
Παλ χρώμα και θελκτική μύτη για την Ιέρεια του Μποσινάκη από 100% Μοσχοφίλερο.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ μετά τις γιορτές διανύω φάση αποτοξίνωσης και ψαροφαγίας (καλά δεν είναι και σπάνιο για μένα αυτό αφού τρώω ψάρι 2-3 φορές τη βδομάδα απαραιτήτως). Αποφάσισα λοιπόν να σας παρασύρω μαζί μου σε αυτό παρέα με 10+1 κρασιά με τιμές κάτω των 15 ευρώ για να πάει κάτω πιο εύκολα αν δεν είστε πολύ fan των θαλασσινών εδεσμάτων. Πάμε;
Ιέρεια Μποσινάκη 13.00€
Παλ χρώμα και θελκτική μύτη για την Ιέρεια του Μποσινάκη από 100% Μοσχοφίλερο. Τα έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, μανταρινιού, φράουλας και λεμονανθών παρέα με την τραγανή οξύτητα και τη διακριτική λιπαρή υφή θα ταιριάξουν μοναδικά με μια ελαφριά γαριδομακαρονάδα με φρέσκια τομάτα και ωμό ελαιόλαδο αλλά και καλαμάρι ψητό γεμιστό με κασέρι, τομάτα και μυρωδικά (του πάει να το κάνετε και λίγο πικάντικο).

Ταιριάζει εξαιρετικά με ψητά θαλασσινά και ελαφριά ψάρια με ριγανάτο λαδολέμονο όπως μπακαλιάρος ψητός.
Agne Καραβιτάκης 12.00€
Η Malvasia του Καραβιτάκη (που προσφάτως μετονομάστηκε σε Agne) είναι ένα λευκό κρασί που συνδυάζει έντονα βοτανικά στοιχεία ρίγανης, θυμαριού και φύλλων λεμονιάς μαζί με τονισμένη οξύτητα, εσπεριδοειδή, αχλάδι και πράσινο μήλο. Ταιριάζει εξαιρετικά με ψητά θαλασσινά και ελαφριά ψάρια με ριγανάτο λαδολέμονο όπως μπακαλιάρος ψητός ανοιγμένος με τομάτα, πιπεριά και ρίγανη ή ακόμα και μπακαλιάρο μπιάνκο.

Η ρετσίνα αυτή θα μπορούσε χαλαρά να κουμπώσει με όλα σχεδόν τα εδέσματα.
Ρετσίνα Amphora Naturε Τετράμυθος 10.00€
Η ρετσίνα αυτή θα μπορούσε χαλαρά να κουμπώσει με όλα σχεδόν τα εδέσματα αυτού του άρθρου μιας και είναι πολυσχιδής και απέραντα γαστρονομική, συνδυάζοντας γήινα και βοτανικά αρώματα μαζί με αχλάδι, περγαμόντο και κυδώνι. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι καλό ψωμί, ψημένο στα κάρβουνα, με λαδορίγανη και βούτες στην ταραμοσαλάτα ή σε μύδια αχνιστά με μάραθο και λευκό κρασί ή ακόμα καλύτερα ρετσίνα.

Έχει στιβαρή δομή, killer οξύτητα, πλούσιο σώμα και έντονο mineral στοιχείο που θα ταιριάξει εξαιρετικά με λιπαρά μεγάλα ψάρια.
Σαββατιανό Άωτον 11.30€
Αυτό το Σαββατιανό ανήκει σταθερά στα πιο αγαπημένα μου value for money ελληνικά κρασιά. Φρέσκο ή παλαιωμένο δεν απογοητεύει ποτέ, αντιθέτως κερδίζει με χάρη ακόμα και το πιο απαιτητικό κοινό. Έχει στιβαρή δομή, killer οξύτητα, πλούσιο σώμα και έντονο mineral στοιχείο που θα ταιριάξει εξαιρετικά με λιπαρά μεγάλα ψάρια στα κάρβουνα όπως λαβράκι πελαγίσιο αλλά και σκουμπρί ή ρίκι. Αν είστε πολύ μερακλήδες τολμήστε και κολάρα ροφού ή αυγωμένα ψάρια στα κάρβουνα αλλά και όστρακα.

Το Moschopolis 8, από Ξινόμαυρο και Syrah, με 8 μήνες βαρέλι είναι ταμάμ για πολλά πιάτα.
Moschopolis 8 Μοσχόπολις 14.80€
Το Moschopolis 8, από Ξινόμαυρο και Syrah, με 8 μήνες βαρέλι είναι ταμάμ για πολλά πιάτα στα οποία είτε παίζει τομάτα είτε γλυκοφάγωτη σάρκα όπως στην περίπτωση της γαρίδας και των ερυθρωπών τσαχπίνικων ψαριών (κουτσομούρα και μπαρμπούνι). Η γλύκα του βαρελιού και ο πικάντικος χαρακτήρας έρχονται σε αρμονία με τα αρώματα chutney τομάτας και φράουλας. Θα απογειώσει πικάντικες γαρίδες σαγανάκι, τηγανητά κουτσομουράκια ή γαριδάκι ψιλό και ψητά τροφαντά μπαρμπούνια.

Ο φοβερός και τρομερός συνδυασμός του αυστηρού και κοφτερού Ασύρτικου μαζί με το αρωματικό και ντελικάτο Μοσχάτο.
F by Foivos Papastratis 12.90€
Ο φοβερός και τρομερός συνδυασμός του αυστηρού και κοφτερού Ασύρτικου μαζί με το αρωματικό και ντελικάτο Μοσχάτο συνθέτουν ένα κρασί με αρώματα λεμονανθών, γιασεμιού, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ανανά, σταφυλιού, ροδάκινου και lime, με δροσιστική λεμονάτη οξύτητα. Θα του ταιριάξουν εξαιρετικά πικάντικα μύδια σαγανάκι με λευκή σάλτσα αλλά και ωμά μαρινάτα ψάρια όπως τσιπούρα με lime, chili και μανταρίνι.

Φυτικό τόσο όσο αλλά και φρουτώδες, με τροπικά αλλά και πράσινα φρούτα, ζωηρή οξύτητα και διακριτική λιαπρή υφή.
Sauvignon Blanc Gabrielskloof Wines 14.90€
Φυτικό τόσο όσο αλλά και φρουτώδες, με τροπικά αλλά και πράσινα φρούτα, ζωηρή οξύτητα και διακριτική λιαπρή υφή, αυτό το Sauvignon από τη Νότια Αφρική αγαπά την ψαροφαγία και ιδιαίτερα τα πιάτα που συνδυάζουν γη και θάλασσα όπως οι σουπιές με σπανάκι και άνηθο, κριθαρότο με γαρίδες, lime και κολοκυθάκι αλλά και ψάρι φρικασέ όπως σκαθάρι με σταμναγκάθι.

Κόκκινο κρασί με ψάρι πάει και παραπάει ιδίως αν μιλάμε για ένα φίνο κόκκινο, με ήπιες μεταξένιες ταννίνες.
Pinot Noir Villa Wolf 10.70€
Τα έχω ξαναπεί, κόκκινο κρασί με ψάρι πάει και παραπάει ιδίως αν μιλάμε για ένα φίνο κόκκινο, με ήπιες μεταξένιες ταννίνες, ζουμερό κόκκινο φρούτο, χάδι βαρελιού και αναζωογονητική οξύτητα όπως το Pinot Noir από Villa Wolf. Αυτό το φρουτώδες και σοφιστικέ κόκκινο θα πήγαινε πολύ και με φιλέτο τόνου, ιδανικά μέτρια ψημένο αλλά και με φέτα ροφού ή χταποδάκι λιαστό και ψητό στο κάρβουνο. Μην κωλώνετε καλέ, πειραματιστείτε.

Του πάνε και θαλασσινές μακαρονάδες με λευκές σάλτσες αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι.
Chateau Julia Chardonnay Domaine Costa Lazaridi 15.00€
Αυτό το Chardonnay με απουσία βαρελιού αλλά με φρουτώδη αρώματα λεμονιού, ανανά, λευκόσαρκου ροδάκινου και ζύμης, ισοροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα είναι το ιδανικό ταίρι για τραγανές και τηγανητές λιχουδιές όπως καλαμαράκι τηγανητό με μαγιονέζα lime αλλά και με λαχταριστές και κρατσανιστές γλώσσες στο τηγάνι. Του πάνε και θαλασσινές μακαρονάδες με λευκές σάλτσες αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι.

Το Οινάρι συνδυάζει Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη με μια υποψία βαρελιού.
Οινάρι Παρπαρούσης 9.50€
Το Οινάρι συνδυάζει Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη με μια υποψία βαρελιού (6 μήνες) δημιουργώντας ένα κόκκινο κρασί με βελούδινες ταννίνες, ώριμο κόκκινο φρούτο, πικάντικες και μπαχαρένιες νότες και στρογγυλό στόμα. Είναι το κρασί που θα απογειώσει το μελωμένο κρασάτο χταποδάκι ή το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και κόκκινη σάλτσα αλλά και έναν ροφό στιφάδο ιδίως όπως τον κάνουν στη Σκόπελο, στο φούρνο και με δαμάσκηνα.

Λιπαρό και πλούσιο, με μέτρια (+) οξύτητα και αρώματα ζύμης, ροδάκινου, κυδωνιού, λεμονιού και περγαμόντου.
+1 Theros Ασύρτικο Αμπελώνες Μάρκου 14.40€
Ναι σε αυτά τα λεφτά μπορούμε να βρούμε και ένα εξαιρετικό Ασύρτικο από την Αττική, με ωρίμαση σε αμφορέα, το Theros. Λιπαρό και πλούσιο, με μέτρια (+) οξύτητα και αρώματα ζύμης, ροδάκινου, κυδωνιού, λεμονιού και περγαμόντου θα ταιριάξει πολύ ωραία με λιπαρά ψαράκια όπως σαρδέλες ψητές φιλέτο με μαϊντανό αλλά και θραψαλάκια ψητά με οσπριοσαλάτα και άνηθο. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με ψάρια αχνιστά με φινόκιο και λαχανικά.
Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. 6+1 ελληνικά Chardonnay που «σηκώνει» ο χειμώνας.