10+1 ελληνικά κρασιά που είναι και οικονομικά και διασκεδαστικά.

Καλοκαιράκι, εξοχικό, φιλικά bbq, μεγάλα τραπεζώματα τον 15αύγουστο, κιβώτιο για την παραλία και άλλα τέτοια σχετικά και πολύ πιθανά σενάρια αποζητούν καλό κρασί αλλά με προσιτή τιμή. Έψαξα και βρήκα 10 ελληνικά κρασιά με κάτω από 10 ευρώ για να φτιάξετε ένα κιβώτιο «σωτηρίας» για κάθε περίσταση και με την σκέψη πως είναι στιγμές που θες να ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί χωρίς να το πολυσκεφτείς (τόσο από άποψη τιμής όσο και από άποψη στυλ).

Σας μάζεψα λοιπόν 10 κρασιά και ένα bonus για να ανοίγετε χωρίς πολλή σκέψη αλλά με πολλή ευχαρίστηση.

Εδώ έχουμε απουσία βαρελιού και φρέσκα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λευκό τριαντάφυλλο, κίτρο και περγαμόντο.

1. Φουντής Λευκός (9.90€)

Δεν ξέρω αν λείπω τόσο πολύ από την Ελλάδα άλλα έτριψα τα μάτια μου όταν είδα πως μπορώ να αγοράσω μια φιάλη Ξινόμαυρο blanc de noir από αυτό το οινοποιείο (που η ποιότητά του δε χρειάζεται συστάσεις) με αυτά τα λεφτά. Αν αγαπάτε τον Τρυγία τους, όπως εγώ, καταλαβαίνετε γιατί ενθουσιάστηκα τόσο. Εδώ έχουμε απουσία βαρελιού και φρέσκα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λευκό τριαντάφυλλο, κίτρο και περγαμόντο. Ντολμαδάκια και πιπεριές γεμιστές (με ρύζι, μόνο και πάντα) θα το αγαπήσουν παράφορα.

ίναι το ιδανικό κρασί για να πιείτε σόλο χαζεύοντας τον ορίζοντα και βουτώντας τα πόδια σας στη θάλασσα.

2. Κυδωνίτσα Ζαχαριάς (9.00€)

Βρίσκεστε στην παραλία και νιώθετε μια δίψα ή χτυπάει ξαφνικά η πόρτα. Μην το σκέφτεστε πολύ, η Κυδωνίτσα του Ζαχαριά είναι εδώ για σας, ντελικάτη, ελαφριά και αρωματική όσο πρέπει. Είναι το ιδανικό κρασί για να πιείτε σόλο χαζεύοντας τον ορίζοντα και βουτώντας τα πόδια σας στη θάλασσα ή για να προσφέρετε στην «ξαφνική» παρέα μαζί με “γλυκά” τυριά, σταφύλια και κριτσίνια.

Έχει φωτεινό ροζέ χρώμα και αρώματα φράουλας, κερασιού, γκρέιπφρουτ, τριαντάφυλλου και γιασεμιού.

3. Φτέρη ροζέ Τρουπής (8.40€)

Ναι ναι το ξέρω, το καλοκαίρι σας πιάνει μια τρέλα με τα ροζέ (δεν κρίνω, απλά λέω) οπότε και ροζέ έχει ο μπαξές μας. Η Φτέρη ροζέ αποτελείται από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, έχει φωτεινό ροζέ χρώμα και αρώματα φράουλας, κερασιού, γκρέιπφρουτ, τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Είναι ότι πρέπει για τα λαδερά του καλοκαιριού ή τις ζουμερές τοματοσαλάτες συνοδεία τυριού (φέτα, mozzarella, τσαλαφούτι, ξινομυζήθρα κτλ).

Ένα «ταπεινό», μα καθόλου ευκαταφρόνητο, Σαββατιανό σε μια πολύ δελεαστική βερσιόν, με μέτριο προς ελαφρύ σώμα, τραγανή οξύτητα, ροδάκινο και αχλάδι.

4. Σαββατιανό wild Κτήμα Μουσών (7.70€)

Στον ελεύθερο μου χρόνο θα ήθελα να μπορώ να μπω για λίγο στο μυαλό της ομάδας του Κτήματος Μουσών και να δω πως τους έρχονται αυτές οι ιδέες και κάνουν τέτοια κρασιά (και σε τέτοιες τιμές). Εδώ έχουμε το «ταπεινό», μα καθόλου ευκαταφρόνητο, Σαββατιανό σε μια πολύ δελεαστική βερσιόν, με μέτριο προς ελαφρύ σώμα, τραγανή οξύτητα, ροδάκινο και αχλάδι. Θα το έβλεπα άνετα δίπλα σε prosciutto με πεπόνι ή και κολοκυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού.

Η ρετσίνα είναι ένας μοναδικός χαμαιλέοντας για την ελληνική κουζίνα εφόσον καταφέρνει και φέρνει βόλτα πολλά και διαφορετικά πιάτα.

5. Ρετσίνα Σχινόπευκο Μάρκου (8.60€)

Φέτος το Πάσχα έτυχε να δοκιμάσω μια αρκετά παλιά φιάλη (του 2017) από Σχινόπευκο και ενώ πέφτανε τα στοιχήματα για το πόσο θα έχει πεθάνει το κρασί πήγαμε όλοι κουβά γιατί το κρασί κρατιόταν ακόμα σε εξαιρετική φόρμα. Είναι σταθερά μια από τις ρετσίνες που αγαπώ γιατί συνδυάζει πλούσιο, ζουμερό φρούτο, δροσιστική οξύτητα και τα βοτανικά αρώματα του ρετσινιού. Ειλικρινά η ρετσίνα είναι ένας μοναδικός χαμαιλέοντας για την ελληνική κουζίνα εφόσον καταφέρνει και φέρνει βόλτα πολλά και διαφορετικά πιάτα. Από καλαμαράκι τηγανητό με ταραμά, μέχρι γαύρο μαρινάτο με σκόρδο και παϊδάκια αρνίσια. Α και επί της ευκαιρίας, να τους πούμε εκεί στο Wine Enthusiast ότι η χωριάτικη δεν πάει με Viognier αλλά με ρετσίνα και Σαββατιανό, ναι; Ναι!

Αγιωργίτικο με μια τζούρα Μαυροδάφνη και 6 μήνες βαρέλι, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ένα κρασί με ζωντανό κόκκινο φρούτο, αποξηραμένα βότανα, διακριτικά μπαχάρια και κακάο, με μέτριο σώμα και φίνες τανίνες.

6. Παρπαρούσης Οινάρι (9.20€)

Υπήρχε μια εποχή που κάθε φορά που βρισκόμουν με τον αγαπημένο μου φίλο, τον Βασιλάκη,  είτε σπίτι μου είτε στο Heteroclito ήθελε να πιούμε Οινάρι. Το λάτρευε αυτό το κρασί (και νομίζω δεν έχει αλλάξει αυτό ακόμα), έτσι το αγάπησα κι εγώ πολύ. Πέραν από το συναισθηματικό του πράγματος όμως, το Οινάρι τα έχει όλα και συμφέρει. Αγιωργίτικο με μια τζούρα Μαυροδάφνη και 6 μήνες βαρέλι, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν ένα κρασί με ζωντανό κόκκινο φρούτο, αποξηραμένα βότανα, διακριτικά μπαχάρια και κακάο, με μέτριο σώμα και φίνες τανίνες. Θα το έβαζα άνετα δίπλα σε πάστα με πικάντικη κόκκινη σάλτσα, γιουβέτσι με κοτόπουλο ή το επικό μελιτζανάτο της Αρτεμισίας (μελιτζάνα, γραβιέρα, ζαμπόν και σάλτσα τομάτας σε στρώσεις αλλά δε μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα, αυτή η συνταγή είναι η προίκα μου).

Ελαφρά δροσισμένο θα το συνδύαζα με σουβλάκια μερακλήδικα, χταποδάκι κρασάτο ή χάντρες κοκκινιστές με λουκάνικο και πορτοκάλι.

7. Sant’or Αγιωργίτικο (9.70€)

Αυτές οι αφαιρετικές και εξαιρετικά κομψές προσεγγίσεις του Αγιωργίτικου μου αρέσουν πάρα πολύ. Πατάνε σχεδόν πάντα σε καθαρή έκφραση φρούτου, βυσσινάτη οξύτητα και μεταξένιο στόμα. Είναι αυτές οι εκδοχές που, να μου το θυμηθείτε, θα φέρουν κάποια στιγμή την επανάσταση στην ποικιλία. Με το Αγιωργίτικο Sant’or έχουμε σοβαρό παράδειγμα τόσο των παραπάνω, όσο και της εκπληκτικής σχέσης ποιότητας τιμής. Ελαφρά δροσισμένο θα το συνδύαζα με σουβλάκια μερακλήδικα, χταποδάκι κρασάτο ή χάντρες κοκκινιστές με λουκάνικο και πορτοκάλι.

Ένα κόκκινο κρασί που έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα περίμενε κανείς από ένα κλασσικό ερυθρό: κόκκινα και μαύρα φρούτα, μπαχάρια, μέτριο σώμα και τανίνες.

8. Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό (10.00€)

Αν θέλετε να μιλήσουμε για σταθερές αξίες τότε το Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό αποτελεί σίγουρα μια από αυτές. Το κρασί αυτό καταφέρνει και παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο αλλά παράλληλα σύγχρονο. Merlot, Αγιωργίτικο και Cabernet, σε κλασσική ερυθρή οινοποίηση και 12 μήνες βαρέλι (όχι καινούργιο) δίνουν ένα κόκκινο κρασί που έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα περίμενε κανείς από ένα κλασσικό ερυθρό: κόκκινα και μαύρα φρούτα, μπαχάρια, μέτριο σώμα και τανίνες. Ο απόλυτος συνδυασμός είναι με τα καλοκαιρινά bbq και κοψίδια (όποιος έχει περάσει από Μέτσοβο, 5 Φι και Γαλαξία με πιάνει).

Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc και Μοσχοφίλερο που δίνουν πυρηνόκαρπο φρούτο, λίγο τροπικό χαρακτήρα, λίγο λουλουδάτο στοιχείο και λεμονάτη οξύτητα.

9. Στροφιλιά Classy (8.10€)

Είναι από σπάνιο κι εξωτικό χαρμάνι σίγουρα ετούτο το λευκό της Στροφιλιάς. Έχουμε και λέμε: Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc και Μοσχοφίλερο που δίνουν πυρηνόκαρπο φρούτο, λίγο τροπικό χαρακτήρα, λίγο λουλουδάτο στοιχείο και λεμονάτη οξύτητα. Και ξέρετε τι θέλει αυτό το κρασί; Αθερινάκι τηγανητό και τραγανό, να κάνει κρατς και ένα δευτερόλεπτο πριν καταβροχθιστεί να στάξουμε μια σταγόνα λεμόνι. Αν δε σας έπεισα με αυτό, βάλτε καλάμαρι γεμιστό με πιπεριά, τομάτα και κασέρι και ψητό στα κάρβουνα. Να το ξέρετε, θα το κουβαλάω μαζί μου (το κρασί, όχι το καλαμάρι) σε όλες τις ερημικές ψαροταβέρνες που θα επισκεφτώ φέτος, εκτός από το Μακαρέλο που το έχει από μόνος του.

Τα γλυκά κρασιά της Σάμου δίνουν ρεσιτάλ value for money που μπορεί να μην το ζείτε εσείς αλλά εγώ, από βρετανικό έδαφος, έχω να σας πω ότι σαρώνουν.

10. Vin Doux Samos (9.10€)

Καλά τα ξηρά, αλλά να μη γλυκαθούμε και λίγο ρε παιδιά; Τα γλυκά κρασιά της Σάμου δίνουν ρεσιτάλ value for money που μπορεί να μην το ζείτε εσείς αλλά εγώ, από βρετανικό έδαφος, έχω να σας πω ότι σαρώνουν. Μαγαζιά σαν το Noble Rot και το Oma τα σερβίρουν by the glass και γίνονται ανάρπαστα. Το ταπεινό Vin Doux λοιπόν κρατάει τα σκήπτρα αν αναζητάτε ένα γλυκό κρασί κάτω των 10 ευρώ για να προσφέρετε στο κλείσιμο του γεύματος ή για να αρωματίσετε ένα γλυκό ή για να κάνετε κάποιο spritz. Εστιάζω στα πρώτα δυο και έχω να προτείνω ένα υβρίδιο cheesecake, με βάση μπακλαβά, που το σιρόπι θα έχει Vin Doux ή γαλακτομπούρεκο με παγωτό σταφίδα – κανέλα, με τις σταφίδες μουλιασμένες σε Vin Doux. Φυσικά συνοδεύουμε με δροσερό Vin Doux.

Ένα κρασί με φίνο στόμα, ζουμερή φράουλα, κράνο, νύξεις βοτάνων, τσαγιού και φύλλων τομάτας.

Bonus: Ξινόμαυρο Reserve Αμύνταιο Lidl (5.19€)

Πιθανόν να πέσετε να με φάτε αλλά να σας πω κάτι, έχω αποκτήσει ανοσία πια. Εδώ δεν παίζουν τέτοια ταμπού και ακόμα και μεγάλα περιοδικά, όπως το Decanter, γράφουν συχνά πυκνά για κρασιά από τα Lidl οπότε έρχομαι κι εγώ τώρα με το Ξινόμαυρο Reserve. Το κρασί, αν δεν κάνω λάθος, φτιάχνεται από τον συνεταιρισμό Αμυνταίου που γενικά κάνει καλή δουλειά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα κρασί με τυπικότητα, όχι μόνο για την ποικιλία αλλά και για το μέρος καταγωγής του, γεγονός πολύ σημαντικό για ένα κρασί αυτής της τιμής. Πέραν από αυτό όμως είναι ένα κρασί με φίνο στόμα, ζουμερή φράουλα, κράνο, νύξεις βοτάνων, τσαγιού και φύλλων τομάτας. What’s not to like, που λέει και ο Τζόι στα Φιλαράκια.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα value for money κρασιά για το καλοκαίρι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top