Ποια είναι η αιτία που κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να για να αποκτήσει ένα τέτοιο κρασί; (Nicolas Poussin, The Triumph of Pan)

Η αυξημένη ποιότητα, ό,τι και αν σημαίνει αυτή, δεν μπορεί να ερμηνεύσει την υπέρμετρη αυτή τιμή. Ακόμη, η φήμη ενός προϊόντος ή η σπανιότητα που προκύπτει δεν είναι ικανές να δικαιολογήσουν μια τόσο μεγάλη αύξηση τιμής για ένα τόσο απλό προϊόν γεωργικής προέλευσης.

Τέλος, η αυξημένη ζήτηση ενός περιορισμένου αριθμού φιαλών αφήνει αναπάντητο το λόγο της αυξημένης επιθυμίας. Ποια είναι λοιπόν η αιτία που κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να για να αποκτήσει ένα τέτοιο κρασί;

Για την κλασική σκέψη, η αξία προκύπτει μέσα από τη διαδικασία ανταλλαγής. Δημιουργία αξίας σημαίνει να θυσιάσουμε αγαθά που έχουμε στην κατοχή μας για να τα ανταλλάξουμε με άλλα. Με αυτή την οπτική δεν υπάρχει δίκαιη τιμή.

Μια άλλη ερμηνεία θα βασιζόταν στο γεγονός ότι το κρασί έχει τον κοινωνικό ρόλο και την ικανότητα να εκφράσει την πολυτέλεια που μπορεί να αποκτηθεί με τον πλούτο.

Εάν η εργασία είναι το πραγματικό μέρος της ανταλλάξιμης αξίας ενός εμπορεύματος τότε θα ήταν πολύ εύκολο να ορίσουμε την αξία μιας φιάλης κρασιού. Θα αρκούσε (Ricardo) η άθροιση των επί μέρους ωρών εργασίας που χρειάστηκε για να γίνει κάθε τι που συμμετείχε στην παραγωγική διαδικασία. Η αξία αναπαριστά την εργασία και όχι το αντικείμενο της επιθυμίας.

Η αξία, σύμφωνα με τον Marx προκύπτει από τον καταμερισμό της αφηρημένης γενικής κοινωνικής εργασίας των ατομικών εργασιών. Τα πράγματα αποκτούν αξία γιατί υπάρχει η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Το ίδιο πρόβλημα, της αξίας των προϊόντων, έχουν προσπαθήσει να λύσουν και οι νεότεροι θεωρητικοί του μαρξισμού (Bettelheim), για μια αταξική κοινωνία όπου τα μέσα παράγωγης θα ανήκαν σε όλους.

Μια οικονομική ερμηνεία θα ήταν να θεωρήσουμε ότι κάποια κρασιά καταφέρνουν να συσσωρεύσουν και να ενσωματώσουν κατά αφηρημένο τρόπο την πλεονάζουσα αξία χιλιάδων αποτυχημένων προσπαθειών και δοκιμών για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Σε αυτό το μάλλον αναπάντητο ερώτημα, μια άλλη ερμηνεία θα βασιζόταν στο γεγονός ότι το κρασί έχει τον κοινωνικό ρόλο και την ικανότητα να εκφράσει την πολυτέλεια που μπορεί να αποκτηθεί με τον πλούτο. Από τη σκοπιά του πλούτου, το κρασί είναι αυτό που αναδεικνύει τη μεγάλη αξία της πολυτέλειας (Grastin) και ερμηνεύει το παράδοξο της υπεράξιας του. Ως τρόφιμο και ταυτόχρονα ευφραντικό μπορεί να εξαλείψει τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και χρησιμότητας – καλού γούστου και απόλαυσης.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα Top 5+1 στέκια για να ζήσεις την αληθινή Σαμοθράκη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top