Το κρασί τραβάει την όρεξη. Μπρουσκέτες, τυριά, αλλαντικά και άλλα χρειώδη θα κάνουν στον αγαπημένο μας οίνο πολύ καλή παρέα (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Τα μαζέματα στο σπίτι με φίλους και κρασί είναι ίσως η καλύτερη συνήθεια που μας άφησαν οι καραντίνες και τώρα το καλοκαίρι όσο να πεις έχουν την τιμητική τους τα μπαλκόνια, οι βεράντες και οι κήποι που μας κάνουν να ταξιδεύουμε νοερά και να νομίζουμε πως έχουμε φύγει σε κάποιο νησί. Οκ το κρασί είναι εύκολη υπόθεση, έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε τις αγαπημένες ετικέτες και τις διατηρείτε στην κατάλληλη θερμοκρασία. Όλοι ξέρουν όμως πως κρασί χωρίς φαγητό είναι μισή απόλαυση οπότε θα σας προτείνω τα πιο εύκολα, ελαφριά και σούπερ πεντανόστιμα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό: τι έχει συνήθως μέσα το ψυγείο μου (και αρκετών sommelier). Επειδή ποτέ δεν ξέρω πότε θα χτυπήσει η πόρτα ή πότε θα γυρίσω αργά ή κουρασμένη και θα πεινάω ή θα θέλω να απολαύσω ένα ποτήρι κρασί, το ψυγείο μου έχει πάντα κάποιες λιχουδιές που στήνουν εύκολα και γρήγορα επικά μεζεδάκια.

Καλό είναι να έχετε βαζάκια με μουστάρδα Dijon, pesto, chutney, ψητές πιπεριές, ελιές ή αγκιναράκια σε λάδι, για μια γρήγορη σάλτσα ή μπρουσκέτα.

Eννοείται πως τα αλλαντικά είναι στην πρωτοκαθεδρία (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Αρχικά έχω πάντα κάποιο σκληρό τυρί (που συντηρείται καλύτερα και μπορεί να μπει από πλατό μέχρι σαλάτες κι ζυμαρικά) όπως η παρμεζάνα ή μια παλαιωμένη Gouda. Έπειτα έχω πάντα βαζάκια με μουστάρδα Dijon, pesto, chutney, ψητές πιπεριές, ελιές ή αγκιναράκια σε λάδι, για μια γρήγορη σάλτσα ή μπρουσκέτα.

Τέλος έχω πάντα μια συσκευασία bresaola, prosciutto ή jamon (iberico κατά προτίμηση) αλλά και burrata (κάποια στιγμή θα εκδώσω ένα βιβλίο με συνταγές μόνο για burrata) γιατί μπορούν να καταναλωθούν και σκέτα αλλά και ως μέρος κάποιου antipasti. Εκτός ψυγείου παίζουν πάντα κριτσίνια, κράκερς, τορτίγιες και posh συσκευασίες τόνου όπως οι La Cala του Albert Adria ή αυτές της Αλοννήσου.  Θα σας δείξω λοιπόν πώς με αυτά τα υλικά και κανένα δυο έξτρα, ίσως, μπορείτε να κάνετε θαύματα.

Για αρωματικά και φρουτώδη λευκά κρασιά ιδανικό πιάτο είναι τα ψητά βερίκοκα ή νεκταρίνια με gorgonzola και ρόκα.

Πάντα υπάρχει τρόπος να φτιάξεις κάτι εύκολο, αλλά και ευφάνταστο για να το συνοδεύσεις με το κρασί σου (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Ξεκινάμε με τα συνοδευτικά για αρωματικά και φρουτώδη λευκά κρασιά όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Μονεμβασιά, Viognier, Βιδιανό και Riesling. Υπάρχουν δυο φανταστικά πιατάκια που εντυπωσιάζουν και ταιριάζουν μοναδικά με αυτά τα κρασιά. Το πρώτο είναι ψητά βερίκοκα ή νεκταρίνια με gorgonzola και ρόκα. Η διαδικασία είναι παν-απλή: τα χωρίζουμε στη μέση, βγάζουμε το κουκούτσι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ελάχιστη καστανή ζάχαρη, αν τα φρούτα μας δεν είναι πολύ γλυκά.

Μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν βάζουμε από μια κουταλιά gorgonzola (ιδανικά picante) στο κάθε ένα και ψήνουμε άλλα 5 λεπτά. Αφού τα βγάλουμε ρίχνουμε λίγο ανθόμελο και σερβίρουμε με ρόκα, βαλσάμικο, ελαιόλαδο και αμύγδαλα. Το δεύτερο ανήκει στις αγαπημένες μου συνταγές με burrata (που έχω κλέψει από το Materia Prima). Πρόκειται για burrata με ψητά σταφύλια, ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλατίσετε ελαφρώς τα σταφύλια και να τα ψήσετε για λίγα λεπτά στο φούρνο. Τον ανθό αλατιού στο σερβίρισμά μην το λυπηθείτε και αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγο βαλσάμικο.

Με τα πιο στιβαρά λευκά επιλέξτε μπαλάκια φέτας με κάποιο κρεμώδες τυρί, περάστε τα από μαύρο σουσάμι και σερβίρετε με ντοματίνια, κριτσίνια και ελιές.

Προχωράμε σε πιο στιβαρά λευκά όπως Ασύρτικο, Ρομπόλα, Carricante, Vermentino, Σαββατιανό, Chenin Blanc και Chardonnay. Και εδώ θα σας προτείνω 2 εκλεκτά εδέσματα και πολύ δροσερά. Θυμάστε που σας έλεγα για τόνο πιο πάνω; Λοιπόν, φρυγανίζετε ψωμί (σικάλεως ιδανικά) απλώνετε πάνω μια αφράτη ταραμοσαλάτα (σας έχω πει σε παλαιότερο άρθρο για τη δική μου «μαγιονέζα ταραμά) ή λίγη aioli και ακουμπάτε πάνω κομμάτια τόνου, φετούλες αγγουράκι τουρσί ή κάπαρη, φυλλαράκια άνηθου και ξύσμα λεμονιού (εγώ στάζω και δυο σταγόνες χυμό στο ψάρι).

Αν είστε του καυτερού του πάνε και δυο σταγόνες chili oil. Με τα ίδια σχεδόν συστατικά, αντικαθιστώντας το ψωμί με πέννες και βάζοντας μαγιονέζα και κρεμμυδάκι φρέσκο, κάνετε και ωραιότατη μακαρονοσαλάτα. Το άλλο είναι να φτιάξετε μπαλάκια φέτας με κάποιο κρεμώδες τυρί, να τα περάσετε από μαύρο σουσάμι και να τα σερβίρετε με ντοματίνια, κριτσίνια και ελιές. Πιο εύκολο πεθαίνεις. Αν παίξει λίγο βαρέλι το πράγμα αλλάζει.

Μπεργκεράκια με κρασί; Ε, ναι (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Η αγαπημένη μου μπρουσκέτα με μαϊντανοσαλάτα Σύρου, μανιτάρια σωτέ και φλούδες Σαν Μιχάλη μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολα και πιο…τεμπέλικα αν αναμίξετε πέστο βασιλικού, τυρί κρέμα, ξύσμα λεμόνι και μαϊντανό (αντί για την χειροποίητη μαϊντανοσαλάτα) και από πάνω βάλετε ψητά πλευρώτους (που γίνονται τσακ μπαμ στο φούρνο και δεν ψήνεστε πάνω από τηγάνια). Στη θέση του Σαν Μιχάλη βάζετε όποιο τυρί έχετε από γραβιέρα μέχρι παρμεζάνα.

Μια καλή επιλογή μεζέ για τα παλ ροζέ είναι η πίτσα της ακαμάτρας.

Περνάμε στα ροζέ και ιδανικά σε παλ ροζέ από Ξινόμαυρο, Grenache, Syrah και Μοσχοφίλερο. Για τα Ξινομαυρίσια ροζέ μου έρχεται πάντα στο νου η θεϊκή pannacotta από πρέντζα και ψητά ντοματίνια της Αργυρώς Κουτσού. Αχ αλήθεια αυτό το πιάτο έχει γεύση από νησιώτικο ηλιοβασίλεμα. Επειδή δεν έχω το ταλέντο της Αργυρώς όμως, το «κλέβω» λίγο και κάνω μια παραλλαγή.

Ψήνω τα ντοματίνια, με αλάτι, πιπέρι και καστανή ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια (την κάνω μόνη μου στο σπίτι είτε βάζοντας ένα λουβί βανίλιας Μαδαγασκάρης ή αδειάζοντας μια βανίλια στο βάζο με τη ζάχαρη). Το μυστικό είναι να ψηθούν σε μέτρια θερμοκρασία για να μελώσουν, να αποξηραθούν ελαφρά και να μην καούν. Όπως είναι ζεστά, τα ρίχνω πάνω από burrata ή βουβαλίσια mozzarella μαζί με φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Απαραίτητο συνοδευτικό το προζυμένιο ψωμί.

Η άλλη επιλογή μεζέ είναι η πίτσα της ακαμάτρας. Παίρνουμε τις τορτίγιες από πάνω και τις χρησιμοποιούμε για βάση πίτσας. Η σάλτσα είναι το μυστικό: λίγος πελτές ή τριμμένη τομάτα ανακατεμένη με πέστο βασιλικού ή εναλλακτικά πέστο λιαστής τομάτας, με έξτρα πιπέρι, ρίγανη και μυρωδικά. Από πάνω σκορπάτε ό,τι τυριά και αλλαντικά θέλετε και ψήνετε μέχρι να λιώσουν. Εμένα οι δυο αγαπημένοι μου συνδυασμοί είναι mozzarella, prosciutto, ρόκα (το prosciutto πάντα ωμό) και κασέρι, ντοματίνια, ελιές, πιπεριά και σαλάμι Μιλάνου.

Πιτούλες με λάδι και διάφορες αλοιφές. Πολύ καλή και εύκολη λύση (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Με τα κόκκινα κρασιά του καλοκαιριού ταιριάζουν οι μπρουσκέτες με μοσχαρίσιο παστράμι.

Κλείνουμε με τα κόκκινα του καλοκαιριού από φρέσκο Αγιωργίτικο, Λημνιώνα, Λιάτικο, Bonarda, Barbera ή Pinot Noir. Υπάρχει ένα ταπεινό πιατάκι που είναι το αγαπημένο του φίλου μου του Βασίλη, που όλη μέρα να είμαι κλεισμένη στην κουζίνα και να μαγειρεύω, εκείνος προτιμά το πιάτο με τη bresaola, το οποίο μιμείται λίγο το carpaccio.

Απλώνω τις φέτες του αλλαντικού σε μια πιατέλα βάζω από πάνω μπόλικη ρόκα και φλούδες παρμεζάνας και περιχύνω με μια σάλτσα με μουστάρδα Dijon, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μια στάλα είτε λάδι τρούφας είτε πάστα τρούφας (ό,τι έχετε). Μετά υπάρχουν οι μπρουσκέτες με μοσχαρίσιο παστράμι κάποιο chutney τομάτας, κρεμμυδιού ή πιπεριάς και κρεμώδες τυρί τύπου τσαλαφούτι ή ricotta. Για τελείωμα κάνω γκράντε έξοδο με μανιτάρια γεμιστά. Προτιμήστε τα μεγάλα, τύπου Portobello, ψήστε τα για κανένα δεκάλεπτο σκέτα και έπειτα βάλτε τους από πάνω μια μαρμελάδα κρεμμύδι (αν έχετε), brie (ιδανικά με τρούφα) και ψήστε μέχρι να λιώσει. Δεν περιγράφω άλλο.

ΥΓ Δεν ξεχνάμε ποτέ τα τυριά και τα αλλαντικά που μπορούν εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσουν ένα όμορφο πλατό που θα συνοδεύσει ευχάριστα το κρασί αλλά και την παρέα.

 

Διαβάστε ακόμα: Pizza και κρασί. Μια ναπολιτάνικη ιστορία αγάπης.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top