Η Wine Vixen του Andro, Εύα Μαρκάκη, ντυμένη για βραδινή περίσταση, μελετάει ποιο κρασί θα πάρει για δώρο.

Μιας και φέτος δεν έχουμε lockdown (ακόμα) και όλο και κάπου θα πάμε, το φλέγον ζήτημα είναι ένα: τι πάμε στο σπίτι που μας κάλεσαν; Κανείς δε θέλει να προσφέρει, πόσο μάλλον να παραλαμβάνει, τετριμμένα δώρα που βρωμάνε τυπικούρα.

Τα πρώτα δυο πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ποιος και πού σας καλεί. Αν γνωρίζετε καλά τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα μπορείτε να πάτε κάποιο κρασί ή απόσταγμα που ξέρετε εκ των προτέρων πως θα του αρέσει. Εδώ θα πω κάτι που αφορά εμένα και μπορεί να μη συμφωνείτε απόλυτα, αλλά θα το πω: Όχι άλλες ανθοδέσμες στα καλέσματα!

Δίνετε ένα σωρό λεφτά για να φανεί μπουγιάρικο το λουλουδικό και επί της ουσίας δεν έχει καμία χρησιμότητα, απλά πετιέται μετά από λίγες μέρες. Κρίμα δεν είναι; Τώρα στην περίπτωση της γλάστρας αλλάζει λίγο το πράγμα γιατί είναι κάτι που θα μείνει (ίσως). Βέβαια πριν την αγοράσετε την ορχιδέα αναρωτηθείτε λίγο «το έχει με τα λουλούδια ή έχει ξεράνει και κάκτο (όπως εγώ)». Αν δε μπορείτε να απαντήσετε με βεβαιότητα θετικά, πάμε παρακάτω…

Για την πρωτοχρονιά μεγάλο φαβορί είναι και η σαμπάνια αλλά μην αγοράσετε την πιο συνηθισμένη.

Στη σαμπάνια δεν έχει νόημα να προσφέρετε απλά την πιο γνωστή ετικέτα. Δείχνει έλλειψη φαντασίας και πως δεν ασχοληθήκατε αρκετά. Αντίθετα η Morel που φέρνουν τα Cellier ανήκει σε μια low profile οικογένεια παραγωγών καμπανίτη, 5ης γενιάς, με μπόλικο μεράκι.

Κεφάλαιο κρασί: το πιο χρήσιμο δώρο και με άπειρες επιλογές σε στυλ και τιμή. Το κρασί είναι κάτι που ποτέ δεν πάει χαμένο, ιδίως αυτές τις μέρες που το αλκοόλ ρέει άφθονο. Και εδώ παίζει η λογική «ξέρω τον οικοδεσπότη και ξέρω πάνω κάτω τι πίνει». Για παράδειγμα αν πίνει αρωματικά λευκά προσφέρετε ένα Viognier, ένα Gewurztraminer ή ένα Riesling (μην πάτε Μαλαγουζιά, σίγουρα θα έχει πιει μια θάλασσα από δαύτες).

Αν πάλι ο οικοδεσπότης προτιμά τα πλούσια κόκκινα, τότε ένα Syrah ή ένα Bordeaux αποτελούν σίγουρες επιλογές. Αν δεν γνωρίζετε καθόλου τον οικοδεσπότη μη σκάτε, υπάρχει λύση. Πάμε σε κρασιά που συνήθως αρέσουν σε όλους όπως νεοκοσμίτικα Cabernet ή Malbec, ήπια βαρελάτα Chardonnay, αλσατικά Pinot Gris και φυσικά ροζέ Προβηγκίες.

Επίσης, αν έχετε το θάρρος, ρωτήστε τι θα περιλαμβάνει το μενού και πόσα άτομα θα είστε. Με αυτές τις πληροφορίες πάτε στην κάβα της καρδιάς σας και ζητάτε να σας προτείνουν το ανάλογο κρασί για το μενού και το βαλάντιο σας και παίρνετε 2 ή και παραπάνω φιάλες. Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτό το δώρο να μην εκτιμηθεί, σας το υπογράφω.

Η Εύα Μαρκάκη μας προτρέπει να ρωτήσουμε σε μια κάβα τι μας ταιριάζει για την περίσταση.

Για την πρωτοχρονιά μεγάλο φαβορί είναι και η σαμπάνια βεβαίως, αλλά αν ανοιχτεί με γλυκά και panettone τότε πάρτε μια demi sec και όχι brut. Τι να αποφύγετε; Την πιο γνωστή ετικέτα που μπορεί να βρεθεί ακόμα και στο περίπτερο. Δείχνει έλλειψη φαντασίας και πως δεν ασχοληθήκατε αρκετά. Εμπιστευτείτε το sommelier και ποντάρετε σε κάτι λίγο πιο ψαγμένο. Τέλος, όχι, το πιο ακριβό δεν είναι πάντα και το πιο καλό.

Αυτή η λίγο νεοπλουτίστικη άποψη έχει ξεθωριάσει εδώ και χρόνια. Αν πάτε σε κάβα, ο άνθρωπος που είναι εκεί θα γνωρίζει 1-2 πράγματα παραπάνω οπότε μη ντραπείτε να ρωτήσετε για να πάρετε το καλύτερο δυνατό. Παράλληλα, ακόμα και χωρίς καθοδήγηση μπορείτε να βρείτε πλέον τα πάντα στο Internet (η πληροφορία είναι δύναμη).

Ενα καλό ουίσκι αποτελεί safe επιλογή αλλά εγώ θα πρότεινα φέτος να ποντάρετε σε ελληνικά αποστάγματα.

Thesauri. Το αξιόλογο Ελληνικό χαβιάρι συνιστά και ένα πρωτότυπο δώρο.

Δε θέλετε κρασί; Κανένα πρόβλημα. Ναι, σίγουρα ένα καλό ουίσκι αποτελεί safe επιλογή αλλά εγώ θα πρότεινα φέτος να ποντάρετε σε ελληνικά αποστάγματα: Ένα Puro του Καραθάνου, ένα Hefebrand Lost Lake Distillery, ένα Cigar Methexis, ένα Απόσταγμα Οίνου του Παρπαρούση ή ακόμα κι ένα Αγιονέρι του Τσιλιλή (μαζί με λίγο αυγοτάραχο) είναι υπέροχα δώρα για να πάτε σε δείπνο, γεύμα, πάρτι ή ακόμα και σε βραδιά πόκερ. Τα έχει πει καλύτερα από μένα ο Μότσος, μελετήστε το άρθρο του πριν αποφασίσετε.

Αν επιμένετε στο «γλυκό», τότε ποντάρετε σε εκλεκτά σοκολατάκια.

Μην πάτε γλυκά εκτός κι αν σας ζητηθεί. Ο λόγος είναι πολύ απλός: όλοι πάνε γλυκά και επί της ουσίας τιγκάρει το ψυγείο και όσο και να φάτε δεν τελειώνουν. Άρα πάλι πεταμένα λεφτά. Αν επιμένετε στο «γλυκό» τότε ποντάρετε σε εκλεκτά σοκολατάκια (που ταιριάζουν και με τα παραπάνω αποστάγματα και έχουν και μεγαλύτερο χρόνο ζωής).

Εγώ για παράδειγμα λιώνω σα κουβερτούρα σε bain marie για τα σοκολατάκια και τις τρούφες του Αριστοτέλη από το The Dark Side of Chocolate. Για τους πιο κλασσικούς υπάρχει πάντα και το Αριστοκρατικόν. Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι και τα Pandoro (αφού υπάρχει Pandoro γιατί να φάμε panettone αδέρφια;). Προσφέρεται και για μεταποίηση: bread pudding από άλλο πλανήτη.

Οι οικοδεσπότες θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα αν τους πάτε χαβιάρι, αυγοτάραχο ή foie gras.

Ελληνικό αυγοτάραχο Trikalinos. Για να πασπαλίσετε με πρωτοτυπία το δώρο σας.

Κλείνοντας έχω και μια πρόταση για τολμηρούς. Εκλεκτά δώρα για τα τραπέζια θα είναι πάντα και τα εκλεκτά εδέσματα (αν το επιτρέπει το πορτοφόλι σας) που γνωρίζετε πως ο παραλήπτης θα εκτιμήσει (μην είναι vegan ας πούμε) όπως λίγο ελληνικό χαβιάρι Thesauri, το περίφημο αυγοτάραχο Τρικαλινός ή κάποιο foie gras από το Περιγκόρ της Γαλλίας. Σίγουρα αυτό θα είναι κάτι που δεν θα έχει σκεφτεί κανείς άλλος οπότε με βεβαιότητα θα ξεχωρίσετε. Και μιας και μιλάμε για εκλεκτά δώρα, γιατί όχι κάποια πούρα για φινάλε; Τρελό plot twist, κυρίες και κύριοι!

 

//Ευχαριστούμε το wine bar Oinoscent (Βουλής 45-47,  21 0322 9374) για τη φιλοξενία της φωτογράφησης. 

 

Διαβάστε ακόμα: Η Εύα Μαρκάκη προτείνει 21 κρασιά για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να αποχαιρετήσουμε το 2021.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top