Ρετσίνα Sparkling του Νικολού. Ναι, έχει μπουρμπουλήθρες.

Η Καθαρά Δευτέρα έρχεται και το βιξενάκι σας είναι εδώ με πολλές ιδέες για οινικά (και όχι μόνο) ταιριάσματα (καθότι μερακλού από κούνια). Είναι η μέρα που τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους οπότε βγάλτε από το συντηρητή σας mineral λευκά και φίνα ροζέ και πάμε.

Όσο ετοιμάζω βαλίτσες για την ηλιόλουστη Ελλαδίτσα σκέφτομαι όλες τις επικές μακαρελειάδες που έχω ζήσει τέτοιες μέρες και δε βλέπω την ώρα να πατήσω το ποδαράκι μου στην εξωτική Νέα Πέραμο. Τι περιλαμβάνει το μενού;

Ξεκινάμε με τα βασικά κοινώς λαγάνα, ταραμοσαλάτα (χωρίς ψωμί και κρεμμύδι, σα μους) και τηγανητές λιχουδιές όπως καλαμαράκια και γαριδάκι. Τα γκρουπάρω μαζί για ευνόητους λόγους που έχω ξαναπεί, η ταραμοσαλάτα είναι για βουτιές όχι με ψωμί αλλά με καλαμάρι και γαρίδα (μόνο για μυημένους).

Κυδώνια, γυαλιστερές, φούσκες, καλόγνωμες και μύδια ταιριάζουν φουλ με Ασύρτικα και ιδανικές με Σαντορίνες.

Και τώρα έρχεται το κρασί: ρετσίνα! Θέλετε κλασική, θέλετε μοντέρνα, θέλετε φυσική, θέλετε με μπουρμπουλήθρες; Από όλα έχει ο μπαξές! Αν θέλετε κλασική τότε σας προτείνω την Ρετσίνα Άωτον, αν θέλετε μοντέρνα δοκιμάστε το Pitys Ritinitis του Τρουπή ή το Pine Forest του Γκίκα, αν θέλετε φυσική τη Ρετσίνα Natur του Τετράμυθου και από μπουρμπουλήθρες τη Ρετσίνα Sparkling του Νικολού.

Το Pine Forest του Γκίκα.

Αν πάλι είστε πιο τολμηροί τότε μπορείτε να αναζητήσετε το Yomatari του Λίγα, μια πολύ πληθωρική και φυσική ρετσίνα από Ασύρτικο. Γίνεται να λείπουν τα όστρακα; Όχι βέβαια! Κυδώνια, γυαλιστερές, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια (ότι είστε αρκετά τυχεροί να βρείτε και σίγουροι για την προέλευση και τη φρεσκάδα τους). Εδώ πάμε με φουλ Ασύρτικα και ιδανικά Σαντορίνες.

Όποια και να διαλέξετε δε θα απογοητευτείτε αλλά εγώ θα διάλεγα για τη σημερινή μέρα τη Σαντορίνη Enalia του Γαβαλά, που σάρωσε και στο Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης. Προχωράμε με ντολμαδάκια γιαλαντζί, οσπριοσαλάτες με μπόλικα μυρωδικά και ίσως σε κάποια χορτόπιτα (ανάλογα την περιοχή που θα κάνετε κούλουμα).

Aν θέλετε Μαλαγουζιά που να έχει οξύτητα και βοτανικό χαρακτήρα, τότε επιλέξτε αυτή από Navitas.

Εγώ λατρεύω να πίνω Μαλαγουζιά με αυτά τα πιάτα και συγκεκριμένα Μαλαγουζιά ψυχρού κλίματος, με οξύτητα και βοτανικό χαρακτήρα όπως αυτή από Navitas αλλά και το Terre Pres du Soleil από το Οινοποιείο Γκιρλέμη. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό θα πήγαινα σε ένα αυστριακό Gruner Veltliner. Τελειώσαμε με τα ορεκτικά και τα ψιλικοκό και πάμε σε πιο πληθωρικά πιάτα.

Eνα βαρελάτο Chardonnay όπως ο Μαρμαριάς του Τσέλεπου.

Chardonnay με ψητό χταπόδι ή μια φίνα Ραψάνη για το χταπόδι κρασάτο.

Χταπόδι ψητό παρέα με φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια (κάποιοι συνδυασμοί είναι κλασικοί για κάποιο λόγο) ή πιο μαμαδίστικο χταπόδι κρασάτο με πατατούλα τηγανητή. Στην πρώτη περίπτωση θα επέλεγα ένα βαρελάτο Chardonnay όπως ο Μαρμαριάς του Τσέλεπου ή εναλλακτικά ένα Pouilly Fuisse όπως αυτό του Albert Bichot ή για κάτι πιο εξωτικό, το Chardonnay Q Zuccardi.

To εξωτικό Chardonnay Q Zuccardi.

Στη δεύτερη θα πήγαινα σε μια Γουμένισσα Τάτση ή σε μια φίνα Ραψάνη όπως το Terra Petra του Θυμιόπουλου. Για την κλασική γαριδομακαρονάδα (ή καραβιδομακαρονάδα) οι επιλογές είναι δυο: ροζέ – Rock’n’roll- Ρετσίνα από Ξινόμαυρο (η Ρόζα του Κεχρή) ή φίνα ροζέ Προβηγκίας (Chateau Minuty και Miraval) ή ένα ιδιαίτερο ροζέ Sancerre.

Τα τουρσιά είναι ζόρικο ταίριασμα για κρασί λόγω οξύτητας και ξυδιού. Τα τσίπουρα όπως δε μασάνε μια.

Πάμε και στην εναλλακτική. Τι εννοώ; Μα φυσικά την περίπτωση να μη θέλετε να πιείτε κρασί αλλά κάποιο απόσταγμα (τσίπουρο αγάπες μου)! Σαν πρόεδρος του κινήματος Όχι πάγο στο τσίπουρο, δε θα μπορούσα να μη σας πω τα αγαπημένα μου ταιριάσματα με/και αποστάγματα. Αρχίζουμε με ταραμά, αλλά πιο στιβαρό, με ψωμί και κρεμμύδι, παραδοσιακό (προς θεού μη βάζετε πατάτα στον ταραμά γιατί γίνεται σα στόκος για πλακάκια) αλλά και με τουρσιά κάθε είδους.

To τσίπουρο Πειρίθοον, από Μοσχάτο Τυρνάβου μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και έχει αρκετά στρογγυλό και φρουτώδες στόμα.

Το αγαπημένο μου είναι το τουρσί μελιτζανάκι (πικάντικο και σκορδάτο, όπως το έκανε η γιαγιά μου). Τα τουρσιά είναι ζόρικο ταίριασμα για κρασί λόγω οξύτητας και ξυδιού. Τα τσίπουρα όπως δε μασάνε μια. Για αρχή λοιπόν ξεκινάμε με ένα τσίπουρο Πειρίθοον, από Μοσχάτο Τυρνάβου που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και έχει αρκετά στρογγυλό και φρουτώδες στόμα. Πάμε και στα κυδώνια, αυστηρά ωμά, με μια στάλα λεμόνι και μια σταγόνα ταμπάσκο (μόνο για μερακλήδες).

Μυδοπίλαφο με μπόλικο άνηθο και λεμονάκι; Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωράμε σε ένα πιο αυστηρό και κρυστάλλινο απόσταγμα.

Αν είστε αρκετά τυχεροί, εκτός από κυδώνια, μπορείτε να βρείτε και αχινό. Σερβιρισμένο με φρυγανισμένη λαγάνα, λεμόνι και φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ο πιο κολασμένος μεζές, φουλ στο ιώδιο και για τους μύστες, το viagra της θάλασσας. Αν τα ωμά δεν είναι το φετίχ σας, σας πάω στα σίγουρα: μυδοπίλαφο με μπόλικο άνηθο και λεμονάκι. Σε αυτές τις περιπτώσεις προχωράμε σε ένα πιο αυστηρό και κρυστάλλινο απόσταγμα.

To βοτανικό και mineral O/Purist.

Ιδανικοί παρτενέρ το μοναδικό, βοτανικό και mineral O/Purist και το Απόσταγμα Μαλαγουζιάς από το Δεκαράκι. Έρχεται και το ξυδάτο χταποδάκι με μπόλικη ρίγανη και στο πλάι φάβα με καπαρόφυλλα και  κρεμμυδάκι, οι ψητές καραβίδες και οι γαρίδες στο τηγάνι (εδώ κολλάει και μια σκορδαλιά ή μια alioli με σκόρδο). Και τώρα βγαίνουν τα μεγάλα όπλα. Hefebrand του Lost Lake, ένα πολύ ιδιαίτερο και γήινο απόσταγμα από οινολάσπες κρασιού, με απίθανη πολυπλοκότητα (ίσως το πιο αγαπημένο μου από όλα). Πάμε και για κλείσιμο με σουπιές γιαχνί ή στιφάδο (χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι για τους πιο κλασικούς) και σε μια τσικουδιά αποκάλυψη, την τσικουδιά N35 από Syrah, με πικάντικη αίσθηση και νότες κόκκινων φρούτων.

To τσίπουρο Puro του Καραθάνου.

Κλείστε το δείπνο σας γλυκά με ένα Vinsanto ή με ένα παλαιωμένο τσίπουρο.

Το τέλος αυτής της ημέρας περιλαμβάνει χαλβά (είναι ίσως η μόνη μέρα που οι χαλβάδες όχι μόνο επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται). Δοκιμάστε Αργουδέλη, Κοσμίδη ή ότι άλλο ποιοτικό και χειροποίητο μπορείτε να βρείτε. Ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές. Κλείστε το δείπνο σας γλυκά με ένα Vinsanto ή με ένα παλαιωμένο τσίπουρο. Ιδανικό το Vinsanto του 2004 Χατζηδάκη που κυκλοφορεί και φυσικά το λατρεμένο τσίπουρο Puro του Καραθάνου (πιάστε και ένα Romeo y Julieta No2 και γίναμε).

ΥΓ: φυσικά και μπορείτε να πιείτε τσίπουρο με γλυκάνισο ή ούζο, δεν τα συμπεριέλαβα γιατί απλά εγώ δε μπορώ να πιω ούτε γουλιά από αυτά και το ξέρετε πια, πάντα γράφω αυτά που μου αρέσουν χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος!

 

Διαβάστε ακόμα: Βιξενικό λεξικό οίνου. Μάθε μπαλίτσα από την Wine Vixen.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top