από το mood της μπιφτεκούπολης.

IMGL4942

Το «Vinarte» υπόσχεται ότι θα γευτούμε πραγματική ιταλική κουζίνα και όχι ιταλική alla greca.

Βόρειοι και Νότιοι

Έξαλλη έγινε η Fiorella, η οποία έχει γεννηθεί στην Πάντοβα, όταν κάποια στιγμή στο μάθημα της είπα ότι οι πιο διάσημες συνταγές της ιταλικής κουζίνας προέρχονται από το Νότο. Άρχισε να μου απαριθμεί δεκάδες πιάτα του Βορρά. Αυτήν τη σύγκρουση Βορρά – Νότου της Ιταλίας μπορείτε να τη ζήσετε στο «Vinarte». Η Ειρήνη και ο Χάρης μαζί με τον chef Angelo έστησαν μια πολύ ωραία γαστριμαργική παλέτα, διασχίζοντας την ιταλική μπότα από βορρά προς νότο.

Στις συνταγές των Meridionali (Νoτίων) κυριαρχούν αλεύρι, λαχανικά και λιτές γεύσεις. Στις συνταγές των Settentrionali (Βορείων) πρωταγωνιστούν το καλαμποκάλευρο, η πατάτα και τα κρεατικά με σάλτσες με διακριτές γεύσεις. Αυτήν την ενδοϊταλική διάσταση το «Vinarte» τη σέβεται.

Book_0364[1]

Διάλεξα ένα φιλέτο μόσχου με φρέσκια τοματίνια, άγρια ρόκα και σάλτσα merlot. Το φιλέτο ήταν σενιάν, ζουμερό, όπως το θέλω.

Η μοσχαρίσια battuta, τυπικό πιάτο settentrionale, ήτοι ωμό κρέας χτυπημένο με αρωματικό μπουκέτων πιπεριών και vinaigrette λεμονιού, είναι έξοχα εκτελεσμένη. Σπάνια βρίσκω battuta σε ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας και ακόμη πιο σπάνια σωστά χτυπημένη.

Οι meridionale μπρουσκέτες είναι ορθότατες, λιτές και ζουμερές. Τις κοντράρει η πιο settentrionale mousse ρικότας με κόκκινο πιπέρι, καπνιστή πέστροφα και χέλι πάνω σε φέτες πατάτας. Το συγκεκριμένο ορεκτικό κρύβει τη δύναμη της ιταλικής κουζίνας, γιατί καταφέρνει εξαιρετικούς συνδυασμούς από τα δύο γευστικά μέτωπα.

Στις συνταγές των Noτίων κυριαρχούν αλεύρι, λαχανικά και λιτές γεύσεις. Στις συνταγές των Βορείων πρωταγωνιστούν το καλαμποκάλευρο, η πατάτα και τα κρεατικά με σάλτσες. Αυτήν την ενδοϊταλική διάσταση το «Vinarte» τη σέβεται απόλυτα.

«Η πίτσα επινοήθηκε στη Νάπολη» μου επισημαίνει η Fiorella. Έφτιαξαν μια πίτσα μαργαρίτα, για να ευχαριστήσουν τη βασίλισσα της Ιταλίας Μαργαρίτα, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Νάπολη, μετά την ένωση της Ιταλίας. Έκτοτε, η πίτσα έχει βαρύνει από τα κάθε είδους υλικά που της φορτώνουν. Λάθος, η ιταλική πίτσα δεν ανακατεύει παρά λίγα υλικά. Και η πίτσα του «Vinarte», με μοτσαρέλα, προσούτο crudo, παρμεζάνα, τομάτα και ρόκα, τιμά την ιστορία της.

IMGL5204

Όλα στο καινούργιο αυτό ιταλικό εστιατόριο είναι προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Τα ζυμαρικά, κοινή αναφορά όλης της Ιταλίας, στο «Vinarte» είναι φρέσκα και όντως al dente. Κάτι που με καθησυχάζει, γιατί σημαίνει ότι ο chef παίζει σωστά με τα δευτερόλεπτα βρασμού της πάστας.

Διάλεξα ένα φιλέτο μόσχου με φρέσκια τοματίνια, άγρια ρόκα και σάλτσα merlot. Έχω πάντα τον φόβο μήπως το φιλέτο προσγειωθεί στο τραπέζι μου στεγνό. Το φιλέτο ήταν σενιάν, ζουμερό, όπως το θέλω. Ο δεύτερος φόβος μου ήταν οι νιφάδες παρμεζάνας με τις οποίες θα πασπάλιζαν το φιλέτο. Μην τυχόν και μου ερχόταν ένα στρώμα τυριού με θαμμένο από κάτω το φιλέτο. Στο «Vinarte» οι νιφάδες παρμεζάνας είναι διασκορπισμένες πάνω από το κρέας, τόσο όσο για να γαργαλίσουν τον ουρανίσκο.

Η Ειρήνη και Χάρης προσπάθησαν πολύ και στα γλυκά. Το μπισκότο αμυγδάλου, «sbrisolona» με διορθώνει η Fiorella, με mousse ρικότα και λεμόνι, ολοκληρώνει με τη δροσιά του ένα αξιόλογο ιταλικό δείπνο.

IMGL5178

Η αισιοδοξία του «Vinarte» φαίνεται και στον πολύ επιμελημένο κατάλογο κρασιών. Έχουν στήσει μια εξαιρετική οινοθήκη με ιταλικές ετικέτες που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Η Cinecittà στη Γλυφάδα

Η αισιοδοξία του «Vinarte» ότι επιτέλους στην Ελλάδα θα γευτούμε ιταλική κουζίνα και όχι ιταλική alla greca φαίνεται στον επιμελημένο κατάλογο ιταλικών κρασιών. Έχουν στήσει μια οινοθήκη (si «enoteca» Fiorella, lo so!) με ιταλικές ετικέτες που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Book_0116

Η Ειρήνη και ο Χάρης μαζί με τον chef Angelo έστησαν μια πολύ ωραία γαστριμαργική παλέτα, διασχίζοντας την ιταλική μπότα από βορρά προς νότο.

Η οινοθήκη χωρίζεται από το εστιατόριο με τεράστια γυάλινη προθήκη. Μπείτε στην inoteca και η Πένυ, πολύ καλός γνώστης των ιταλικών ποικιλιών, θα σας ξεναγήσει στις ετικέτες της ιταλικής μπότας. Η Ειρήνη και ο Χάρης διοργανώνουν και βραδιές δοκιμής κρασιών, προκειμένου να μας μυήσουν σωστά στον ιταλικό οίνο.

IMGL5042

Η μεγάλη οθόνη, κυριαρχική στον προσεγμένο χώρο του «Vinarte», προβάλλει σεκάνς από ιταλικές ταινίες και ταινίες σπαγκέτι.

Η μεγάλη οθόνη, κυριαρχική στον προσεγμένο χώρο του «Vinarte», προβάλλει σεκάνς από ιταλικές ταινίες και ταινίες σπαγγέτι. Η live μουσική που φιλοξενούν συχνά-πυκνά μιξάρει κεφάτα κλασικές με νεότερες ιταλικές νότες. Dolce Vita, Cinecittà και Patty Pravo δίνουν ένα τόνο αλεγκρίας έξω από τη μπιφτεκούπολη.

//Vinarte: Τρίτη – Κυριακή ανοικτά από τις 18.00, Μαραγκού 18, Γλυφάδα. Τηλ. 210-8941511, email: [email protected] www.vinarte.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Το opening της χρονιάς λέγεται “Cookoovaya” κι είναι το εγχείρημα 5 κορυφαίων σεφ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top