Μην το παίξετε ειδήμονας, αν δεν ξέρετε από κρασιά. Θα την πατήσετε.

Τι κρασί να πάρω στο πρώτο ραντεβού είναι η ατάκα που με ρωτάνε όλοι οι άντρες φίλοι μου συχνά πυκνά οπότε αποφάσισα να φτιάξω ένα θέμα που να έχει όλες τις απαντήσεις που ψάχνετε κι εσείς. Μην πείτε ότι δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ, θα πείτε ψέματα, ιδίως αν πρόκειται για πρώτο ραντεβού με κάποιο πρόσωπο που δεν γνωρίζετε και τόσο (εσείς οι περιπετειώδεις τα κάνετε αυτά, εγώ όχι).

Όταν δεν γνωρίζουμε πολλά για τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι μας είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψουμε τα γούστα του. Αν του αρέσει η οξύτητα, οι τανίνες, τα έντονα αρώματα, το λευκό ή το κόκκινο κρασί για παράδειγμα. Όσο κι αν σας φαίνεται ασήμαντο να διαλέξετε το σωστό κρασί να ξέρετε πως δεν είναι (έχουμε ερωτευτεί τους χειρότερους γιατί απλά διάλεξαν το σωστό κρασί, όχι εγώ μια φίλη μου).

Αν διαλέξετε την φτηνότερη ετικέτα στον κατάλογο, η απόφασή σας θα φανεί κάπως «φτηνή» και με έλλειψη φαντασίας.

Το κρασί είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο τραπέζι (με δεδομένο πως έχετε πάει για φαγητό) και αυτό που σπάει τον πάγο. Πίνετε μια γουλιά, χαλαρώνετε και το συζητάτε λίγο: «σου αρέσει, πώς σου φαίνεται, έχεις πάει Σαντορίνη» και άλλα τέτοια. Πέραν από αυτό όμως το κρασί, σε μένα τουλάχιστον, δείχνει και άλλα πράγματα. Αν και επαγγελματίας του χώρου, στα ραντεβού μου επιλέγω να μην κοιτάζω καν τη λίστα και όταν πάει να με ρωτήσει τι θέλω να πιω η απάντηση είναι πάντα «surprise me».

Έχει πάντα σημασία τι διαλέγει γιατί δείχνει κατά πόσο μπορεί και με «διαβάζει» ή αν με ξέρει λίγο (τώρα με τα social δεν το λες και δύσκολο), αν έχει παρατηρήσει τις λεπτομέρειες και φυσικά αν τις θυμάται. Όλα αυτά μεταφράζονται σε καθαρό ενδιαφέρον αλλά και σε μια διάθεση «θέλω να σου κάνω τα χατίρια» που όσο να πείτε περνάει.

Και φτάνουμε στο παρασύνθημα: πώς διαλέγω κρασί; Τα σενάρια είναι δυο. Στο πρώτο έχουμε την κλασική περίπτωση όπου διαλέγετε το κρασί ενώ δεν έχετε και μεγάλη ιδέα για τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι σας. Μπορείτε βεβαίως αρχικά να ρωτήσετε τι προτιμά, λευκό, κόκκινο ή ροζέ. Με αυτό σαν γνώμονα προχωράτε στην επιλογή της φιάλης αποφεύγοντας τρία λάθη. Το πρώτο είναι να διαλέξετε την φτηνότερη ετικέτα στον κατάλογο. Δείχνει κάπως «φτηνό» και έλλειψη φαντασίας.

Αν ξέρετε κάποια πράγματα για το πρόσωπο που θέλετε να κερδίσετε ερωτικά, θα βοηθήσει αρκετά για να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί.

Το δεύτερο είναι να διαλέξετε την ακριβότερη ετικέτα στον κατάλογο. Δείχνει νεοπλουτίστικα εφετζίδικο, μια κάποια άγνοια για το αντικείμενο και πάλι έλλειψη φαντασίας. Τρίτον, αποφύγετε να διαλέξετε την πιο γνωστή ετικέτα που βλέπετε στη λίστα, προτιμήστε μια πιο ψαγμένη (που να γνωρίζετε όμως, δεν είναι για να ρισκάρουμε) που θα δείξει πως ίσως έχετε μια τριβή παραπάνω με το κρασί και πως έχετε άποψη και προσωπικότητα. Μεγάλη προσοχή εδώ: είπαμε να δείξετε πως σκαμπάζετε 2-3 πράγματα όχι να παριστάνετε τον ξερόλα – wine snob, το έχετε χάσει το τρένο.

Έπειτα προτιμήστε μια φιάλη που να μπορεί να σηκώσει κουβέντα. Κρασί ίσον ταξίδια οπότε διαλέξτε ένα κρασί από κάπου που έχετε πάει ή που θέλετε να πάτε και κάντε κουβέντα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο hot και ενδιαφέρον από έναν άνθρωπο που έχει όρεξη και διάθεση να γυρίσει τον κόσμο, να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς, να ανοίξει το μυαλό του. Στο ζουμί τώρα, καλό είναι να αποφύγετε τα πολύ έντονα κρασιά στο πρώτο ραντεβού.

Αν διαλέξετε την ακριβότερη ετικέτα στον κατάλογο, η απόφασή σας θα δείχνει νεοπλουτίστικα εφετζίδικη.

Προτιμήστε ένα Αγιωργίτικο, ένα Merlot, ένα Pinot Noir από τα κόκκινα και όχι μια Καμπερνεδούμπα από τη Νάπα που θα έχει τσίτα τα γκάζια. Βέβαια εδώ να πω πως το λευκό είναι ίσως πιο safe επιλογή. Αποφύγετε και εδώ τα πολύ έντονα κρασιά όπως ένα εκρηκτικό Gewurz ή ένα πολύ πλούσιο Chardonnay Νέου Κόσμου.

Θα πρότεινα Pinot Gris, Βιδιανό, Viognier, Sauvignon blanc ή Riesling (αν δεν του/της αρέσει το Riesling μπορείτε και να φύγετε από το ραντεβού, δεν παίζουνε με αυτά). Να τονίσω εδώ πως παίζει ρόλο και το φαγητό που θα φάτε και φυσικά δεν είναι «ντροπή» να ρωτήσετε το sommelier αντιθέτως δείχνει πως δε μασάτε και έχετε αυτοπεποίθηση και όχι κόμπλεξ (you wanna look sexy, right?).

Στο δεύτερο σενάριο που ξέρετε δυο πράγματα για το αντικείμενο του πόθου όπως πώς πίνει τον καφέ του ή αν αγαπά τα straight whiskey πάμε σε πιο βατά θέματα. Αν βάζει αρκετή ζάχαρη στον καφέ οι πιθανότητες να εντυπωσιαστεί από μια κοφτερή Σαντορίνη ή ένα φρέσκο και στιβαρό Ξινόμαυρο είναι μάλλον λίγες. Αν πάλι πίνει τον καφέ μαύρο και σκέτο τότε ναι πηγαίνετε καρφί για Cab και Ξινόμαυρα. Το ίδιο και αν πίνει το ποτό του σκέτο.

Σημαίνει πως προτιμά τις πιο έντονες γεύσεις και δε… μασάει. Δεν τα λέω εγώ αυτά, το αθάνατο Wspc στο πρώτο μόλις επίπεδο (για να ξέρετε). Επίσης στην περίπτωση που το αντικείμενο του πόθου σας είναι θηλυκό σας βάζω και στοίχημα πως αν το κρασί έχει μέσα λουλούδια θα της αρέσει ΑΛΛΑ μην πάτε στα προφανή όπως Μαλαγουζιά, Gewurz, Μοσχάτο. Θέλουμε σοφιστικέ λουλουδικό από Sancerre, Condrieu, Mosel, Νότιους Ροδανούς, Barolo, Cabernet Franc, Ξινόμαυρο νέας σχολής και φυσικά από Βουργουνδία (there’s nothing sexier that Burgundy).

Λίγο πριν κλείσω αυτό το hot (διπλής) θέμα έχω να πω τα εξής. Το στερεότυπο ο άντρας πρέπει να διαλέξει το κρασί είναι λίγο ξεπερασμένο. Ξέρω πολλά κορίτσια εκεί έξω που θα εντυπωσιαζόντουσαν αν ο παρτενέρ τους πρόσφερε τη λίστα και τους έλεγε «μήπως θες να διαλέξεις εσύ; Θα ήθελα να μάθω τι σου αρέσει». Επίσης, ναι τα κορίτσια ξέρουν από κρασί και μάλιστα πολύ, τα έχουμε ξαναπεί. Α και φυσικά το κρασί δεν έχει φύλο, θυμάστε το άρθρο «ποιο ημίγλυκο ροζέ αγόρι μου;» σωστά;

Αν σας κοιτάξει μ’αυτό το βλέμμα της Wine Vixen του Andro, Εύας Μαρκάκη, τότε έχετε πετύχει το σωστό κρασί.

Bonus tip 1

Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν πλέον τις λίστες τους online. Μπορείτε να κλέψετε λίγο και να ρίξετε μια ματιά από πριν.

Bonus tip 2

Αν το έχετε λίγο παραπάνω με το κρασί και έχετε πάει κάπου που παίζει το BYOB μπορείτε σίγουρα να εντυπωσιάσετε με μια σπάνια φιάλη από τη συλλογή σας (ή και όχι). Από προσωπική εμπειρία σας λέω ότι αυτό μετράει πολύ, κάνει το κορίτσι ή το αγόρι να νιώθει μοναδικό και σημαντικό (γκολ από τα αποδυτήρια κυρίες και κύριοι) ιδίως αν πείτε και το story του κρασιού. Αν για παράδειγμα στο πρώτο ραντεβού φέρει κάποιος Riesling του Robert Weil (στο κορίτσι που λατρεύει τα Riesling) ή το Castillo Ygay του 2010 (στο κορίτσι που ψοφάει για ιστορίες και παραμύθια) ή έναν Παλιοκαλιά του 2011 (στο κορίτσι που αν ήταν κρασί θα ήταν Ξινόμαυρο), πόσο να αντισταθεί κι αυτό το κορίτσι; Δεν είναι δα κι από σίδερο.

Αν επιμένει να δοκιμάσει από το ποτήρι σας εν καιρώ Covid περιμένει σίγουρα φιλί στο τέλος της βραδιάς, κοινώς το ραντεβού πέτυχε!

Bonus tip 3

Αν το ραντεβού πάει καλά πάρτε το φελλό από το κρασί διακριτικά. Μετά από λίγο καιρό, μετά από κανένα μήνα ίσως, βγάλτε το φελλό από την τσέπη (τύπου τυχαία) και πείτε «κοίτα από το πρώτο κρασί που ήπιαμε μαζί, πως βρέθηκε εδώ, μάλλον θα ήξερα πως θα ήταν σημαδιακό και τον κράτησα». Βάζω και υπογραφή βιξενική πως θα πέσει σαν το σύκο.

Bonus tip 4

Αν επιμένει να δοκιμάσει από το ποτήρι σας εν καιρώ Covid περιμένει σίγουρα φιλί στο τέλος της βραδιάς, κοινώς το ραντεβού πέτυχε!

Υ.Γ. Να «φοράτε» πάντα σε όλα τα ραντεβού το χαμόγελο και την προσωπικότητα σας με έναν cool τρόπο (άντε και ωραία παπούτσια). Αυτό δε βγαίνει ποτέ από τη μόδα και αρέσει σε όλους.

 

//Ευχαριστούμε το wine-bar Oinoscent (Βουλής 45-47, 21 0322 9374) για τη φιλοξενία. 

 

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα πορτοκαλί κρασιά;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top