Ήταν το καλύτερο burger αλυσίδας. (Φωτογραφία: eatthis.com).

Τι γεύση έχει ένα burger; Αυτή που επιλέγεις, θα πει κανείς. Τι άρωμα έχει; Εκείνο των υλικών του, μπορείς να προσθέσεις. Κι όμως, τα Wendy’s έχουν τη γεύση και το άρωμα των καλύτερών μας χρόνων. Τότε που για να κατέβεις στο κέντρο της Αθήνας, νεανίας ων, έπρεπε να δώσεις ομηρική μάχη με τους δικούς σου κι αν το κατάφερνες το πρώτο που έκανες ήταν να κατέβεις στο Σύνταγμα, στο τέλος της Σταδίου. Ναι, εκεί που βρίσκονταν τα θρυλικά Wendy’s. Εκεί που είναι τώρα η μπουτίκ του… Hermès (!).

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το επίσης θρυλικό κατάστημα στη Γλυφάδα που ήταν τόπος συνάντησης όλων των νέων των Νοτίων Προαστίων. Και της Κηφισιάς. Έκτοτε, όμως το χάος. Η αγαπημένη μας αλυσίδα μπέργκερ αποχώρησε από την Ελλάδα (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα να μείνει κολοβή η εφηβική μας όρεξη. Ήταν το 2002 οπότε και αποχώρησαν από τη χώρα μας. Υποστολή σημαίας λέγεται αυτό.

Ο Γιώργος Νίκας, γιος του γνωστού αλλαντοποιού, είχε τη φαεινή ιδέα να τα φέρει στη χώρα μας.

Για την ιστορία, τα Wendy’s άνοιξαν πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1969 και ήταν μια ιδέα του Dave Thomas. Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας fast food Wendy’s έγινε στο Κολόμπους της πολιτείας του Οχάιο στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, που οφείλει το όνομά της σε μια από τις κόρες του ιδιοκτήτη, έγινε γνωστή αρχικά για τα τετράγωνα μπιφτέκια της, ενώ το μήνυμα στο λογότυπό της είναι «Old Fashioned Hamburgers». Αν ήταν Old Fashioned; Σε σχέση με τις άλλες αλυσίδες, ναι.

Στην Ελλάδα ήρθαν είκοσι χρόνια μετά, το 1989. Ο Γιώργος Νίκας, γιος του γνωστού αλλαντοποιού, είχε τη φαεινή ιδέα να τα φέρει στη χώρα μας. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην Κηφισιά και ακολούθησε η Γλυφάδα και το Σύνταγμα.

Το πρώτο Wendy’s άνοιξε στις ΗΠΑ το 1969 (Φωτογραφία: livekindly.co).

Πρέπει να δούμε την πλήρη εικόνα για να καταλάβουμε γιατί τα Werndy’s έσκασαν σαν βόμβα στα μέρη μας. Εκείνα τα χρόνια η κουλτούρα των burger ήταν ελάχιστη έως μηδενική στην Ελλάδα. Μέχρι το σουβλάκι και το τοστ φτάναμε.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το bacon mushroom melt burger;

Και έρχονται τα Wendy’s και μας μαθαίνουν στο τετράγωνο μπιφτέκι που ήταν κρέας κανονικό και όχι μια πλαστικοποιημένη «χλαπάτσα». Που μας μαθαίνουν το double cheese και τις ψητές πατάτες. Αυτό, όμως, που έκανε θραύση εκείνη την περίοδο ήταν το bacon mushroom melt burger. Μια έκρηξη γεύσης μέσα στο στόμα σου που δεν είχες λόγια να την περιγράψεις, με τον ανώριμο εφηβικό σου ουρανίσκο. Ηταν ένα burger που δεν βγήκε ποτέ από τον κατάλογο κι ας είχε συνήθειο η «μαμά» εταιρία να τον αλλάζει κάθε έξι μήνες.

Για το «μπλοκάρισμα» των Wendy’s σε Ελλάδα και Ευρώπη ευθύνεται αυτός ο κύριος, ο ο Albert Van der Hoek (Φωτογραφία: thrillist.com).

Μια άλλη σημαντική καινοτομία (τι καινοτομία, μιλάμε για το θαύμα των θαυμάτων) ήταν οι πατάτες τηγανητές βαφτισμένες στο λιωμένο cheddar. Πρέπει, εκείνα τα χρόνια, να καταναλώθηκαν τόνοι από δαύτες. Ύστερα προστέθηκε και το bacon στην εξίσωση και το όλο έγινε μια ρουκέτα γεύσης.

Το κατάστημα των Wendy’s στην Κηφισιά.

Αν θα πρέπει να κατηγορήσουμε κάποιον, αυτός είναι ο Albert Van der Hoek, ο ιδιοκτήτης του ολλανδικού Wendy’s που διαθέτει μόνο δύο πάγκους για όρθιους.

Και ξαφνικά όλα αυτά χάθηκαν από προσώπου γης. Για χρόνια υποθέταμε ότι επειδή είμαστε μικρή χώρα, περιφερειακή αγορά, δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ. Άλλωστε και τα Mc Donald’s δεν έχουν το σουξέ που είχαν. Κι όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα Wendy’s δεν φρενάρουν την επιστροφή τους επειδή είδαν πως η επένδυση στη χώρα μας ήταν ατελέσφορη. Υπάρχει άλλος λόγος.

Γιατί να μην μπορούμε να τα έχουμε όλα αυτά ξανά;

Ένα λιλιπούτειο fish and chips, από μία επαρχιακή πόλη της Ολλανδίας, το Goes, κατάφερε να κατοχυρώσει το όνομα Wendy’s σε νεκρό χρόνο – όταν τα αμερικάνικα Wendy’s είχαν αναδιπλωθεί και είχαν αποχωρήσει από την Ευρώπη – με αποτέλεσμα η επιστροφή να βρίσκει σε τοίχο.

Μπορεί η κατοχύρωση του ονόματος να έγινε στις Κάτω Χώρες, αλλά έχει ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αμερικανική Wendy’s έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στα ολλανδικά δικαστήρια την τελευταία εικοσαετία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μία δίκη.

Αν θα πρέπει να «κατηγορήσουμε» κάποιον, αυτός είναι ο Albert Van der Hoek, ο ιδιοκτήτης του ολλανδικού Wendy’s που διαθέτει μόνο δύο πάγκους για όρθιους. Ο ίδιος δηλώνει ακόμη και σήμερα άγνοια για την ύπαρξη της συνώνυμης αλυσίδας burger η οποία είχε ανοίξει ένα κατάστημα και στο Ρότερνταμ, το οποίο όμως δεν μακροημέρευσε.

Για την Wendy’s η επιστροφή στην Ευρώπη είναι κομβικής σημασίας καθώς βλέπει αλυσίδες όπως τα Burger King να εξαπλώνονται δυναμικά στην Γηραιά ήπειρο. Εχουν πέσει, όμως, στον τοίχο του Van der Hoek που δεν κάνει πίσω ούτε μέτρο και ανθίσταται σθεναρά. Το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια μαζική διαδήλωση έξω από το κατάστημά του ζητώντας του να βάλει νερό στην… μπίρα που πίνει μπας και φιλοτιμηθεί να μας αφήσει να απολαύσουμε ξανά το αγαπημένο μας Bacon Mushroom Melt για να νιώσουμε ξανά έφηβοι.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι κρασί πίνουμε με ένα ζουμερό burger; Οδηγίες χρήσεως.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top