Κρασιά που ταιριάζουν στα γιορτινά τραπέζια μας.

Η αδυναμία που έχω σε αυτή την ποικιλία δεν περιγράφεται. Μετά το Ξινόμαυρο είναι το πιο αγαπημένο μου ελληνικό κόκκινο σταφυλάκι. Ο λόγος είναι βασικά η ανυπέρβλητη κομψότητα της, το καθαρό κόκκινο φρούτο της, πασπαλισμένο άλλοτε με βότανα και άλλοτε με λουλούδια αλλά και η πολυσχιδής προσωπικότητα της. Από ροζέ μέχρι φρέσκα ή πληθωρικά κόκκινα παλαίωσης και από pet nat μέχρι αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο, μονοποικιλιακή ή σε χαρμάνια, αυτή η ποικιλία καταφέρνει πάντα και γοητεύει.

Μιας και έχω κάνει από το 2017 μέχρι σήμερα άπειρα άρθρα με τα κρασιά των γιορτών και τι να μαγειρέψετε και τι να πιείτε, για ποικίλλα στυλ ρεβεγιόν ή πάρτι, για αφρώδη και άλλα τέτοια σχετικά, φέτος είπα να το παίξω λίγο διαφορετικά. Με αφορμή την ημέρα Λημνιώνας που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και την έκθεση Central Wine Fair, που ήταν πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, δοκίμασα πολλές και διαφορετικές Λημνιώνες και σκέφτηκα πως έχουν το στυλ και την απαραίτητη πολυτέλεια για να συντροφεύσουν τα γιορτινά πιάτα και καλέσματα. Στο κάτω κάτω, γιατί να πίνουμε μόνο Pinot Noir και Βουργουνδίες με το Wellington και τα μανιταρένια πιάτα του τραπεζιού κάθε χρόνο; Ας πιούμε Λημνιώνα που είχαμε και στο χωριό μας.

Για τα ελαφριά finger food που τσιμπάμε στην αρχή, πριν κάτσουμε στο τραπέζι.

1. A-Grafo Λημνιώνα Ancestral Κοντοζήσης

Τώρα αυτό είναι ένα πολύ μυστήριο “υβρίδιο” κατά κάποιον τρόπο, καθώς από το όνομα και το πώμα του καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα pet nat κρασί, η υφή του στόμα όμως σε συνδυασμό με την καθαρότητα του (δεν είναι καθόλου θολό) μας δείχνει πως δεν είναι ένα συνηθισμένο pet nat. Όπως μας ενημέρωσε η γλυκύτατη Αφροδίτη,  στην έκθεση που αναφέρω παραπάνω, το κρασί ξεκινά τη ζωή του σαν pet nat (στα μισά της ζύμωσης μπαίνει στο μπουκάλι για να αποζυμώσει εκεί) αλλά δεν κυκλοφορούν το κρασί αμέσως μετά τη ζύμωση, παρά το αφήνουν στη φιάλη με τις ζύμες, για περίπου 18 μήνες, όπου κάνουν και το παραδοσιακό remuage (το σταδιακό γύρισμα της φιάλης με το χέρι) της Καμπανίας αλλά και το disgorgement (αφαιρούν το ίζημα που έχει συγκεντρωθεί στο λαιμό της φιάλης με το remuage). Όλα αυτά τα πολύπλοκα και επίπονα “τερτίπια” δίνουν ένα κρασί και με εκφραστικό φρούτο (φράουλα, κεράσι) και διακριτικές νότες ζύμης και μπισκότου, με απολαυστικό αφρισμό και τραγανή οξύτητα, ότι πρέπει για τα ελαφριά finger food που τσιμπάμε στην αρχή, πριν κάτσουμε στο τραπέζι.


 

Θα ανοίξει με χάρη και στυλ κάθε γιορτινό κάλεσμα.

2. Prologue Ζαφειράκης

Μια πολύ σοβαρή μπουρμπούληθρα δια χειρός Χρήστου Ζαφειράκη που συνδυάζει τη Λημνιώνα με το Ασύρτικο σε ένα αφρώδες με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Εσπεριδοειδή, ροδάκινο, φράουλα και σμέουρο συνδυάζονται με νότες φουντουκιού και μπισκότου. Ελαφρύ στο στόμα, με επίμονες μπουρμπουλήθρες και αναζωογονητική οξύτητα. Θα ανοίξει με χάρη και στυλ κάθε γιορτινό κάλεσμα ενώ μπορεί να συνδυαστεί και canapés θαλασσινών (με σολομό gravlax ή με πατέ πέστροφας, για παράδειγμα).


 

Στο στόμα είναι κρεμώδες και πλούσιο και μπορεί να συνοδεύσει ελαφριά πιάτα κρεατικών.

3. Edenia Fuxia Tsililis Terres

Εδώ έχουμε ένα χαρμάνι Λημνιώνας με Syrah, που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα βαθύχρωμο, “φούξια” ροζέ κρασί με χαρακτήρα. Εκτός από το εντυπωσιακό και λαμπερό χρώμα του, έχει εκφραστική μύτη γεμάτη με λουλούδια, ζαχαρόπαστα, φράουλα, σμέουρο και κόκκινο δαμάσκηνο. Στο στόμα είναι κρεμώδες και πλούσιο και μπορεί να συνοδεύσει ελαφριά πιάτα κρεατικών όπως φιλέτο γαλοπούλας με cranberry sauce ή ασιατικά finger food όπως spring rolls, γαρίδες πανέ με sweet chilli sauce.


 

Μπορεί να ταιριάξει με τα ορεκτικά της αρχής όπως μια κιμαδόπιτα με πράσο ή μια κασερόπιτα.

4. Moi je m’en fous Λημνιώνα Monsieur Nicolas Winery/ Domaine Messenikolas

Ζουμερή και φρέσκια με γλυκό κόκκινο φρούτο όπως φράουλα, κεράσι και δαμάσκηνο, αυτή η Λημνιώνα θα μπορούσε να είναι και το ιδανικό party wine για μεγάλα τραπέζια. Με μέτριο σώμα και στρογγυλό στόμα μπορεί να ταιριάξει με τα ορεκτικά της αρχής όπως μια κιμαδόπιτα με πράσο ή μια κασερόπιτα ή ακόμα και τα pigs in blankets (λουκανικάκια τυλιγμένα σε μπέικον και ψημένα στο φούρνο) που συνηθίζουν στο UK.


 

Μπορεί να συνοδεύσει άνετα (been there, done that πριν λίγες μέρες) χοιρινή σπάλα.

5. Λημνιώνα Oenops

Μια παντελώς αφαιρετική οινοποίηση, χωρίς πολλές παρεμβάσεις, με χρήση μεγάλων δρύινων βαρελιών και αμφορέων, που αφήνουν το φρούτο να λάμψει και να πρωταγωνιστήσει. Σμέουρα, ρόδια, άγριες φράουλες και κράνα, σε ένα γήινο και ελαφρώς βοτανικό φόντο. Το στόμα βασίζεται στο φρούτο, την τονισμένη οξύτητα και τις δαντελένιες τανίνες. Μπορεί να συνοδεύσει άνετα (been there, done that πριν λίγες μέρες) χοιρινή σπάλα με 3 εσπεριδοειδή, μέλι και ρίζες της γης όπως γλυκοπατάτα, καρότο, σελινόριζα και παστινάκι, στο φούρνο.


 

Είναι υπέροχο δίπλα σε πλατό τυριών – αλλαντικών.

6. Μεθ’υμών L Ντούγκος

Υπάρχει μια τσαχπινιά σε αυτό το κρασί που ντύνει το κόκκινο φρούτο με σοκολάτα γάλακτος και γλυκό καπνό. Η τσαχπινιά είναι η χρήση αμερικάνικης δρυός σε συνδυασμό με γαλλική, που όμως είναι τόση όση χρειάζεται για να υπογραμμίσει το φρούτο χωρίς να το σκεπάσει. Λουλουδάτο, πικάντικο, φρουτώδες, με βελούδινο στόμα, είναι υπέροχο δίπλα σε πλατό τυριών – αλλαντικών αλλά και σε μελωμένο μπουτάκι χοιρινό στο φούρνο με ξερά φρούτα και κυδώνια ή δίπλα σε ένα μπαμπάτσικο γεμιστό πουλερικό στο φούρνο.


 

Θα συνόδευε τέλεια μια πάπια στο φούρνο, με τραγανή πετσούλα.

7. Λημνιώνα Καρανίκα

Εδώ έχουμε το λουλούδι σε πρώτο πλάνο, βιολέτα, λεβάντα, νυχτολούλουδο, που πλαισιώνονται από ώριμα κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχάρια. Πιο αυστηρό στόμα, που θα επωφεληθεί από τη μετάγγιση, με βυσσινάτη οξύτητα και μεταξένιες τανίνες. Θα συνόδευε τέλεια μια πάπια στο φούρνο, με τραγανή πετσούλα ή ένα ρολό χοιρινό, γεμιστό με μανιτάρια, γραβιέρα και βότανα.


 

Θα του ταιριάξει ένα μερακλίδικο κριθαρότο μανιταριών με μπισκότο παρμεζάνας.

8. Λημνιώνα wild fermented Λιάπης Boutique Winery

Ζουμερή και φινετσάτη, με Βουργουνδέζικη φιλοσοφία οινοποίησης που της χαρίζει αρώματα κόκκινων μικρών φρούτων, βοτάνων και λεβάντας. Αιθέριο στόμα, με πληθωρικό κόκκινο φρούτο, φίνα μπαχαρένια διάσταση και τραγανή οξύτητα. Θα του ταιριάξει ένα μερακλίδικο κριθαρότο μανιταριών με μπισκότο παρμεζάνας αλλά και πλατό τυριών με θέμα την τρούφα όπως brie με τρούφα, γκούντα με τρούφα και γραβιέρα με τρούφα.


 

Θα του πήγαιναν αγριογούρουνο κρασάτο ή χοιρινό με δαμάσκηνα αλλά και μάγουλα μοσχαρίσια ραγού με παπαρδέλες.

9. Λημνιώνα Anafora Τέχνη Οίνου

Η πιο στιβαρή εκδοχή της ποικιλίας με διαφορά, με βαθύτερο χρώμα, κόκκινα και μαύρα φρούτα, νότες δέρματος, μωβ λουλουδιών, βανίλιας, πιπεριού, κακάο και πούρου. Εδώ το 50% νέου βαρελιού δίνει το στίγμα του, με το πληθωρικό φρούτο να συμπληρώνει το σύνολο. Ένα γεμάτο κρασί, με πλούσιες αλλά ώριμες τανίνες. Θα του πήγαιναν αγριογούρουνο κρασάτο ή χοιρινό με δαμάσκηνα αλλά και μάγουλα μοσχαρίσια ραγού με παπαρδέλες.


 

Θα συνοδεύσει επάξια roast beef με jus κόκκινου κρασιού και πουρέ σελινόριζας.

10. Λημνιώνα Ζαφειράκης

Ναι το ξέρω πως έβαλα και άλλο δικό του κρασί σε αυτή τη λίστα, όμως νομίζω το έχει κερδίσει με το σπαθί του. Η δική του κλασική Λημνιώνα ήταν αυτή που έβαλε την ποικιλία στις καρδιές και τα ποτήρια μας αλλά και στο μάτι άλλων παραγώγων που ασχολήθηκαν με αυτή τη ντίβα της Θεσσαλίας. Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε και να απολαμβάνουμε εκτός από τα κρασιά του Χρήστου και άλλα εξαιρετικά κρασιά άλλων παραγωγών που υμνούν την ποικιλία. Είναι η πιο Pinot Noir-ish από όλες ειδικά αν την αφήσετε καμιά 5ετία στον συντηρητή σας. Όσες φορές είχα την τιμή και την χαρά να δοκιμάσω παλιές χρονιές πραγματικά έχασα το μυαλό μου με τη γήινη και βοτανική διάσταση που αποκτά. Θα συνοδεύσει επάξια roast beef με jus κόκκινου κρασιού και πουρέ σελινόριζας.

Καλές γιορτές, με τύχη, γιατί υγεία είχαν και στον Τιτανικό και είδαμε που κατέληξαν.

Υ.Γ.: Καταναλώνουμε πάντα υπεύθυνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen, τα κρασιά που θα πιούμε τον χειμώνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top