Με ή χωρίς πολλά χρήματα μην ξεχάσετε να τσουγκρίσετε για το καλό (φωτογραφία: Ανδρέας Σουχής για το Andro).

Ο τόπος έχει ήδη αρχίσει να κατακλύζεται από χριστουγεννιάτικο πνεύμα και έχουν αρχίσει σιγά σιγά οι προγραμματισμοί. Πού θα κάνουμε Χριστούγεννα, σε ποιο wine bar  θα πάμε το μεσημέρι της παραμονής, τι θα φορέσουμε, τι δώρα θα πάρουμε στους αγαπημένους μας και τα σχετικά. Παράλληλα, όλες οι κάβες έχουν βάλει τα καλά τους και μπορείτε να βρείτε παντού προτάσεις για το εορταστικό τραπέζι.

Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να μη φτιάξω και εγώ ένα κείμενο με αντίστοιχες προτάσεις, αλλά να πρωτοτυπίσω και να σας φτιάξω δυο φοβερά εορταστικά σκηνικά για δυο διαφορετικά budget, ένα πιο οικονομικό και ένα “ας τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα”. Για πάμε!

Ξεκινάμε με λαχταριστή σαλάτα πράσινη με σπανάκι, λόλα, ρόδι, blue cheese και ξηρούς καρπούς, φωλίτσες σφολιάτας με brie.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της χαράς, που εύκολα παρασυρόμαστε όμως και ξοδεύουμε πολλά. Επίσης σκεφτείτε πως τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια ημέρα και πως τα εορταστικά καλέσματα θα λάβουν χώρα αρκετές φορές. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε γίνεται όλα τα τραπέζια να έχουν το κοστολόγιο του Μπράβο Ρούλα, τις χρυσές εκείνες εποχές (btw είχα κατέβει και εγώ εκείνη τη μεγάλη λευκή σκάλα και τραγουδούσα κάλαντα με την Γαρμπή, αλλά αυτό είναι μια εντελώς άλλη ιστορία που ίσως σας διηγηθώ μιαν άλλη φορά).

To οικονομικό σενάριο

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε να περιορίσουμε τα περιττά έξοδα, ιδίως στην εποχή που ζούμε. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως δε θα γιορτάσουμε κιόλας και μάλιστα με στυλ. Το μενού μπορεί να δείχνει έξτρα γκράντε και χωρίς να έχετε δώσει ένα νεφρό. Ας ξεκινήσουμε με τα ορεκτικά.

Μπορείτε να φτιάξετε καναπεδάκια με τυρί κρέμα αρωματισμένο με μοσχολέμονο και πέστροφα καπνιστή και ροζ πιπέρι. Προσφέρουμε στους καλεσμένους ένα ποτήρι Prosecco που μπορείτε να βρείτε σε τιμές κάτω των 10 ευρώ ή ένα ποτήρι Ακακίες ροζέ sparkling για πιο ελληνικό στοιχείο.

Καθόμαστε στο τραπέζι και ξεκινάμε με τα ορεκτικά. Λαχταριστή σαλάτα πράσινη με σπανάκι, λόλα, ρόδι, blue cheese και ξηρούς καρπούς, φωλίτσες σφολιάτας με brie και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και gratin γλυκοπατάτας με γραβιέρα. Τι πίνουμε; Ξεκινάμε σιγά σιγά την παρέλαση των κρασιών και αρχινάμε με ένα πληθωρικό λευκό ή ένα ροζέ με χαρακτήρα.

Tο Chardonnay Ροές Οινοτρόπαι έχει όσο βαρέλι χρειάζεται και τραγανή οξύτητα και λεμονάτο φρούτο (και ασύλληπτη τιμή).

Βασικό πιάτο μπορεί να είναι χοιρινός λαιμός, με αρκετό σκόρδο, που θα σιγοψηθεί στο φούρνο με baby πατάτες. Βάλτε δίπλα του το  Merlot του Αργυρίου ή τη Rioja Crianza Cune.

χοιρινό λαιμό, με αρκετό σκόρδο, που θα σιγοψηθεί στο φούρνο με baby πατάτες

Στην περίπτωση που θέλετε λευκό, σας προτείνω το Chardonnay Ροές Οινοτρόπαι. Έχει όσο βαρέλι χρειάζεται και τραγανή οξύτητα και λεμονάτο φρούτο (και ασύλληπτη τιμή) που μπορεί άνετα να συνοδεύσει σχεδόν όλα τα πιάτα του τραπεζιού, σε περίπτωση που θέλετε να μην ανοίξετε πολλά και διαφορετικά κρασιά (που δε θέλετε).

Αν πάλι πάτε σε ροζέ τότε δοκιμάστε το Marqués de Cáceres Rioja rosado αν σας αρέσουν τα φρουτώδη και ελαφριά ροζέ ή το Route Gris του Τρουπή αν σας αρέσουν οι πιο περιπετειώδης και έντονες γεύσεις. Και τα δυο είναι τέλεια στην κατηγορία του το καθένα και σε εξαιρετική τιμή (είπαμε είμαστε σε budget).

Δοκιμάστε το Marqués de Cáceres Rioja rosado αν σας αρέσουν τα φρουτώδη και ελαφριά ροζέ.

Προχωράμε στο κύριο πιάτο και εδώ σας δίνω πάλι δυο επιλογές, κλασικές και πολύ αγαπημένες. Επιλογή πρώτη: κοτόπουλο με μπέικον και κάστανα στο φούρνο. Μην ξινίζετε τα μούτρα γιατί αν το κάνετε όπως σας πω θα πάθετε μεγάλη πλάκα. Το βασικότερο τρικ είναι να φτιάξετε ένα αρωματικό βούτυρο με φασκόμηλο, εστραγκόν, ξύσμα πορτοκάλι, μουστάρδα dijon, πιπέρι και ψιλοκομμένο μπέικον.

Ο Όψιμος Τρύγος του Παπαργυρίου, το οποίο είναι ένα σταθερά υπέροχο και πεντανόστιμο Μοσχάτο, ταιριάζει με πορτοκαλόπιτα.

Αυτό το μαγικό βούτυρο βάζετε προσεκτικά κάτω από την πέτσα κ αλείφετε και εξωτερικά. Στην κοιλιά του πουλερικού βάζετε κάστανα και πορτοκαλόφουδες. Το βάζετε στο ταψί με πατάτες, κάστανα, λίγο μπέικον ακόμα και προς το τέλος σκορπάτε και λίγες σταφίδες. Το ζουμί το οποίο θα μπει στο ταψί έχει διάφορα εορταστικά όπως πορτοκάλι, brandy, μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο, γλυκό κρασί, ζωμό κότας, μέλι και τα λοιπά.

Το Αλσατικό Pinot Gris του Camille Braun είναι ό,τι χρειάζεστε.

Η δεύτερη επιλογή αποτελείται από χοιρινό λαιμό, με αρκετό σκόρδο, που θα σιγοψηθεί στο φούρνο με baby πατάτες και ένα παρόμοιο ζουμί με το παραπάνω. Εγώ βάζω πάντα και λίγο αστεροειδή γλυκάνισο και λίγη μαρμελάδα βερίκοκο, του πάει. Όταν και τα δυο θα έχουν γίνει λουκουμάκια θα ανοίξετε ένα μαλακό και φρουτώδες κόκκινο όπως το Merlot του Αργυρίου ή τη Rioja Crianza Cune.

Με μια περιποιημένη πορτοκαλόπιτα με παγωτό ή άντε λίγο Panettonne, το κρασί που θα σερβίρετε είναι ο Όψιμος Τρύγος του Παπαργυρίου.

Αν πάλι θέλετε να πιείτε λευκό τότε ένα Αλσατικό Pinot Gris είναι ό,τι χρειάζεστε. Εγώ λατρεύω αυτό του Camille Braun. Και φτάνουμε στο γλυκό. Τώρα εδώ μπορούν να παίξουν πολλές επιλογές αλλά θα συνεχίσω κλασικά, με μια περιποιημένη πορτοκαλόπιτα με παγωτό ή άντε λίγο Panettonne. Το κρασί που θα σερβίρετε είναι ο Όψιμος Τρύγος του Παπαργυρίου, το οποίο είναι ένα σταθερά υπέροχο και πεντανόστιμο Μοσχάτο, σε τιμή πολύ μικρή για την ποιότητα του.

Σαμπάνια Dom Perignon; Αν το μπάτζετ σας το αντέχει, τότε ναι!

Ξεκινάμε με τα κεράσματα της αρχής και φυσικά σερβίρουμε blinis με σολομό Carpier από το Fine Foods, ξινή κρέμα και χαβιάρι Thesauri.

To ακριβό σενάριο

Πάμε τώρα για το άλλο σενάριο, αυτό το γνωστό το “τα λεφτά τρώγονται ζεστά όπως τα κουλούρια”, που λέει και ο πατέρας μου! Δεν ξέρω για σας εγώ είμαι πιο πολύ στη λογική “ζούμε τις γιορτές με το οικονομικό σενάριο, αλλά Πρωτοχρονιά του δίνουμε και καταλαβαίνει.”

Φέρτε τα χαβιάρια, τα foie gras, τις Βουργουνδίες και όλα τα σχετικά. Ξεκινάμε με τα κεράσματα της αρχής λοιπόν και φυσικά σερβίρουμε blinis με σολομό Carpier από το Fine Foods (δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε), ξινή κρέμα και χαβιάρι Thesauri.

Η μανιταρόσουπα με φρέσκια τρούφα αξίζει να συνοδευτεί μ’ ένα ποτήρι Saint-Aubin Hubert Lamy.

Φυσικά και πίνουμε σαμπάνια, Dom Perignon, Selosse, Ruinart Blanc de Blancs, pick your medicine που λέμε και στο χωριό μου. Ακούω μια φωνή εκεί στο βάθος που φωνάζει “ώπα ώπα”. Ώπα λέμε στα μπουζούκια οπότε και αλλάζω ελαφρώς το σκηνικό. Λεπτοκομμένα φετάκια αυγοτάραχο του Τρικαλινού, με ένα καβουρδισμένο κουκουνάρι σε κάθε φετάκι και από κρασί πάμε σε Louis Roederer Collection ή Καρανίκα Cuvee Prestige.

Με λεπτοκομμένα φετάκια αυγοτάραχο του Τρικαλινού κι ένα καβουρδισμένο κουκουνάρι σε κάθε φετάκι ταιριάζει το Καρανίκα Cuvee Prestige.

Μετά προχωράμε στο τραπέζι. Ξεκινάμε με μανιταρόσουπα με φρέσκια τρούφα και φυσικά ένα ποτήρι Saint-Aubin Hubert Lamy (επιλέξτε το classification που σας ταιριάζει, είναι όλα υπέροχα). Συνεχίζουμε με σαλάτα με ψητά παντζάρια, ρόκα, gorgonzola, καρύδια και λάδι σκόρδου ή μια με αντίβ, αχλάδι, καραμελωμένα πεκάν και ροκφόρ. Φυσικά στο τραπέζι παίζουν παράλληλα κάποια τυριά και πατέ με foie gras ή συκωτάκια γενικά.

Το γιορτινό Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr.

Η ψητή χήνα με κάστανα και αποξηραμένα κράνα φωνάζει από μακρυά ότι θέλει… Βουργουνδία.

Σε κάθε περίπτωση θα πρότεινα ένα Riesling Kabinett όπως το Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr ή αυτό του Robert Weil (που είναι και ξαδέρφια). Αποκλείεται να σας πέρασε από το μυαλό πως θα κάναμε γιορτές χωρίς Riesling, μωράκια! Πάμε σε κυρίως και συνοδευτικό. Για πολύ πολύ grande καταστάσεις προτείνω μοσχαράκι Wellington με σάλτσα κόκκινου κρασιού και πατάτες dauphinoise.

Για πολύ πολύ grande καταστάσεις φτιάξτε μοσχαράκι Wellington με σάλτσα κόκκινου κρασιού και πατάτες dauphinoise. Οσο για κρασί, το Αυτόριζο του Θωμιόπουλου.

Το κρασί για αυτό το πιάτο μπορεί να είναι ένα γήινο Pinot Noir, με τονισμένη οξύτητα αλλά εναλλακτικά σας προτείνω ένα Αυτόριζο του Θυμιόπουλου ή έναν Παλιοκαλιά του Δαλαμάρα (είπαμε παιδιά, το ζούμε). Η άλλη επιλογή είναι ψητή χήνα με κάστανα και αποξηραμένα κράνα, συνοδευόμενη από gratin κουνουπιδιού. Φωνάζει από μακρυά Βουργουνδία το πράγμα οπότε επιλέξτε μια του Grivot (για να σας μπει σίγουρα καλά η χρονιά) ή εναλλακτικά ένα ζουμερό και κομψό Nebbiolo από το Langhe αλλά μεγάλου παραγωγού όπως ο Aldo Conterno, o Giacomo Conterno ή ο Giuseppe Rinaldi.

Η ψητή χήνα με κάστανα, αποξηραμένα κράνα και gratin κουνουπιδιού ταιριάζει με ένα ζουμερό και κομψό Nebbiolo από το Langhe.

Πάρτε ένα μπούτι αγριογούρουνο σε μπουκιές και μαγειρέψετε το για αρκετές ώρες σε χαμηλή φωτιά. Ταιριάξτε το με ένα παλαιωμένο Bordeaux από το Medoc ή μια Ribera del Duero.

Επειδή, μετά από δυο χρόνια, η σχέση μας έχει πάει σε άλλο επίπεδο και ξέρω τα γούστα σας, αντιλαμβάνομαι πως αρκετοί θέλετε να βγάλετε τα “μεγάλα όπλα” και τα παραπάνω κρασιά σας φαίνονται κάπως ελαφριά. Πότε σας χάλασα χατήρι για να το κάνω τώρα; Οπότε πάρτε ένα μπούτι αγριογούρουνο σε μπουκιές ή όπως προτιμάτε και αφού το μαρινάρετε ένα βράδυ σε κρασί και βότανα μαγειρέψετε το για αρκετές ώρες σε χαμηλή φωτιά, με το ίδιο κρασί, κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα αποξηραμένα.

Για κλείσιμο επιλέξτε μια τούρτα  mont blanc με κάστανο, με Samos Anthemis Solera.

Φτιάξτε και έναν ωραίο πουρέ σελινόριζας και σερβίρετε από πάνω το κρέας με την πλούσια σάλτσα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να βγάλετε ένα παλαιωμένο Bordeaux από το Medoc ή μια Ribera del Duero, άντε και ένα Amarone, που θα δέσουν με τις εντάσεις, το φρούτο και τα αρώματα του πιάτου. Για κλείσιμο επιλέξτε μια τούρτα  mont blanc με κάστανο, με Samos Anthemis Solera ή μια πάβλοβα με κόκκινα φρούτα με Brachetto d’Acqui ή Icewine από Cabernet Franc.

Αυτά είναι τα δικά μου δυο ιδανικά σενάρια για ρεβεγιόν και λοιπά καλέσματα, εσείς όμως μπορείτε να τα μπλέξετε όπως επιθυμείτε φυσικά και να σκηνοθετήσετε το δικό σας ιδανικό σενάριο. Το σημαντικότερο είναι να περιλαμβάνει ανθρώπους που αγαπάτε και χαρά!

Καλές γιορτές!

 

Διαβάστε ακόμα: Μια exclusive γευσιγνωσία. Κορυφαία ελληνικά κρασιά, στην καρδιά του Λονδίνου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top